Mistä voi päätellä ovulaation ajankohdan?
Tietoa | Naiset

Mistä voi päätellä ovulaation ajankohdan?

Kohdunkaulan limakalvolta peräisin oleva erite saattaa paljastaa munasolun irtoamisajankohdan. Selvitimme, miten.

Kohdunkaula erittää jatkuvasti limakalvolta peräisin olevaa eritettä. Ensimmäiset päivät kuukautisten jälkeen erite on hyvin vähäistä.

Muutama päivä ennen munasolun irtoamista (ovulaatiota) kohdunkaulan erite muuttuu kirkkaaksi, vetiseksi ja kellertäväksi. Ovulaatiopäivänä erite muuttuu runsaaksi, märäksi ja sitkeäksi, mikä aiheuttaa emättimeen kostean tunteen. Nelisen päivää ovulaation jälkeen erite muuttuu jälleen niukaksi.

Kuinka voi tietää irtoaako munasolu? 

Jos haluat tietää, milloin ovulaatiosi tapahtuu eli koska munasolusi irtoaa, sinun pitää joka aamu tutkia emättimen erite viemällä sormesi emättimeesi. Toisilla erite on niin runsasta, että sen huomaa helposti. Katso eritettä ja arvioi sen määrää. Tämä voi olla vaikeaa, eivätkä kaikki pysty erottamaan muutoksia valkovuodossaan. Siksi tämä keino on epävarma.

Juuri ennen ovulaatiota erite muuttuu sitkeäksi. Jos sinulla on eritettä etusormessasi ja painat etusormea peukaloa vasten ja sitten varovasti vedät sormia erilleen, muodostuu näiden väliin ohut ”limasilta”, joka voi venyä 3–6 sentin pituiseksi ennen katkeamistaan. Tämä on selkeä merkki, että erite on sitkeää.  

Epävarma ehkäisykeino

Pelkkä ovulaation välttäminen ei ole luotettava ehkäisykeino. Muiden ehkäisykeinojen kanssa ovulaatioajan välttäminen raskaudenehkäisyyn tuo lisävarmuutta, mutta se ei missään tapauksessa ole varma ehkäisykeino.

Ainoa ehkäisykeino, joka suojaa sukupuolitaudeilta on kondomi.

 Kuvitus: iStockphoto