Peukalon nivelrikon varhainen tunnistaminen on tärkeää
Varhaisvaiheen oireet voivat sisältää voimakkaan kivuliaita ja vähäoireisia jaksoja.
Tietoa peukalon nivelrikosta:
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
- Peukalon nivelrikko tarkoittaa peukalon tyvinivelen luupinnoilla ja rustossa hitaasti etenevää rappeuttavaa sairautta.
- Sairaus aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja vähentää peukalon voimaa.
- Syy on usein tuntematon, mutta peukalon nivelrikon riskiä voivat lisätä muun muassa kova mekaaninen kuormitus ja tupakointi sekä aiemmat peukalon vammat.
- Tutkimus paljastaa liikerajoituksen ja usein myös turvotusta. Diagnoosi vahvistetaan röntgenillä, joka osoittaa luonteenomaiset muutokset.
- Peukalon yliojennuksen estävästä tukiortoosista/tukisiteestä sekä fysioterapiasta voi olla hyötyä. Ajoittain voidaan käyttää myös tulehdusta rauhoittavia lääkkeitä tai niveleen annettavaa kortisonipistosta. Jos oireet ovat voimakkaat, leikkaus voi olla perusteltu. Kivuliaita toimia tulee välttää.
- Tilanne heikkenee usein hitaasti, mutta oireita voidaan helpottaa aktiivisella hoidolla.
Mitä peukalon nivelrikolla tarkoitetaan?
Peukalon nivelrikossa peukalon tyvinivelen rusto muuttuu ja häviää. Luukudos kasvaa hieman ja myöhemmin nivel tuntuu jäykältä ja sen liikuttaminen on kivuliasta. Peukalon tyveä ympäröivät lihakset ovat usein heikot, mikä johtaa siihen, että nivel joutuu kivuliaaseen yliojennukseen.
Peukalon nivelrikko on varsin yleinen sairaus, erityisesti iäkkäillä ja keski-ikäisillä naisilla. Sitä esiintyy myös nuoremmilla, etenkin aiemman vamman seurauksena.
Millaisia oireita voi esiintyä?
Peukalon nivelrikko aiheuttaa niveleen kipua ja jäykkyyttä. Kipu voi vaikeuttaa esineisiin kiinni tarttumista ja lopulta peukalosta voi tulla jäykkä ja vaikea liikuttaa. Peukalon tyveä ympäröivien lihasten heikentyminen johtaa siihen, että nivel joutuu yliojennukseen, mikä aiheuttaa kipua. Nivel voi myös olla turvonnut. Pitkään edenneessä nivelrikossa peukalon kipu voi olla jatkuvaa.
Mistä sairaus johtuu?
Syy on usein tuntematon, mutta peukalon nivelrikon riskiä voivat lisätä muun muassa kova mekaaninen kuormitus ja tupakointi sekä aiemmat peukalon vammat.
Peukalon nivelrikon toteaminen
Nivelen tutkiminen osoittaa vähentyneen liikkuvuuden ja nivel on usein turvonnut. Röntgentutkimuksessa näkyvät luonteenomaiset muutokset, kuten ruston puuttuminen ja mahdollisesti nivelen kalkkeutuminen. Alkuvaiheen tyypillinen oire on peukalon ja etusormen puristusotteen ja kiertoliikkeen aiheuttama kipu tyvinivelen alueella.
Miten sairautta hoidetaan?
Yleisesti on syytä välttää kipua aiheuttavaa toimintaa. Yliojennuksen estävästä tukiortoosista/tukisiteestä sekä arkiaskareita helpottavista apuvälineistä voi olla hyötyä. Fysioterapialla ja käden omatoimisella jumppaamisella on mahdollista vahvistaa peukalon tyviniveltä ympäröiviä lihaksia. Tarvittaessa voidaan käyttää myös lääkkeitä, jotka rauhoittavat tulehdusta ja lievittävät siten kipuja (tulehduskipulääkkeet). Niveleen annettava kortisonipistos voi tehota hyvin ja helpottaa oireita usean kuukauden ajan. Jos oireet ovat voimakkaat, leikkaus voi olla perusteltu.
Voiko peukalon nivelrikosta parantua?
Valitettavasti ei. Sairaus etenee usein hitaasti, mutta aktiivisella hoidolla oireita on mahdollisuus helpottaa.
Lähteet: Medibas, Peukalon tyvinivelen nivelrikon itsehoito-opas, Duodecim-lehti
Kuvitus: Shutterstock
-
Nivelrikossa kohtuullinen liikunta ylläpitää toimintakykyä
Kohtuullisen liikunnan harjoittaminen on hyödyllistä nivelrikosta kärsivälle. Selkeä näyttö liikunnan ehkäisevästä tai nivelrikkoa hidastavasta tehosta on silti puutteellista.
-
Aikuisen tavallisin polvikivun syy on nivelrikko
Joka kolmannella potilaalla sairaus on oireeton.
-
Ylipaino kasvuiässä altistaa lonkan virheasennoille
Tyypillinen fysiolyysipotilas on murrosikäinen ylipainoinen poika, joka valittaa polvikipua. Syy löytyy väärään asentoon liukuneesta lonkasta.
-
Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita
Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.