Hannah sai runsaita vuotoja myoomista:
Potilastapaukset | Myoomat

Hannah sai runsaita vuotoja myoomista: "Minulla ei ollut aavistustakaan, mikä se on"

Hannah kärsi kovista kivuista ja niin runsaista vuodoista, että hänen oli jäätävä sairauslomalle. Syyksi paljastuivat myoomat.


Julkaisupäivä: 9.11.2017
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Pahimmillaan tuntui siltä kuin vatsassa olisi ollut suuri metallinpala. Hannahilla ei ollut aavistustakaan, että hänellä oli myooma.

Hannahilla oireet alkoivat kovana vatsakipuna ja jatkuvana turvotuksen tunteena. Kuukautisten aikaan vuoto oli niin voimakasta, että hänen oli välillä pakko jäädä sairauslomalle työstään ravintolassa.

– Pystyin hädin tuskin elämään normaalia elämää niinä kymmenenä päivänä, jonka kuukautiset kestivät. Joskus en voinut lähteä vessasta, kun vuodin niin paljon. Hammasta purren yritin elää niin normaalisti kuin pystyin, Hannah kertoo.

Kohdussa oli useampi kyhmy

Käytyään useamman kerran terveyskeskuksessa ja naistentautien klinikalla Hannah pääsi viimein sairaalaan, jossa lääkäri otti hänen oireensa tosissaan ja antoi diagnoosiksi myoomat. Siinä vaiheessa Hannah oli kärsinyt vatsakivusta ja vuodoista vuoden.

– Kun lääkäri sanoi, että vatsassani on myoomia, minulla ei ollut aavistustakaan, mikä myooma edes on. Järkytyin, että kyhmyjä oli kohdussa useampia. Yksi niistä oli todella iso. Sain kipulääkkeitä, mutta ne eivät tehonneet vuotoihin, Hannah kertoo.

Myoomadiagnoosin yhteydessä hänelle tarjottiin injektiohoitoa, jolla kyhmyjä pienennettäisiin ennen mahdollista leikkausta.

Myoomat ovat vaarattomia

Myoomat ovat kohdun lihaskasvaimia, jotka voivat sijaita joko kohdun seinämän ulkopuolella tai itse kohdun sisällä. On harvinaista saada myoomia alle parikymppisenä, useimmiten niitä tulee 35–45 vuoden iässä.

Myooma on aina hyvälaatuinen riippumatta siitä, missä se sijaitsee. Se saattaa aiheuttaa ärsytystä kokonsa puolesta, koska se painaa suolistoa tai virtsarakkoa. Se voi myös aiheuttaa kramppia muistuttavia kipuja, kuten Hannah sai kokea.

– Lopulta sanoin lääkärille, että en kestä tätä enää, Hannah kertoo. Sen jälkeen hänelle varattiin myoomaleikkaus.

Leikkauksella eroon kovista vuodoista

Leikkaus tehtiin tähystysleikkauksena eli laparoskopiana. Sen jälkeen Hannahista tuntui vapauttavalta. Myooma oli poissa, kuten myös vatsakipu, runsaat vuodot ja hikoilut, joista hän välillä kärsi.

Neljän ensimmäisen kuukauden aikana hän tosin saattoi tuntea kovaa kipua, mutta sekin katosi ajan myötä.

Hannah ei pelkää myooman uusiutuvan, mutta ajoittain muistaa riskin olevan olemassa. Kaksi vuotta sitten hän sai tyttären keisarileikkauksella, joka meni hyvin.

– Ihaninta oli päästä eroon kivuista ja vuodoista. Pidin kulissia yllä muiden edessä ja piilotin kivun, mutta en halua käydä samaa läpi uudestaan, Hannah kertoo.

Etsi apua

Naisille, jotka kärsivät kovista vatsakivuista ja runsaista vuodoista, Hannahilla on neuvo.

– Käy tarkistuttamassa, ettei ole kyse myoomasta. Älä epäröi mennä lääkäriin, äläkä anna periksi, vaikket  heti saisikaan apua. 

Toimittaja: Erika Sjöö
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja