Toistuvat hiivatulehdukset vaivaavat Christinaa:
Potilastapaukset | Hiivatulehdus

Toistuvat hiivatulehdukset vaivaavat Christinaa: "Tulehdus tuli täytenä yllätyksenä"

Nelilapsinen perheen äiti Christina on saanut toistuvia hiivatulehduksia sen jälkeen, kun sai ensimmäisen lapsensa kahdeksan vuotta sitten. Syy oireilulle saattaa piillä elintapatekijöissä.

Ensimmäisen varsinainen tulehdus tuli silloin kun Christina oli raskaana.

– Minulla ei ollut koskaan ollut emättimen hiivaa, joten tulehdus tuli täytenä yllätyksenä, hän kertoo.

Kirvely ja kutina emättimen suulla sekä polttelu yhdynnässä saivat hänet hakeutumaan gynekologille. Tämä totesi emättimen hiivatulehduksen, ja Christina sai siihen paikallishoitotuotteita.

– Raskauden aikana vältetään tablettimuotoista hoitoa, ja siksi hiivatulehdusta hoidetaan paikallisesti, kertoo Eva Rylander, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri.

Ensimmäisen raskauden jälkeen Christina on saanut säännöllisin väliajoin hiivatulehduksia, joihin hän on saanut sekä tabletteja että paikallishoitoa. Eva Rylanderin mukaan toistuvat hiivatulehdukset 20–40 vuotiailla naisilla ovat yleistyneet.

– Se luultavasti johtuu elintapatekijöistä. Lisäksi montaa nuorta naista alkaa vähitellen kirvellä alueella, luultavaksi siksi että limakalvot ovat ajan mittaan ”ottaneet itseensä”. Yhdyntäkipuakin voi olla. Sitä ilmenee varsinkin naisilla, jotka ovat useasti hoitaneet vaivaa reseptivapailla sienivoiteilla ja emätinpuikoilla.

Aina oireet eivät kerro hiivatulehduksesta

Kirvelyä ja paksua kokkareista valkovuotoa voi myös esiintyä ilman että on kyse hiivatulehduksesta. Joskus stressi voi aiheuttaa lisääntynyttä alapään ”hikoilua”.

Emättimen seinämistä irtoaa paljon soluja, ja kun emätin on normaalin kostea, muodostuu paksua valkovuotoa, joka muistuttaa hiivatulehduksessa muodostuvaa valkovuotoa.

– Vuoto voi olla hyvin hapanta, ja se voi myös kirvellä, Eva Rylander kertoo.

Evan mukaan on tärkeää miettiä omia elintapojaan. Jotkut tekijät voivat helpottaa hiivatulehduksen uusiutumista ja aiheuttaa esimerkiksi kirvelyä.

– Jos naisella on ollut useita antibiootteja vaativia infektioita viime vuosina, aktiivinen seksielämä, paljon stressiä tai hän on käyttänyt ehkäisypillereitä, nämä voivat auttaa hiivaa kasvamaan ja aiheuttamaan oireita. Useimmilla naisilla on normaalistikin hieman hiivasientä emättimessä ja suolistossa, mutta immuunipuolustus varmistaa, ettei hiiva saa yliotetta.

Toimittaja: Besima Aho
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja