Runsas kuukautisvuoto on kiusallinen vaiva – voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä
Tietoa | Myoomat

Runsas kuukautisvuoto on kiusallinen vaiva – voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä

Jos runsaat kuukautiset haittaavat normaalia elämää, kannattaa hakeutua lääkäriin. Yleensä vaivalle löytyy tehokas hoito.


Julkaisupäivä: 8.3.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Runsaat kuukautiset (menorragia) tarkoittaa, että vuoto on säännöllistä, mutta verenvuodon määrä on lisääntynyt (yli 80 ml normaaliin 30–40 ml:aan verrattuna). Se on yleinen ongelma, jota esiintyy 10–15 prosentilla kuukautisikäisistä suomalaisista.

Taustalla voivat olla myoomat

Aina runsaille vuodoille ei ole olemassa mitään taustasyytä, eikä kuukautisvuodon määrään voi omilla toimenpiteillä vaikuttaa.

Kohdun lihaskyhmyt eli myoomat ovat tavallinen syy runsaaseen verenvuotoon. Myoomia esiintyy joka neljännellä naisella ja ne lisääntyvät iän myötä vaihdevuosiin saakka. Runsaan verenvuodon lisäksi myoomat voivat aiheuttaa paineen tunnetta ja tihentynyttä virtsaamistarvetta. Kuparikierukan käyttö aiheuttaa usein runsaammat kuukautiset, varsinkin ensimmäisen asettamiskerran jälkeen. Hormonikierukka sitä vastoin vähentää verenvuodon määrää.

Muita harvinaisempia syitä voimakkaaseen kuukautisvuotoon voivat olla kohtusyövät, jotka ovat kuitenkin harvinaisia alle 45-vuotiailla naisilla. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös johtaa runsaisiin kuukautisiin. Joskus taustalla voi olla synnynnäinen hyytymishäiriö eli yksi verenvuototaudin muoto. Yleisin näistä on von Willebrandin tauti, joka diagnosoidaan noin 10 prosentilla menorragiaa sairastavilla naisilla. Tietyt lääkkeet, erityisesti verenohennuslääkkeet, kuten varfariini ja asetyylisalisyylihappo, voivat aiheuttaa runsaita verenvuotoja.

Diagnoosi haastattelun ja gynekologisen tutkimuksen perusteella

Lääkäri tekee sekä yleis- että gynekologisen tutkimuksen. Tutkimuksessa otetaan mahdollisesti solunäyte kohdun napukasta ja näyte kohtuontelosta. Verikokeella mitataan hemoglobiini ja seerumin rauta, jotta nähdään, aiheuttavatko vuodot anemiaa. Jos epäillään aineenvaihduntasairautta tai lisääntynyttä verenvuototaipumusta, otetaan myös muita näytteitä.

Vuodon määrää ei tarvitse mitata, vaan kuukautiset määritellään runsaiksi potilaan haastattelun perusteella.

Ultraäänitutkimus kohdun arvioimiseksi, erityisesti myoomien osalta, on myös perusteltu. Yli puolessa tapauksista ei löydy mitään sairautta, joka runsaan vuodon aiheuttaa.

Hoidoksi lääkkeitä tai leikkaus

Runsasta kuukautisvuotoa voidaan hoitaa lääkkeillä tai kirurgisesti. Hoidon valinta riippuu oireiden vakavuudesta ja taustalla olevista syistä.

  • Traneksaamihappo on tehokas verenvuotoa hillitsevä aine. Se otetaan runsaina vuotopäivinä. 2–3 tablettia kolmesti päivässä 2–3 vuorokauden ajan vähentää vuotoa noin 20–60 prosenttia. NSAID-valmisteet (tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni ja naprokseeni) vähentävät kuukautisvuotoa ja lievittävät myös kuukautiskipuja. Annostus on yleensä 400 milligrammaa neljästi päivässä.
  • Hormonikierukan asettaminen on tehokkain lääketieteellinen hoito, ja se ohentaa kohdun limakalvoa, jolloin kuukautiset tulevat vähemmän runsaina. Hormonikierukka on usein ensisijainen valinta synnyttäneillä naisilla, jotka eivät halua tulla tällä hetkellä raskaaksi. Mahdollinen kuparikierukka voidaan monesti korvata hormonikierukalla.
  • Yhdistelmäpillerit vähentävät tehokkaasti runsaita kuukautisvuotoja ja soveltuvat nuoremmille naisille.
  • Jos on todettu anemia tai matala seerumin rauta, hoidoksi tarvitaan yleensä rautatabletit.
  • Jos edellä mainitut keinot eivät sovi tai toimi tarpeeksi tehokkaasti, potilas saa lähetteen erikoissairaanhoitoon. Yksi vaihtoehto on tällöin leikkaushoito. Endometriumin ablaatio tarkoittaa, että kohdun limakalvo poistetaan lämpöhoidolla. Toimenpiteen jälkeen on vielä raskauden mahdollisuus, joten ehkäisystä pitää huolehtia. Jos mikään muu hoito ei auta ja vaivat ovat ilmeiset, viimeinen keino voi olla kohdunpoisto (hysterektomia) leikkauksella.
  • Kohtuontelon sisäisten myoomien höyläys kohtuontelon tähystyksen avulla helpottaa myoomista johtuvia vuotoja.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock