Kirvelyä, jatkuva pissahätä – mikä aiheuttaa virtsatieinfektion?

Kirvelyä, jatkuva pissahätä – mikä aiheuttaa virtsatieinfektion?

Virtsatieinfektio saa ravaamaan vessassa ja aiheuttaa kirvelyä virtsatessa. Listasimme syyt, jotka voivat olla tulehduksen taustalla.

Virtsatieinfektion yleisin syy on suolistobakteerien nouseminen virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja lisääntyminen siellä.

Naiset sairastuvat virtsatieinfektioon miehiä useammin, koska naisten virtsaputki on lyhyt ja sen aukko sijaitsee lähellä peräaukkoa. Miehen pitkä virtsaputki, jonka pää sijaitsee kauempana peräaukosta, suojaa paremmin virtsateiden infektiolta.

Normaalisti virtsarakossa ei ole bakteereja. Joskus niitä voi kuitenkin olla pieni määrä ilman oireita.

Tietyissä olosuhteissa bakteerien on helpompi nousta ylös virtsaputkea pitkin. Esimerkiksi virheelliset wc-tavat voivat aiheuttaa naiselle virtsatieinfektion. Jotta suoliston bakteerit eivät siirtyisi virtsaputkeen, on wc-käynnin yhteydessä pyyhittävä emättimen aukosta kohti peräaukkoa – ei päinvastoin.

Synnynnäisestä epämuodostumasta seuraa helpommin infektio

Jos erityisesti pojilla ja nuorilla miehillä on toistuvia virtsatieinfektioita, olisi tutkittava, onko heillä jossain kohtaa virtsateitä synnynnäinen epämuodostuma, jonka seurauksena virtsatiet tulehtuvat helpommin.

Eturauhasen liikakasvu lisää virtsatieinfektion riskiä

Eturauhasen liikakasvusta kärsiville miehille voi kehittyä tila, jossa rakkoa ei saa kokonaan tyhjäksi virtsatessa. Tästä käytetään nimitystä virtsaumpi. Tämä pieni määrä virtsaa, joka on aina rakossa, voi muodostaa kasvualustan bakteereille ja aiheuttaa virtsatieinfektion.

Katetria käyttävät saavat useammin virtsatieinfektion

Erityisesti vanhemmilla henkilöillä voi ajoittain olla vaikeuksia tyhjentää rakkoaan itse, joten eri syistä he saavat virtsapussiin yhdistetyn katetrin. Kaikilla katetrin käyttäjillä on bakteereita virtsarakossa, eivätkä ne yleensä aiheuta oireita.

Katetria vaihdettaessa voi tulla pieniä vaurioita, joista voi muodostua kasvualusta bakteereille. Näin syntyy riski saada virtsatieinfektio ja mahdollisesti verenmyrkytys.

Myös virtsanäytteen otossa voidaan joskus joutua käyttämään katetria ja tämä lisää tulehduksen riskiä.

virtsanäyte

Munuaiskivet voivat aiheuttaa virtsatieinfektion

Potilaat, joilla on virtsateiden kivitauteja, kuten munuaiskiviä, ovat erityisen alttiita virtsatieinfektioille.

"Honeymoon disease" aiheuttaa virtsatieinfektion kaltaisia oireita

Aiemmin puhuttiin "kuherruskuukauden taudista" (Honeymoon disease), joka tarkoitti virtsatieinfektiota muistuttavia oireita.  Syynä oli tiivis seksuaalinen kanssakäyminen, ehkä ensimmäistä kertaa naisen elämässä.

Nykyisin, kun useimmat naiset ovat harrastaneet seksiä kauan ennen avioliittoa, vaivat saattavat ilmetä koska tahansa. Syynä on usein virtsaputken mekaaninen rasitus, sijaitseehan virtsaputki aivan emättimen aukon vieressä. Oireita voi ilmetä myös siinä tapauksessa, että nainen on herkkä miehen bakteereille.

Sukupuolitaudit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita

Tippuri- ja klamydiainfektiot voivat aiheuttaa samanlaisia ​​oireita kuin virtsatieinfektio. Jos nuorella ja seksuaalisesti aktiivisella miehellä on virtsaamispakkoa ja virtsaaminen kirvelee, on syytä epäillä tippuria tai klamydiaa.

Tippuria tai klamydiaa sairastavat naiset kokevat tällaisia oireita harvemmin. Diagnoosia on syytä epäillä erityisesti, jos vaivaan liittyy vuotoa ja sen seassa on mahdollisesti verta.

Raskaus ja virtsatieinfektio

Virtsassa voi olla bakteereja ilman, että se aiheuttaa vaivoja. Tällöin ei yleensä tarvita antibioottihoitoa.

Raskausaika on kuitenkin poikkeus. Raskaudenaikaisen hormonitasapainon takia bakteerit voivat helpommin päästä ylös virtsanjohtimia pitkin ja aiheuttaa munuaistulehduksen, josta voi kehittyä vakava sairaus.

Jos raskaana olevalta naiselta löydetään näytteenoton yhteydessä bakteereja virtsarakosta, antibioottihoito aloitetaan, vaikka nainen olisi oireeton.

Virtsatieinfektio vaihdevuosien jälkeen

Naishormoni estrogeenin puute aiheuttaa kehossa useita muutoksia vaihdevuosien aikana. Emättimen seinämän ja virtsaputken limakalvot ohenevat merkittävästi estrogeenin puutteen takia.

Solut eivät enää sisällä glykogeenia, jota elimistön puolustajabakteerit (laktobasillit) tarvitsevat lisääntyäkseen siellä. Tästä seuraa muun muassa se, että suoliston bakteerit tarttuvat helpommin virtsateihin ja myös emättimeen, jolloin syntyy helposti infektio.

Kosketusihottumaa ja virtsatieinfektio

Kosketusihottumassa voi olla virtsatieinfektion kaltaisia ​​oireita. Tätä ilmenee erityisesti naisilla, jotka käyttävät deodoranttia tai muuta mahdollisesti ärsyttävää ainetta sukupuolielimissä.

Toimittaja: Anders Berg
Päivittäjä: Eva Rylander, naistentautien ja synnytysopin ylilääkäri 
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös:

Vaivaako virtsatieinfektio? Tunnista oireet ja lue taudin hoidosta