Vaivaako virtsatieinfektio? Tunnista oireet ja lue taudin hoidosta
Tietoa | Naiset

Vaivaako virtsatieinfektio? Tunnista oireet ja lue taudin hoidosta

Virtsatieinfektio on kiusallinen vaiva, joka voi toistua usein. Kokosimme vinkit, joiden avulla virtsatieinfektiosta pääsee eroon.

Virtsatieinfektio (VTI) tarkoittaa tulehdusta virtsarakossa. Yleisimpiä oireita ovat tiheä virtsaaminen, kirvely ja virtsaamispakko.

Naiset sairastuvat miehiä useammin. Virtsatieinfektiot ovat yleisimpiä vanhemmilla henkilöillä. Miehillä syynä on todennäköisesti eturauhasen liikakasvu ja naisilla estrogeenihormonin puute. 

Millaisia oireita virtsatieinfektioon liittyy?

  • Kirvely tai kipu virtsatessa.
  • Tarve virtsata usein.
  • Mahdollisesti samea ja pahalle haiseva virtsa.
  • Mahdollinen kipu häpyluun yläpuolella.

Virtsatieinfektion oireita lapsilla

Alle viisivuotiailla lapsilla virtsatieinfektion oireet eivät ole kovin näkyviä. Oireita voivat olla esimerkiksi uupumus, ärtyneisyys, ruokahaluttomuus ja oksentelu.

Ketkä saavat erityisen helposti virtsatieinfektion?

  • Henkilöt, joiden virtsateissä on synnynnäisiä epämuodostumia.
  • Eturauhasen liikakasvusta kärsivät miehet.
  • Katetria käyttävät henkilöt.
  • Naiset ja tytöt, jotka kuivaavat alapäänsä peräaukosta virtsa-aukkoa kohti.
  • Raskaana olevat.
  • Vaihdevuodet ohittaneet naiset, joilla on estrogeenin puute.

Neuvoja virtsatieinfektioiden välttämiseen

On tärkeää juoda paljon, jotta virtsarakko ja virtsatiet huuhtoutuvat kunnolla. Enintään kaksi litraa vettä päivässä on hyvä määrä.

Kannattaa juoda sitruunavettä tai karpalomehua, sillä niiden alhainen pH-arvo happamoittaa virtsaa, jolloin bakteerit viihtyvät huonommin virtsateissä. Myös poretablettien muodossa olevalla C-vitamiinilla on sama vaikutus. Sitä ei kuitenkaan saa ottaa yliannostusta, vaan yksi tabletti päivässä on keskimäärin sopiva.

Virtsaaminen yhdynnän jälkeen huuhtelee pois virtsaputkessa mahdollisesti olevat bakteerit, mikä saattaa estää virtsatieinfektion. On tärkeää, että rakko tyhjenee kokonaan virtsatessa.

Yksi keino on istua wc-istuimella ”väärinpäin” eli niin, että katsoo seinään päin. Tässä asennossa rakko on helpompi tyhjentää täydellisesti kuin tavallisessa istuma-asennossa.

Alavartalon pukeminen lämpimästi auttaa monien mielestä suojaamaan virtsatieinfektiolta.

Ulkoiset sukuelimet on hyvä pestä kerran päivässä vedellä ja mahdollisesti myös sukuelimille soveltuvalla puhdistusaineella (esimerkiksi intiimisaippualla tai -öljyllä).

Miten lääkäri diagnosoi virtsatieinfektion?

Kun epäillään virtsatieinfektiota, tärkein tutkimusmenetelmä on virtsanäyte. Virtsan on oltava tuoretta ja mieluiten keskivirtsa eli virtsaa lasketaan ensin wc-altaaseen, sen jälkeen näyteastiaan ja loput vielä wc-altaaseen.

Yleensä näyte tutkitaan virtsakoeliuskalla ja tehdään virtsaviljely. Mikäli infektiot ovat toistuvia, tarvitaan laajempi tutkimus, jotta syy potilaan toistuviin vaivoihin selviää. Kyse voi olla esimerkiksi epämuodostumasta, virtsakivistä tai munuaiskivistä.

Virtsatieinfektion hoito tapahtuu yleensä antibiooteilla

Normaalisti virtsatieinfektio hoidetaan antibiooteilla. Mikäli sairaus tulee katetrin käyttäjälle, häntä hoidetaan herkkyysmäärityksen mukaan. Bakteeriviljelyllä voidaan löytää aine, jota vastaan bakteerilla ei ole sietokykyä.

Naisten, joiden kuukautiset ovat päättyneet, tulisi käyttää estrogeenia emätinpuikkoina, voiteena tai emätinrenkaana, jotta alueen limakalvot pysyisivät vahvoina ja vastustuskykyisinä suolistobakteereille. Kyse on periaatteessa elinikäisestä hoidosta. Tämä koskee erityisesti naisia, joilla on jo ollut virtsatieinfektio.

Ennuste

Yleensä virtsatieinfektioon liittyvät ongelmat saadaan hoidettua yhdellä antibioottikuurilla. Joskus erityisesti naisilla on toistuvia virtsatieinfektioita. Toistuvien infektioiden ehkäisemiseksi on suositeltavaa noudattaa yllä olevia neuvoja.

Hankalissa tapauksissa saatetaan käyttää myös niin sanottua estolääkitystä.

Toimittaja: Anders Berg

Päivittäjä: Eva Rylander, naistentautien ja synnytysopin ylilääkäri
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös:

Kirvelyä, jatkuva pissahätä – mikä aiheuttaa virtsatieinfektion?