Oireilevat myoomat vaikuttavat naisen elämänlaatuun
Haastattelu | Myoomat

Oireilevat myoomat vaikuttavat naisen elämänlaatuun

Naisille, joilla on myoomia, perinteinen hoito on ollut leikkaus. Sittemmin oireilevien myoomien ensisijaiseksi hoidoksi on noussut lääkitys.


Julkaisupäivä: 10.11.2017
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Myoomat, kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet, ovat tavallisia eivätkä useimmiten aiheuta oireita. Joillekin naisille myoomat kuitenkin aiheuttavat runsaita vuotoja tai painetta ja kipua suolistossa, virtsarakossa ja lantiossa. Silloin myoomat vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun ja arkeen.

Naisten ja lastentautien professori Kristina Gemzell-Danielsson Karoliinisesta sairaalasta kertoo potilaiden arvostavan lääkehoitoa.

– Kiitollisia potilaita, erittäin kiitollisia, näin Gemzell-Danielsson kuvailee potilaitaan. Myoomista kärsiviä ja niistä eroon haluavia potilaita ei enää välttämättä ole pakko leikata.

– Näille naisille myoomilla on merkittävä vaikutus elämänlaatuun, mutta aiemmin ne vaikuttivat myös muuten, koska yleisin hoito oireileviin myoomiin on ollut kohdunpoisto. Viime aikoihin asti leikkaukselle ei ole ollut vaihtoehtoa. Sen takia lapsia haluavien naisten piti vain kärsiä kivusta, Gemzell-Danielsson toteaa.

Nykyään myoomiin on olemassa lääkehoito, joka on osoittautunut tehokkaaksi.

Myoomat ovat tavallisia

Myoomat, hyvänlaatuiset kohdun kasvaimet, yleistyvät iän myötä. Ne ovat myös perinnöllisiä. Myoomille on tunnusomaista erittäin runsaat vuodot, ja siihen lääkehoidon on todettu auttavan hyvin.

– 80 prosenttia naisista, joilla on oireilevia myoomia, ovat lääkehoidon ansiosta vuodottomia. Lopuilla valtavat vuodot ovat pienentyneet normaalille tasolle. Se on mielestäni selkein etu. Lääkkeen on myös todettu pienentäneen myoomia, mutta se on enemmän yksilöllistä. Tavallisesti myooma kutistuu, ja parhaassa tapauksessa se katoaa, Gemzell-Danielsson kertoo.

Kun myooma on kutistunut, mutta aiheuttaa edelleen oireita, se voidaan hoitaa tarvittaessa suppeammalla leikkauksella. Vaihtoehtona on myös jatkaa lääkehoitoa.

Moni on saanut elämänlaadun takaisin

Monelle naiselle lääkehoito tuo elämänlaatua. Joillakin vuodot ovat vaikuttaneet seksielämään, töihin ja harrastuksiin. Myös rautavarastot hupenevat vuotojen mukana, mikä tekee ihmisen herkemmäksi infektioille.

– On paljon tutkimuksia, jotka osoittavat, miten myoomat vaikuttavat elämänlaatuun. Kun lääkehoidosta tehtiin tutkimuksia, ilmeni, että potilaat arvostivat, että leikkausta voi siirtää tai ehkä jopa välttyä siltä kokonaan.

Kohdunpoisto on melko suuri leikkaus, johon voi liittyä komplikaatioita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kohdun poistaminen on yleisempää.

– Monet potilaat ovat kiinnostuneita leikkauksen vaihtoehdoista, ja siksi on tärkeää, että muitakin vaihtoehtoja on. On tärkeää, että resursseja laitetaan toimiviin hoitoihin ja niiden tutkimukseen. Eräs potilasryhmä ovat naiset, jotka hankkivat lapsia myöhemmin – he eivät halua luopua kohdustaan ennen kuin ovat saaneet lapsia.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja