Kutinaa, kipua, paksua vuotoa – toistuvat sienivaivat yleistyneet
Tietoa | Hiivatulehdus

Kutinaa, kipua, paksua vuotoa – toistuvat sienivaivat yleistyneet

Sieni sukuelinten alueella on yleinen, ja siitä kärsii jossain vaiheessa 75 prosenttia kaikista hedelmällisessä iässä olevista naisista. 

Nykyään on yhä yleisempää, että sieni-infektiot toistuvat tiheään hoidosta huolimatta. Eva Rylander, naistentautien ylilääkäri, kertoo sukuelinten alueen sienistä.

Sieni-infektio on vaaraton, mutta silti kiusallinen vaiva hyvin herkällä kehon alueella. Siksi on tärkeää tunnistaa oireet ja hoitaa infektio oikein.

Toistuvat tulehdukset vaivaavat monia

Nykyisin noin 5–8 prosenttia kaikista nuorista naisista saa tiheään toistuvia sieni-infektioita lukuisista hoitokerroista huolimatta.

Rylander kertoo, että heikentynyt vastustuskyky kehon jonkin toisen infektion yhteydessä tai alueen toistuva hankaus voivat aiheuttaa sienen, joka sitten kasvaa ja aiheuttaa vaivoja. Esimerkiksi antibioottikuuri voi laukaista sieni-infektion. Syynä on se, että antibiootit horjuttavat emättimen normaalia bakteerikantaa, mikä tarjoaa sienelle kasvumahdollisuuden.

– Voidaan sanoa, että yksi infektio tasoittaa tietä toiselle. On tärkeää, että naiset suhtautuvat sieni-infektioihin vakavasti, varsinkin jos ne toistuvat. Mikäli näin ei tee, sieni-infektiot voivat aiheuttaa vestibuliitin ja muuttua krooniseksi vaivaksi. Paitsi että toistuvat infektiot ovat ikäviä, niillä voi myös olla haitallisia seurauksia parisuhteeseen. Sienellä on nimittäin taipumus aktivoitua yhdynnässä, jolloin yhdynnöistä tulee kivuliaita.

Oireina kutinaa, paksua vuotoa ja kipua

Sukuelinten alueen sienen yleisimpiä oireita ovat ulkosynnyttimien kutina ja paksu valkoinen, lähes raejuustomainen vuoto. Lisäksi esiintyy voimakasta kutinaa tai kipua emättimen suulla. Myös häpyhuulet voivat turvota ja tulla punaisiksi.

– Emättimen aukon ympärillä on usein kivuliaita haavaumia, jotka aiheuttavat epämiellyttävää kirvelyä ja yhdyntäkipuja, Rylander kertoo.

Odota muutama päivä oireiden alettua

– Useimmiten sieni-infektio paranee itsestään. Siksi on järkevää odottaa muutama päivä ennen apukeinoihin turvautumista. Muussa tapauksessa ilman reseptiä saatavat emätinpuikot tai voiteet voivat auttaa. Paikallishoitoa ei kuitenkaan pitäisi tarvita enempää kuin kaksi kertaa. Mikäli oireet jatkuvat tai palaavat nopeasti, ota yhteyttä lääkäriin tai kätilöön, joka määrää tutkimuksen jälkeen tabletteja.

Vinkkejä sieni-infektiosta kärsivälle

  • On tärkeää pidättäytyä yhdynnästä sieni-infektion ja hoitojakson aikana. Limakalvojen hankautuminen voi vaikeuttaa paranemista ja aiheuttaa kroonista kipua sekä kivuliaita yhdyntöjä. 
  • Sieni-infektiosta kärsivien ei pidä ajella häpykarvoja. Karvojen ajelun aiheuttamat mikroskooppiset haavat iholla edesauttavat sienen kasvua.
  • Kuiva iho on hyvä kasvuympäristö sienelle. Siksi kannattaa käyttää peseytymisessä öljyä tai levittää sitä alueelle pesun jälkeen ihoa suojaamaan.
  • Erilaisten paikallishoitotuotteiden ja luonnonlääkkeiden kokeiluja on syytä välttää, koska alapään limakalvot ovat erittäin herkät.
  • Infektioiden välttämiseksi on parempi käyttää puuvillasta kuin synteettisistä materiaaleista valmistettuja alusvaatteita. 
  • Tiukat vaatteet voivat muodostaa otollisen ympäristö sienelle.

Kuvitus: iStockphoto