Pahanhajuista vuotoa kuukautisten jälkeen? Kyseessä voi olla bakteerivaginoosi
Tietoa | Naiset

Pahanhajuista vuotoa kuukautisten jälkeen? Kyseessä voi olla bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö, joka aiheuttaa niukkaa, pahanhajuista vuotoa. Sitä hoidetaan tavallisesti voitein tai emätinpuikoin.


Julkaisupäivä: 25.6.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Yleensä emättimessä ovat vallalla lactobacillus-bakteerit eli maitohappobakteerit, jotka suojaavat sitä muilta bakteereilta. Bakteerivaginoosissa maitohappobakteerit on syrjäytetty tai ne ovat kadonneet emättimestä kokonaan.

On epäselvää, miksi bakteeritasapaino horjuu, mutta yhtenä syynä voivat olla pitkäaikaiset ​​infektiohoidot tai ​​aknehoidot. Antibiootit tuhoavat niin laktobasillit kuin sairautta aiheuttavat bakteeritkin. Antibioottihoidon myötä pH kohoaa ja suoliston bakteerit, joita yleensä on hyvin pieninä määrinä emättimessä, voivat lisääntyä helpommin. Etenkin jos vatsa on ajoittain löysällä, suolistobakteereita voi päästä emättimeen. Jos lactobacillus-floora on tuolloin huono, oireita voi syntyä.

Toistuvien bakteerivaginoosien ja vaihtuvien seksikumppaneiden välillä on nähty yhteyksiä. Myös lähes 25 prosentilla abortin vuoksi vastaanotolle hakeutuvista naisista on tämä häiriö, mutta raskaana olevien äitiysneuvolaan tulevien naisten keskuudessa luku on noin kymmenen prosenttia. On epäselvää, mistä tämä ero johtuu, mutta se voi liittyä seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Pitääkö bakteerivaginoosi sitten katsoa sukupuoliteitse tarttuvaksi sairaudeksi? Ei samaan tapaan kuin sukupuolitaudit yleensä tarttuvat. Miehelle ei tule mitään oireita, vaan hän näyttää toimivan "kantajana" erilaisille ​​bakteereille, jotka voivat aiheuttaa bakteerivaginoosia. Vaginoosi tarttuu myös muilla tavoilla kuin pelkästään seksin kautta.

Pahanhajuinen vuoto on selkein oire

Yleisin oire on pahanhajuinen vuoto. Se on niukkaa, voidemaista, valkoista ja hajultaan kalamaista. Hajua esiintyy eniten heti kuukautisten jälkeen – mutta myös yhdynnän jälkeen.

Monet naiset kokevat kuivuuden tunnetta emättimessään. Joskus bakteerivaginoosi aiheuttaa niukkaa välivuotoa. Joskus bakteerivaginoosi aiheuttaa kipua ja punoitusta emättimen suulla ulkosynnyttimissä, ja se voi tehdä yhdynnästä tuskallisen.

Bakteerivaginoosia epäillään oireiden perusteella

Diagnoosi voidaan tehdä kliinisin perustein: arvioidaan vuodon ulkonäköä ja happamuutta sekä tutkitaan vuotoa mikroskooppisesti. Tarvitaan myös gynekologinen tutkimus, jotta voidaan sulkea pois vakavammat oireiden syyt.

Bakteerivaginoosi liittyy usein sukupuoliteitse tarttuviin bakteereihin, ja silloin kun ilmenee vakavia oireita, näistä bakteereista tulisi tehdä bakteeriviljely.

Paikallinen hoito auttaa useimpia

Markkinoilla on useita tuotteita bakteerivaginoosin hoitoon: voiteita tai emätinpuikkoja. Jos paikallinen hoito ei auta tai jos oireet uusivat, apua voi saada tietynlaisista tablettien muodossa olevista antibiooteista, jotka eivät tapa maitohappobakteereita.

Useimmat naiset paranevat muutamassa päivässä, mutta vaiva voi uusia jonkin ajan kuluttua. Joskus tarvitaan pidempi hoito sekä voiteilla että tableteilla. Niiden kanssa käytetään maitohappobakteereita, jotka voivat parantaa emättimen puolustuskykyä.

Kumppanin hoitaminen ei yleensä kannata, mutta joissakin tapauksissa miehen samanaikainen hoito on vaikuttanut positiivisesti naisen hoitotuloksiin.

Kirjoittaja: Pg Larsson, ylilääkäri, Örebron yliopistollinen sairaala
Päivittäjä: Eva Rylander, naistentautien ja synnytysopin ylilääkäri
Kuvitus: iStockphoto