6 vinkkiä eteisvärinään: ota oireet vakavasti
Eteisvärinän voi saada joko kohtauksina tai pysyvänä. On hyvin tärkeä suhtautua vakavasti oireisiin, jotka antavat syyn epäillä eteisvärinää.
Eteisvärinä eli flimmeri on yleisin sydämen rytmihäiriö. Yksi kymmenestä yli 75-vuotiaasta sairastaa sydämen eteisvärinää kohtauksittain tai pysyvästi.
Eteisvärinä kohottaa huomattavasti riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan ja aivohalvaukseen. Lisäksi eteisvärinää sairastavilla on kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, joilla ei ole eteisvärinää.
Onko sinulla eteisvärinä tai epäiletkö sitä? Siinä tapauksessa on hyvä huomioida nämä asiat.
Huomaa eteisvärinä
Eteisvärinän havaitseminen on ensimmäinen tärkeä vaihe. Jos tunnet itsesi poikkeuksellisen väsyneeksi ja hengästyneeksi jo pienestäkin rasituksesta tai jos sinua huimaa helposti, on syytä mennä lääkärin tutkittavaksi.
Myös siinä tapauksessa, että tunnet kipua rintakehässä tai sydän lyö nopeasti ja epäsäännöllisesti, on tärkeä hakeutua hoitoon. Jos sinulla on akuutteja oireita, ota yhteys lähimpään sairaalaan.
Tutustu tärkeään tietoon
Kun tuntee oman sairautensa, tuntee olonsa turvallisemmaksi ja silloin on myös helpompi keskustella hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa.
Uskalla esittää vaatimuksia
Joskus on vaikea saada tietoa tai tarvitsemaansa hoitoa, jolloin on pyydettävä perusverikokeiden ottamista ja että lääkäri kertoo toimenpiteistä.
Pyydä läheistä tueksi
On aina hyvä pyytää läheistä mukaan tueksi lääkärikäynnille, jos se vain on mahdollista. On hyvä, että joku toinenkin kuuntelee ohjeita ja auttaa muistamaan kerrotut asiat.
Muuta elintapoja
Lääkehoidon tai leikkauksen ohella voit itse vaikuttaa hyvinvointiisi elintavoillasi. Liikkuminen, stressin vähentäminen, terveellinen syöminen ja suurten alkoholimäärien välttäminen voivat saada voinnin paremmaksi.
Yritä ajatella positiivisesti
Mahdollisuuksien näkeminen rajoitusten sijaan on helpommin sanottu kuin tehty. Positiivisella ajattelulla on kuitenkin harvemmin huonoja seurauksia. Siksi sekä sairastuneen että omaisen voi olla hyvä kääntyä potilasyhdistyksen puoleen.
Toimittaja: Lovisa Dahlström
Kuvitus: iStockphoto
-
Jokainen poltettu savuke lisää sydänkohtauksen riskiä
Sepelvaltimotaudin riski kasvaa suhteessa poltettujen savukkeiden määrään. Tupakoimattomiin verrattuna riski on yli kaksinkertainen. Jopa muutama savuke päivässä on vaarallista.
-
Verenpaineen nousun taustalla voi olla harvinainen suolahormonin liikatuotto
Suolahormonin liikaerityksen taustalta löytyy usein lisämunuaisen kuorikerroksen liikakasvu tai hyvänlaatuinen rauhaskasvain.
-
Triglyseridit reagoivat elintapoihin herkästi: vaikuta rasva-arvoihin ruokailulla
Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin lukeutuva kohonnut triglyseridiarvo reagoi kolesterolia herkemmin ruokavaliossa tehtäviin muutoksiin. Oikea ruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaasti.
-
Terveet elintavat vähentävät metabolisen oireyhtymän haittoja
Verensokerin, rasva-arvojen ja verenpaineen samanaikaiset häiriöt ovat tyypillinen löydös metabolista oireyhtymää tutkittaessa.