Vestibuliitti aiheuttaa kovaa kipua ulkosynnyttimissä – vaiva on usein ohimenevä
Tietoa | Naiset

Vestibuliitti aiheuttaa kovaa kipua ulkosynnyttimissä – vaiva on usein ohimenevä

Vestibuliitilla tarkoitetaan gynekologista sairautta, jonka tyypillinen oire on kova kipu emättimen suuaukolla ja sisemmissä häpyhuulissa.

Vestibuliittiin liittyvää kipua kuvataan usein polttavaksi ja pistäväksi. Kivun aiheuttaa emättimen suuaukon ja sisempien häpyhuulten sisäpuolen kosketus ja niihin kohdistuva paine.

Kivun takia voi olla vaikea olla yhdynnässä, käyttää tamponia, pyöräillä tai käyttää tiukkoja housuja. Jopa istuminen voi aiheuttaa kipua. Kipu aiheutuu siitä, että alueen pienet hermot ovat tulehtuneet ja ylireagoivat sen takia. Tuntoaistimuksen sijaan nainen kokee kipua.

Mikä aiheuttaa vestibuliitin?

On edelleen epäselvää, miksi vestibuliitista on tullut niin yleinen nuorilla naisilla viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana. Aiemmin oli epätavallista hakea apua tällaiseen kipuun.

Seuraavien tekijöiden epäillään vaikuttavan vestibuliitin syntymiseen:

  • Kroonistunut hiivatulehdus tai toistuvat hiivatulehdukset ja niiden hoitaminen ilman reseptiä saatavilla, hiivasienten paikallishoitoon tarkoitetuilla valmisteilla.
  • Ehkäisypillereiden varhainen käyttö (vähintään kaksi vuotta), usein yhdistettynä virtsatie- ja hiivatulehduksiin.
  • Erilaiset syyt alueen mekaaniseen rasitukseen. Tällaisia syitä voivat olla kondylooman hoito, seksi ilman kiihottumista, seksi emätintulehduksen aikana, liiallinen pesu ja ärsyttävien hygieniatuotteiden käyttö.

Kaikki kipu ei ole vestibuliittia. Oireisiin voi olla muita syitä, kuten tietyt ihosairaudet tai emätinkouristus. Siksi on tärkeää hakeutua lääkäriin ja saada arvio.

Miten vestibuliittia hoidetaan?

  1. Ensinnäkin voi olla hyödyllistä luopua saippuasta ja muista puhdistusaineista ja käyttää niiden sijaan öljyä, joka tekee ihosta rasvaisemman.
  2. Kivun lievitykseen sopii puudutusgeeli tai -voide, jota voi levittää monta kertaa päivässä (voide voi kirvellä aluksi). Hoidolla on hillitsevä vaikutus ylireagoiviin pinnallisiin hermoihin. Geeliä hierotaan varovasti alueelle, jossa kipu tuntuu. Hoidolla on erittäin tehokas vaikutus, jos annettua ohjetta noudatetaan ja hoitoa jatketaan vähintään kaksi kuukautta.
  3. Tauko ehkäisypillereiden käytössä on suositeltava paranemisen nopeuttamiseksi. Vestibuliitti aiheuttaa usein niin voimakasta yhdyntäkipua, ettei yhdyntä onnistu lainkaan.
  4. Masennuslääke pieninä annoksina lievittää kipua joissain tapauksissa.
  5. Lihasten rentouttamista kannattaa harjoitella, sillä lihasjännitys emättimen ympärillä on usein reaktio aiemmin koettuun kipuun. Lihasten hallitsematon supistuminen on puolustusmekanismi odotettua kipua vastaan. Tutkimuksen yhteydessä lääkäri tai kätilö voi neuvoa, miten lihasten rentouttamista voi harjoitella. Osassa tapauksista saatetaan tarvita fysioterapeutin apua.
  6. Jos taustalla on krooninen hiivatulehdus, valkoisen viljan ja sokerin karsiminen voi auttaa.
  7. Hyvin vaikeissa tapauksissa leikkaushoito voi olla hyvä apu.

Vestibuliitin oireet voivat olla niin rajuja, että seksi ei onnistu lainkaan, millä voi olla vaikutusta parisuhteeseen. Tarvittaessa apua voi hakea seksuaaliterapeutilta. Vaiva on onneksi useimmiten ohimenevä eikä siitä tarvitse kärsiä loppuelämää.

Kirjoittaja: Eva Rylander, naistentautien ja synnytysopin ylilääkäri
Kuvitus: iStockphoto