Kipua ja epäsäännöllisiä vuotoja – munasarjakystat saattavat vaatia toimenpiteitä
Tietoa | Naiset

Kipua ja epäsäännöllisiä vuotoja – munasarjakystat saattavat vaatia toimenpiteitä

Munasarjakystat ovat usein vaarattomia, eivätkä ne läheskään aina aiheuta oireita. Kasvaessaan ne saattavat kuitenkin aiheuttaa kipua, ja joskus hoidoksi tarvitaan leikkaus.


Julkaisupäivä: 1.2.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Naisen munasarjoilla on useita tehtäviä, sillä ne tuottavat munasoluja ja erittävät hormoneja. Munasarjat sisältävät kypsymättömiä munasoluja, joita kypsyy ja kehittyy naisen elinaikana vaihdevuosiin saakka.

Kerran kuussa kypsyy yksi munasolu, harvinaisissa tapauksissa kaksi, ja irtoaa munasarjasta. Munasolu kulkee munanjohdinta pitkin, jossa se hedelmöittyy, mikäli se kohtaa siittiöitä. Toinen tehtävä on siis naisen sukupuolihormonien tuotanto.

Munasolujen kehittymisen ja hormonien muodostumisen yhteydessä syntyy nesteen täyttämiä onteloita eli follikkeleita tai kystia. Ne ovat aina hyvänlaatuisia ja häviävät yleensä itsestään jonkin ajan kuluttua. Niistä voi kuitenkin vuosien mittaan kehittyä myös kiinteitä rakkuloita, jotka eivät häviäkään itsestään.

Miltä munasarjakystat tuntuvat?

Nesteen täyttämät kystat, jotka ovat halkaisijaltaan 2–3 sentin suuruisia, ovat normaaleja eli toiminnallisia kystia, eikä niistä yleensä aiheudu vaivoja. Jos ne kuitenkin kasvavat, ne voivat aiheuttaa kipua, arkuutta yhdynnässä tai epäsäännöllisiä vuotoja.

Ketkä ovat riskiryhmässä?

Koska kystien kehittyminen on yksi osa munasarjojen toimintaa munasolujen muodostajana ja hormonintuottajana, ne kehittyvät tavallisesti niinä vuosina, jolloin naisella on ovulaatio ja kuukautiset.

Toisaalta kystat ovat hyvin harvinaisia naisilla, jotka käyttävät e-pillereitä, joiden tehtävänä on juuri luonnollisen munasolujen kypsymis- ja ovulaatiomekanismin estäminen. E-pillereitä voi toisinaan käyttää estämään kystien kehittymistä sellaisilla naisilla, joilla on siihen taipumusta.

Miten kystat todetaan?

Kystat todetaan huolellisen gynekologisen tutkimuksen perusteella. Munasarjojen kokoa ja rakennetta voidaan tutkia tarkasta kaikututkimuksen avulla. Munasarjan muutokset voidaan kaikukuvauksen perusteella luokitella kystisiksi, kiinteiksi tai sekakaikuisiksi. Sekakaikuiset kystat ovat kasvaimia, joissa on sekä kiinteitä että nestesisältöisiä alueita.

Miten munasarjakystia hoidetaan?

Jos löydetään vesikysta eli toiminnallinen kysta, sitä ei tarvitse hoitaa, vaan seurantakäynti riittää. Muutokset munasarjakystan rakenteessa vaativat jatkoselvityksiä ja usein leikkauksen kystan koosta riippumatta. Päivystysluontoista leikkausta tarvitaan, jos kysta aiheuttaa verenvuodon vatsaonteloon tai voimakkaan kivun kasvaimen kiertymisen vuoksi. Muut munasarjakasvaimet kuin kystat yleensä leikataan.

Joillakin naisilla, joilla on kystia, voidaan siis hyvin odottaa ja tarkkailla tilanteen kehittymistä jonkin aikaa. Jos kystassa huomataan muutoksia, usein päädytään leikkaukseen.

Kirjoittaja: Erik Fangel Poulsen, erikoislääkäri
Päivittäjä: Mats Halldin, laillistettu lääkäri ja lääketieteellinen johtaja, Netdoktor.se, NetdoktorPro
Muu lähde: Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock

Lue myös: 

Kuukautishäiriöitä, aknea, karvankasvua – onko outojen oireiden takana PCOS?
Oireilevat myoomat vaikuttavat naisen elämänlaatuun