Yhdistelmäehkäisypillereihin liittyy monia harhakäsityksiä – kysyimme asiantuntijalta
Tietoa | Naiset

Yhdistelmäehkäisypillereihin liittyy monia harhakäsityksiä – kysyimme asiantuntijalta

Yhdistelmäehkäisypillerien käyttöön liittyy monenlaisia uskomuksia ja virhetietoja – jopa terveydenhuollon ammattilaisten parissa. Selvitimme, miten yhdistelmäehkäisypillereitä pitäisi käyttää.

Brittilehdissä uutisoitiin hiljattain, että maan terveysviranomainen NHS muuttaa suositustaan yhdistelmäehkäisypillerien käytöstä. Maassa on aiemmin neuvottu pitämään pilleriliuskan välissä viikon tauko, mutta uuden suosituksen mukaan pillerien tauottaminen voi jopa aiheuttaa ikäviä haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä, vuoto-ongelmia ja kipuja.

Mikä tilanne on Suomessa? Yhdistelmäehkäisypillerien käyttö on suosittu ehkäisykeino, johon liittyy monenlaisia harhaluuloja. Kysyimme Terveystalon synnytysten ja naistentautien erikoislääkäriltä Sari Ahonkalliolta, miten yhdistelmäehkäisypillereitä pitäisi käyttää ja millaisia riskejä niihin liittyy.

Miten yhdistelmäehkäisypillereitä suositellaan käyttämään?

Käyttöohjeistuksessa on jonkin verran eroja riippuen lääkärin tottumuksesta ja potilaan tarpeesta. Melko tavallinen käyttötapa on esimerkiksi syödä kaksi tai kolme liuskaa putkeen ja pitää sitten viikon tauko. Yleisimmin valmisteiden käyttöohjeet neuvovat sykliseen käyttöön, jolloin liuskojen välissä pidetään seitsemän päivän tauko ja tulee tyhjennysvuoto. Valmisteiden välillä on kuitenkin eroja.

Jos yhdistelmäehkäisypillereillä hoidetaan endometrioosia, suositellaan tauotonta käyttöä. Pillereiden jatkuva käyttö suojaa endometrioosipotilaan lisääntymiskykyä, sillä yhdistelmäehkäisypillereiden sisältämät hormonit estävät endometrioosia pahenemasta. Tauoton käyttö helpottaa myös kipuja.

Onko pillereiden tauottamisesta jotain hyötyä?

Liuskojen välissä pidettävälle tauolle ei ole terveyden kannalta mitään tarvetta. Pitkään sykliin eli pillereiden jatkuvaan käyttöön voi liittyä tiputteluvuotoa, joka menee yleensä itsestään ohi ensimmäisen vuoden jälkeen. Tiputtelu ei ole terveydelle vaarallista.

Jotkut naiset haluavat tyhjennysvuodon, koska he kokevat sen luonnolliseksi tai he haluavat varmistua siitä, etteivät varmasti ole raskaana.

Tyhjennysvuodon tarpeeseen liittyy myös harhaluulo, joka juontuu luonnollisen kuukautiskierron ja yhdistelmäehkäisysyklin erosta. Luonnollisen kuukautiskierron aikana estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä vaihtelee kierron vaiheen mukaan. Estrogeeni paksuntaa kohdun limakalvoa ja valmistaa sitä raskauteen. Ovulaation jälkeen keltarauhashormonin määrä kasvaa, ja jos hedelmöittymistä ei tapahdu seuraa limakalvon hajoaminen ja kuukautisvuoto. Jos ovulaatiota ja vuotoa ei koskaan tule, kohdun limakalvo voi paksuuntua liikaa, mikä voi johtaa pitkittyessään jopa kohtusyöpään. Näin ollen luonnollisen kierron aikana kuukautisvuoto on tarpeellinen.

Sen sijaan käytettäessä yhdistelmäehkäisypillereitä estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä on jatkuvasti tasainen, eikä kohdun limakalvo pääse paksuuntumaan. Tyhjennysvuoto ei näin ollen ole tarpeellinen.

yhdistelmaehkaisypillerit

Onko pillereiden tauottamisesta jotain haittaa?

Pillereiden tauottamisesta voi seurata erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, kuukautiskipuja ja vuoto-ongelmia. Lisäksi tauon aikana saattaa esiintyä esimerkiksi hormonaalista aknea ja migreeniä. Tutkimustiedon valossa pillereiden jatkuva käyttö antaa paremman ehkäisytehon. Seitsemän päivän mittaiseksi aiottu tauko saattaakin venyä, jolloin pillereiden ehkäisyteho heikkenee.

Joskus, kun nainen on käyttänyt yhdistelmäehkäisypillereitä pitkään, jopa terveydenhuollon ammattilainen saattaa neuvoa pitämään muutaman kuukauden ajan taukoa ja aloittamaan tarvittaessa myöhemmin uudelleen. Tauolle ei kuitenkaan ole mitään perustetta, ellei pillereiden käytölle ole ilmaantunut jotain muuta estettä. Yhdistelmäehkäisyn käyttöön liittyy hieman suurentunut veritulpan riski, joka on suurimmillaan etenkin käytön alussa. Turhista käyttökatkoista ei siis ole mitään hyötyä.

Millaisia terveysvaikutuksia yhdistelmäehkäisypillereillä on?

Yhdistelmäehkäisyn käyttöön liittyy hieman suurentunut laskimotukoksen eli veritulpan riski. Riski on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi ylipainon tai tupakoinnin aiheuttama riski. Myös raskaus ja lapsivuodeaika suurentavat riskiä huomattavasti enemmän kuin yhdistelmäehkäisyn käyttö. Yhdistelmäehkäisypillereihin liitetään myös hieman suurentunut rintasyövän riski.

Osa käyttäjistä kokee, että pillerit vaikuttavat mielialaan tai vähentävät seksuaalista halua. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kokeilla useita erilaisia valmisteita. Suurin osa löytää valmisteen, joka sopii itselle, mutta joskus haittavaikutukset peittoavat yhdistelmäehkäisyn hyödyt, jolloin täytyy kokeilla muita ehkäisykeinoja.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteilla on myös monia myönteisiä vaikutuksia. Pitkäaikainen käyttö suojaa munasarja- ja kohtusyövän riskiltä. Esimerkiksi 10 vuoden käyttö pienentää munasarjasyövän riskiä 80 prosenttia. Yhdistelmäehkäisy helpottaa myös hormonaalista aknea ja karvankasvua ja ehkäisee kystien ilmaantumista. Endometrioosia sairastavilla yhdistelmäehkäisy suojaa hedelmällisyyttä ja usein helpottaa kipuja.

Niin kielteiset kuin myönteisetkin sivuvaikutukset lakkaavat, kun pillerien käyttö lopetetaan.

Kenelle pillerit eivät sovi?

Suurentuneen veritulppa -ja aivoverenkiertohäiriöriskin vuoksi yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi aurallista migreeniä sairastaville. Pillereitä ei voi myöskään käyttää, jos on sairastanut syvän laskimotukoksen tai on suuressa riskissä. Käyttöeste voi muodostua myös usean pienemmän riskin, kuten tupakoinnin ja ylipainon, yhdistelmästä. Oma tilanne tuleekin aina käydä lääkärin kanssa tarkasti läpi ennen yhdistelmäehkäisyn aloittamista.

Muut lähteet: Raskauden ehkäisyn käypä hoito -suositus, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock