Endometrioosi on kivulias vaiva, jota ei aina tunnisteta oireiden perusteella
Tietoa | Endometrioosi

Endometrioosi on kivulias vaiva, jota ei aina tunnisteta oireiden perusteella

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy pesäkkeinä vatsaontelossa. Nämä pesäkkeet aiheuttavat tulehduksia ja ovat kivuliaita.

Endometrioosia esiintyy noin kymmenellä prosentilla 15–45-vuotiaista naisista. Sairaus diagnosoidaan yleensä 25–30 vuoden iässä.

Endometrioosi on krooninen hyvänlaatuinen estrogeeniriippuvainen tulehduksellinen sairaus, joka voi aiheuttaa oireita yhdessä tai useammassa jaksossa.

Endometrioosi on yleisempi lapsettomuudesta kärsivillä naisilla, joista sitä sairastaa noin 30–40 prosenttia. Sairaus on osittain perinnöllinen.

Endometrioosin oireet 

Endometrioosin yleisin oire on kipu. Kyse voi olla kivuliaista kuukautisista, yhdyntäkivusta (syvällä emättimessä), erilaisista vatsakivuista sekä suoliston ongelmista, joihin liittyy nipistelevää kipua ja joskus ripulia tai ummetusta. Myös lapsettomuus on yleistä endometrioosia sairastavilla.

Diagnoosi ja tutkimus

Perinteinen tapa todeta endometrioosi on tähystysleikkaus (laparoskopia), jossa nähdään eri vaiheissa olevia endometrioosipesäkkeitä. Toisinaan pesäkkeestä otetaan näyte mikroskooppista tutkimusta varten (biopsia).

Joskus eri elinten välillä näkyy kiinnikkeitä, jotka syntyvät pesäkkeiden tulehduksen seurauksena. Endometrioosiin liittyvän tulehduksen seurauksena voi näkyä myös punottavia alueita. Lisäksi munasarjoissa voi esiintyä veren täyttämiä kystia (endometriooma).

Magneettikuvauksessa (magneettiresonanssitomografia, MRT) pystytään näkemään syvällä olevia pesäkkeitä ja kohdun seinämässä olevia pesäkkeitä. Ultraäänellä voidaan diagnosoida muun muassa endometriooma. Verikokeissa voi näkyä joskus kohonneita arvoja endometrioosin yhteydessä, mutta ne ovat melko epätarkkoja. Diagnoosin tekemiseksi lääkärin on huomioitava kaikki oireet ja eri tutkimusten löydökset.

Ennuste

Jos endometrioosi saadaan hoidettua onnistuneesti, vaivat voivat loppua moneksi vuodeksi, mutta taudilla on taipumus uusiutua.

Kun hormonitasot vähenevät ja kuukautiset loppuvat vaihdevuosien yhteydessä, oireet eivät yleensä palaa. Nainen on useimmiten oireeton raskauden jälkimmäisen puolikkaan aikana, ja oireettomuus jatkuu yleensä muutaman vuoden synnytyksen jälkeen.

Endometrioosin hoito

Endometrioosin hoitoon on useita menetelmiä, joista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Lääkehoito

Tavoitteena on hoitaa kipua ja hidastaa taudin etenemistä sekä säilyttää hedelmällisyys. Siksi myös nuoria naisia, joilla on todennäköisyysdiagnoosina endometrioosi, on hoidettava lääkkeillä, kunnes toiveena on raskaus.

Kun hoitoa on kestänyt tietty aika, on tapana siirtyä käyttämään hoitomuotona ehkäisypillereitä, mikäli nainen sietää ne. Niillä pystytään jossain määrin estämään endometrioosin uusiutuminen liian nopeasti.

Endometrioosia sairastavat naiset tarvitsevat hyvän kivunlievityksen, joka on räätälöitävä yksilöllisten oireiden ja sivuvaikutusten mukaan.

Parantavaa lääkehoitoa ei ole, mutta erilaiset hoidot yleensä vähentävät tai poistavat pesäkkeet lyhyeksi tai pidemmäksi ajaksi, minkä ansiosta oireet ovat lievempiä tai katoavat kokonaan.

Hoito GnRH-analogeilla

Hoito niin kutsutuilla GnRH-analogeilla voi olla paras vaihtoehto naisille, jotka eivät voi käyttää ehkäisypillereitä tai gestageeneja. Ne annetaan ruiskuina tai suihkeina nenään.

Ne lopettavat oman hormonituotannon hoidon ajaksi. Naiselle tulee väliaikaisesti vaihdevuodet. Estrogeenitaso laskee hyvin alhaiseksi ja kuukautiset loppuvat, mikä on hyvä endometrioosin hoidon kannalta.

Ikävänä sivuvaikutuksena tulevat vaihdevuosien oireet, kuten hikoilu, kuumat aallot ja emättimen limakalvojen oheneminen. Oireita voidaan lievittää hieman lisäämällä GnRH-hoitoon pieni annos estrogeenia.

Pitkäaikaiseen hoitoon liittyy osteoporoosiriski, minkä takia hoitoa jatketaan yleensä kuusi kuukautta kerrallaan.

Endometrioosin kirurginen hoito

Munasarjoissa oleva endometriooma voidaan poistaa kirurgisesti. Pienet endometrioosipesäkkeet voidaan joskus hoitaa laserilla. Toisinaan voi olla vaikea tunnistaa kaikkia pesäkkeitä, jolloin vaihtoehtona voi olla lääkehoito.

Viimeisenä keinona hoitaa potilaan kipua ja parantaa hänen elämänlaatuaan (ellei hänellä ole toiveita tulla raskaaksi) on radikaali leikkaus, jossa poistetaan kohtu, munanjohtimet ja munasarjat.

Endometrioosi on rasittava sairaus, ja monet sitä sairastavat naiset kärsivät kivuista pitkään ennen diagnoosin saamista.

Ennaltaehkäisy

Endometrioosiin liittyy perinnöllisyyttä, joten sitä on vaikea ennaltaehkäistä. Ehkäisypillerit voivat mahdollisesti estää tai ainakin viivästyttää sairauden puhkeamista.

 

 Kuvitus: iStockphoto