6 vinkkiä eteisvärinään: ota oireet vakavasti

6 vinkkiä eteisvärinään: ota oireet vakavasti

Eteisvärinän voi saada joko kohtauksina tai pysyvänä. On hyvin tärkeä suhtautua vakavasti oireisiin, jotka antavat syyn epäillä eteisvärinää. 

Eteisvärinä eli flimmeri on yleisin sydämen rytmihäiriö. Yksi kymmenestä yli 75-vuotiaasta sairastaa sydämen eteisvärinää kohtauksittain tai pysyvästi.

Eteisvärinä kohottaa huomattavasti riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan ja aivohalvaukseen. Lisäksi eteisvärinää sairastavilla on kaksinkertainen riski kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, joilla ei ole eteisvärinää. 

Onko sinulla eteisvärinä tai epäiletkö sitä? Siinä tapauksessa on hyvä huomioida nämä asiat. 

Huomaa eteisvärinä

Eteisvärinän havaitseminen on ensimmäinen tärkeä vaihe. Jos tunnet itsesi poikkeuksellisen väsyneeksi ja hengästyneeksi jo pienestäkin rasituksesta tai jos sinua huimaa helposti, on syytä mennä lääkärin tutkittavaksi.

Myös siinä tapauksessa, että tunnet kipua rintakehässä tai sydän lyö nopeasti ja epäsäännöllisesti, on tärkeä hakeutua hoitoon. Jos sinulla on akuutteja oireita, ota yhteys lähimpään sairaalaan.

Tutustu tärkeään tietoon

Kun tuntee oman sairautensa, tuntee olonsa turvallisemmaksi ja silloin on myös helpompi keskustella hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa.

Uskalla esittää vaatimuksia
Joskus on vaikea saada tietoa tai tarvitsemaansa hoitoa, jolloin on pyydettävä perusverikokeiden ottamista ja että lääkäri kertoo toimenpiteistä.

Pyydä läheistä tueksi

On aina hyvä pyytää läheistä mukaan tueksi lääkärikäynnille, jos se vain on mahdollista. On hyvä, että joku toinenkin kuuntelee ohjeita ja auttaa muistamaan kerrotut asiat.

Muuta elintapoja

Lääkehoidon tai leikkauksen ohella voit itse vaikuttaa hyvinvointiisi elintavoillasi. Liikkuminen, stressin vähentäminen, terveellinen syöminen ja suurten alkoholimäärien välttäminen voivat saada voinnin paremmaksi.

Yritä ajatella positiivisesti

Mahdollisuuksien näkeminen rajoitusten sijaan on helpommin sanottu kuin tehty. Positiivisella ajattelulla on kuitenkin harvemmin huonoja seurauksia. Siksi sekä sairastuneen että omaisen voi olla hyvä kääntyä potilasyhdistyksen puoleen.

Toimittaja:  Lovisa Dahlström 

 Kuvitus: iStockphoto