Lantionpohjan laskeuman helpoin kotihoito on jumppa
Tietoa | Naiset

Lantionpohjan laskeuman helpoin kotihoito on jumppa

Kohdun tai emättimen tukikudosten veltostumiseen ikääntymisen tai leikkauksen seurauksena on mahdollista vaikuttaa.


Julkaisupäivä: 8.11.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tietoa laskeumasta:

  • Laskeumalla voidaan tarkoittaa kohdun, ohutsuolen, peräsuolen tai virtsarakon pullistumaa emättimen seinämää vasten.
  • Oireina voi esiintyä veristä vuotoa, virtsaamispakkoa, ulostamisvaikeuksia, tai hiertymän tunnetta, aivan kuin jotain pullistuisi emättimen aukossa. 
  • Laskeuman syntymisen riski kasvaa iän ja synnytysten määrän myötä. Tilan voi laukaista myös raskaita nostoja käsittävä työ.
  • Tila todetaan tyypillisten oireiden perusteella ja vahvistetaan gynekologisella tutkimuksella.
  • Lantionpohjanlihasten harjoittamisella voi olla jonkin verran vaikutusta hoitoon. Painon pudottaminen voi auttaa ja painavien kuormien nostoa ja kantamista tulisi välttää. Leikkaushoitoa harkitaan, mikäli oireita on paljon..
  • Laskeuma ei tavanomaisesti korjaudu itsestään. Hoitamaton tila yleensä heikkenee ajan myötä.

Mitä laskeumalla tarkoitetaan?

Laskeumaa kutsutaan ammattikielellä genitaaliprolapsiksi (genitaalit = sukuelimet, prolapsi = tunkeuma, pullistuma).

Tällä voidaan tarkoittaa:

  • Alas laskeutunutta kohtua (kohdun laskeuma)
  • Ohutsuolen pullistumaa emättimen takaseinämää vasten (enteroseele)
  • Peräsuolta, joka pullistuu emättimen takaseinämää vasten (rektoseele)
  • Virtsarakkoa, joka pullistuu emättimen etuseinämää vasten (kystoseele)

Laskeumaa tavataan yleensä vaihdevuosien jälkeen, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla naisilla synnytyksen seurauksena. Tilanne palautuu kuitenkin yleensä ennalleen muutaman kuukauden kuluttua.

Painon tunne yleinen oire

Oireilun aste voi vaihdella potilaasta toiseen ja monet eivät koe lainkaan oireita. Yleisintä on painon ja hiertymän tunne ja havainto jonkin pullistumisesta emättimen aukossa.

Kohdun laskeumassa kohdunnapukka voi tunkeutua ulos emättimen aukosta, jolloin istuminen on hankalaa. Kohdunnapukkaan voi muodostua myös hankaumia ja niiden seurauksena verisiä vuotoja. Kystoseelepotilaita voi vaivata virtsaamispakko ja pidätysvaikeudet, kun taas enteroseele- ja rektoseelepotilailla voi olla ongelmia ulostamisessa.

Laskeumalla voi olla vaikutusta myös sukupuolielämään, ennen kaikkea psykologisesti.

Oireet pahenevat seistessä:

  • Yskiessä.
  • Jos on ummetusta.
  • Raskaassa fyysisessä työssä.

Oireet ovat lievempiä makuuasennossa ja tuntuvat siksi usein runsaammilta illalla kuin aamulla.

Taustalla tukikudosten heikentyminen

Lantionpohja koostuu lihaksista ja sidekudoksesta (tukikudoksesta). Nämä tukevat osaltaan sukupuolielimien rakennetta. Raskaus ja synnytys kuormittavat lantionpohjan kudoksia ja kudokset heikentyvät myös iän myötä. Vaihdevuosien jälkeen elimistön estrogeeni vähenee, mikä tekee emättimen limakalvoista ohuemmat ja haavoittuvammat. On kuitenkin epäselvää, heikentääkö estrogeenin puute myös tukikudosta.

Laskeuman syntymisen riski kasvaa iän ja synnytysten määrän myötä ja riskiä kohottaa myös raskaita nostoja käsittävä työ. Ylipaino ja yskä voivat pahentaa oireita.

Toteaminen yksinkertaista

Tila todetaan tyypillisten oireiden perusteella ja vahvistetaan gynekologisella tutkimuksella. Muita tutkimuksia ei yleensä tarvita.

Omatoiminen harjoittelu voi auttaa

Hoidon tavoitteena on, että potilas pääsee eroon vaivoistaan ja osa hoitoa on  lantionpohjan lihasten harjoittaminen. Harjoituksia voi tehdä omatoimisesti tai asiaan perehtyneen fysioterapeutin opastuksella.

Laihtuminen voi olla hyödyllistä ja on syytä varoa myös painavien kuormien nostoa ja kantamista. Vaihdevuodet saavuttaneille paikallishoito estrogeenilla voiteena tai emätinpuikkoina voi vähentää hiertymien aiheuttamaa epämukavuutta. Tarjolla on myös emättimeen asetettavia silikonirenkaita, jotka toimivat laskeumaa takaisinpäin työntävänä voimana. Pysyvä renkaan käyttö voi lievittää oireita ja estää niiden pahenemista.

Leikkaushoito määräytyy laskeuman tyypin mukaan. Tavallisesti leikkaus tehdään emättimen kautta ja laskeutuneita kudoksia tuetaan paikalleen erilaisin tukiompelein. Joissain tapauksissa hoito koostuu kohdun tai sen osan poistamisesta.

Ennuste aina yksilöllinen

Laskeuman ennuste riippuu pitkälti potilaan oireista ja laskeuman voimakkuudesta. Omatoiminen varhain aloitettu jumppaus voi lievittää oireita ja viivyttää leikkaushoidon tarvetta. Hankalissa ja voimakasoireisissa tapauksissa leikkaushoito on silti tarpeen. 

Leikkaushoidon jälkioireet ovat useimmiten lieviä. Suoliston tai virtsateiden vauriot ovat kuitenkin mahdollisia ja voivat edellyttää vaativaa jälkihoitoa tai myöhempää korjausleikkausta.

Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet:

Medibas

Tays

Duodecim-lehti