7 faktaa: tätä et tiennyt myoomista
Tietoa | Myoomat

7 faktaa: tätä et tiennyt myoomista

Myoomat ovat vaarattomia kohdun lihaskyhmyjä, jotka voivat aiheuttaa runsaita vuotoja ja alavatsakipuja.


Päivityspäivä:
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Listasimme seitsemän faktaa myoomista – tiesitkö nämä?

  1. Myoomat ovat tavallisimpia hyvänlaatuisia kasvaimia hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Hyvänlaatuisuus tarkoittaa, että kasvaimesta tulee vain harvoin pahanlaatuinen eli syöpäkasvain. Myoomat ovat lihaskyhmyjä, jotka kasvavat kohtulihaksen pinnalla tai sen sisällä. Muodoltaan ne ovat yleensä pyöreitä. Pienimmillään ne voivat olla herneen kokoisia, suurimmillaan ne kasvavat jopa tennispallon kokoisiksi.
  2. 20–40 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista arvioidaan olevan myoomia. Sairauden yleisyys kasvaa iän myötä, ja yleisimpiä myoomat ovat 30–50-vuotiailla. Niitä voi kuitenkin olla myös nuoremmilla naisilla.
  3. Eniten myoomia on afroamerikkalaisilla ja länsi-intialaisilla naisilla, joista niitä on 55:llä prosentilla.
  4. Myoomat ovat yleisempiä painavammilla naisilla, koska heillä estrogeenitasot ovat korkeammat.
  5. Vaikkei syytä myoomien syntymiselle tiedetäkään, ne ovat perinnöllisiä ja liittyvät estrogeenihormoniin. Estrogeeni osallistuu esimerkiksi kuukautisten säätelyyn.
  6. Useimmilla naisilla myoomat eivät aiheuta oireita. Niillä harvoilla, joilla oireita ilmaantuu, ne ovat yleensä vuotohäiriöitä, sekä runsaampia että pidempiä vuotoja ja välivuotoja. Myös turvotus, ummetus, keskenmenot ja liian aikainen synnytys voivat olla seurauksia myoomista. Vuodot voivat johtaa raudanpuutteeseen ja anemiaan, joka oireilee väsymyksenä.
  7. Nykyään, toisin kuin vielä joitakin vuosia sitten, myoomiin on myös lääkehoito, joka on osoittautunut tehokkaaksi. Jos epäilet myoomia, hakeudu gynekologille. 

Toimittaja: Caroline Ego
Kuvitus: iStockphoto