Yllättävän yleiset myoomat – oireita ei usein tunnisteta
Tietoa | Myoomat

Yllättävän yleiset myoomat – oireita ei usein tunnisteta

Suurella osalla naisista on myoomia – eivätkä useimmat heistä tiedä sitä. Myoomat ovat eräänlaisia kyhmyjä kohtulihaksessa tai sen pinnalla ja ne ovat aina hyvänlaatuisia.


Päivityspäivä:
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Riippumatta siitä, missä myoomat sijaitsevat, ne ovat aina hyvänlaatuisia. Myoomat voivat kuitenkin ärsyttää painonsa takia painamalla suolistoa tai virtsarakkoa tai johtaa kramppia muistuttavaan kipuun, erityisesti kuukautisten aikana.

– Useimmilla naisilla myoomat eivät aiheuta vaivoja, joten niitä ei tarvitse hoitaa. Monet naiset kärsivät kuitenkin erilaisista myoomien aiheuttamista oireista tietämättään. Sairaus tunnetaan huonosti. Aiheesta pitää puhua, jotta ne joilla on oireita ja elämänlaatu laskenut, osaavat hakea apua, sanoo Kristina Gemzell-Danielsson, Karoliinisen sairaalan professori.

Myoomien tavalliset oireet

Gemzell-Danielsson kehottaa naisia tarkkailemaan seuraavia oireita:

  • Muutokset kuukautisissa. Jos mielestäsi vuodat tavallista enemmän ja vuodossa on paljon könttejä, se saattaa olla merkki myoomasta.
  • Jos tunnet itsesi usein väsyneeksi, se voi johtua siitä, että runsaat vuodot tyhjentävät rautavarastot. Seurauksena on väsymystä.
  • Lisäksi voi seurata infektioherkkyys. Huonot rautavarastot aiheuttavat korkeamman infektioriskin, jolloin sairastut herkemmin.
  • Tunne siitä, että jokin painaa virtsarakkoa ja tunnet usein tarvetta virtsata.
  • Vaikeuksia tyhjentää suoli kipujen takia.
  • Yhdyntäkivut.

– Jos sinulla on useita yllä lueteltuja oireita, suosittelen käymään gynekologilla. Ultraäänellä myoomat havaitaan nopeasti ja helposti, Gemzell-Danielsson sanoo.

Toimittaja: Besima Aho
Kuvitus: iStockphoto