Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monenlaisia oireita
Tietoa | Kilpirauhanen

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monenlaisia oireita

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä krooninen autoimmuunitulehdus, joka aiheuttaa monenlaisia oireita. Oireet ovat yleensä yleisluontoisia, joten tautia ei aina osata epäillä niiden perusteella.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa keho ei pysty tuottamaan riittävästi tyroksiinihormonia. Tyroksiini vaikuttaa kehon kaikkiin soluihin ja ylläpitää aineenvaihduntaa, joten jos sitä ei erity tarpeeksi, oireet ovat sen mukaisesti monenkirjavia.

kilpparivinjettiOireet voivat vaihdella paljon potilaasta toiseen, ja usein ne kehittyvät hiipien useiden vuosien aikana. Näin ollen niihin ei ehkä tule kiinnittäneeksi huomiota tai niihin tottuu ja avun hakeminen viivästyy. Samanlaisia oireita voi syntyä myös muissa sairauksissa, joten pelkästään oireiden perusteella kilpirauhasen vajaatoimintaa voi vain epäillä.

Lue lisää kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoimisesta.

Kilpirauhanen infograafit oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi sekoittua masennukseen

Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisimpiä oireita ovat esimerkiksi masennus, väsymys ja suolisto-oireet. Kaikki potilaat eivät kärsi kaikista oireita, vaan yksilöllisiä eroja on paljon.

Väsymys: Moni kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä tarvitsee paljon unta eikä siltikään koe oloaan virkeäksi. Uni voi myös olla kevyttä. Päivällä kaipaa päiväunia ja töiden jälkeen ei välttämättä ole energiaa mihinkään muuhun. Jopa uniapnea voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sillä kaulan alueella voi olla turvotusta, joka vaikeuttaa hengittämistä unen aikana.

Masennus: Masennus voi olla ainakin epäsuorasti kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamaa tautiin kuuluvan väsyvyyden takia. Potilas voi ärtyä ja masentua siitä, kun olo tuntuu saamattomalta eikä energiaa riitä kaikkeen, mitä haluaisi tehdä. Masennus voi siis parantua pelkästään kilpirauhaslääkityksen avulla, mutta lääkäri arvioi, olisiko masennuslääkityksestä hyötyä.

Näkö- ja kuulohäiriöt: Erityisesti hämärässä näkeminen voi vaikeutua ja kohteiden havaitseminen hidastua niin lähellä kuin kaukanakin. Myös kuulo voi oireilla kilpirauhasen vajaatoiminnan takia ja ääni saattaa käheytyä.

Kylmyyden tunne: Erityisesti rintakehän alueella voi tuntua kylmyyttä, samoin käsissä ja jaloissa. Yöksi täytyy ehkä ottaa käyttöön sukat. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa hikirauhasiin siten, että hikoilu vähenee ja esimerkiksi saunassa voi tulla nopeasti tukala olo, kun hikirauhaset eivät toimi kunnolla. Keho ei pysty viilentämään itseään tehokkaasti.

Turvotus ja painonnousu: Kädet, jalat ja kasvot voivat turvota tavallista helpommin ja olo voi tuntua raskaalta etenkin, jos paino on noussut. Paino voi nousta, vaikka ruoka ei oikein maistuisikaan, ja lapsilla pituuskasvu voi hidastua, vaikka paino nousee. Silmät voivat näyttää pieniltä, kun silmien ympärillä on niin kovasti turvotusta, ja sormukset voivat ahdistaa. Turvotuksen äärimmäinen muoto on myksödeema, jossa ihon alle kertyy nestettä ja limaa. Jos tilaa ei havaita ajoissa, se voi olla jopa hengenvaarallinen.

Lihaskipu: Lihakset voivat tuntua jäykiltä ja palautua harjoituksesta hitaasti. Liikunnan harrastaminen voi tuntua liian raskaalta.

Hiukset ja iho: Hiukset voivat ohentua reilusti lyhyessäkin ajassa ja tavanomaista aikaisempi harmaantuminen on mahdollista. Harmaita hiuksia voi löytyä jo kolmekymppisenä. Hiukset voivat myös katkeilla helposti ja muuttua tavanomaista kuivemmiksi, samoin iho.

Oireina myös esimerkiksi sydänvaivoja

Yleisimpien oireiden lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa monia muitakin oireita.

Sydänvaivat: Sydän sykkii hitaammin, mutta rytmissä voi olla ylimääräisiä lyöntejä ja etenkin iltaisin voi tuntua muljahduksia. Ajan myötä voi ilmaantua jopa sydämen vajaatoimintaa tai sydänlihaksen laajentumista.

Rasva-aineenvaihdunnan hidastuminen: Pitkäaikaisessa vajaatoiminnassa rasva-aineenvaihdunta hidastuu ja etenkin haitallisen LDL-kolesterolin määrä nousee ja verisuoniin kertyy rasvaa. Jos tilanne pitkittyy, sydäninfarktin ja sepelvaltimotaudin riski kasvaa.

Suolisto-oireet: Yleensä potilaat kuvaavat kärsivänsä ummetuksesta, mutta vajaatoiminta voi aiheuttaa myös ripulia, jos ruoansulatus häiriintyy. Myös ilmavaivat ovat yleisiä. Sappiteiden toiminta on hidasta, joten sappikivet voivat vaivata. Vajaatoimintapotilaat kärsivät myös muita useammin keliakiasta ja laktoosi-intoleranssista.

Seksi ja raskaus: Kuukautiset voivat muuttua runsaiksi, niiden väli voi pitkittyä ja ne voivat jopa jäädä kokonaan pois. Siittiöiden liike saattaa hidastua. Raskaaksi tuleminen vaikeutuu ja keskenmenon riski voi kasvaa. Seksuaalinen halukkuus voi kärsiä.

Muut autoimmuunisairaudet: Yhteen autoimmuunitautiin sairastuminen voi lisätä riskiä myös muihin vastaaviin sairauksiin. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä esimerkiksi keliakia, reuma ja ykköstyypin diabetes ovat tavallista yleisempiä. Epäiltäessä kilpirauhasen vajaatoimintaa lääkärille kannattaa kertoa, jos lähisuvussa esiintyy autoimmuunisairauksia.

Artikkelissa asiantuntijana kilpirauhasen sairauksiin perehtynyt yleislääkäri Ulla Slama
Kuvitus: Shutterstock
Yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliitto