Huonoja uutisia lakritsin ystäville: nostaa verenpainetta pitkäkestoisesti
Tutkimus | Verenpaine

Huonoja uutisia lakritsin ystäville: nostaa verenpainetta pitkäkestoisesti

Jo aiemmin on tiedetty, että lakritsin säännöllinen syöminen kohottaa verenpainetta, mutta yksityiskohtainen mekanismi ei ole ollut tiedossa.

Korkea verenpaine lyhentää elinajanodotetta, ja koska verenpainetauti ei yleensä aiheuta mitään oireita, moni sairastaa tietämättään. Kohonnut verenpaine on yhdistetty esimerkiksi suurempaan riskiin sairastua valtimotautiin, sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan ja aivoverenvuotoon.

Lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu on aikaisemmin liitetty solunulkoisen nestetilavuuden lisääntymiseen. Tampereen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan lakritsin nauttiminen lisää nestetilavuuden ohella ääreisverenkierron vastusta ja valtimojäykkyyttä sekä kasvattaa ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa.

Lakritsijuuren sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa stressihormoni kortisolin aineenvaihduntaan estämällä entsyymiä, joka hajottaa aktiivista kortisolia inaktiiviseksi kortisoniksi. Kun kortisolipitoisuus suurenee, kortisolin sitoutuminen mineralokortikoidireseptoriin lisääntyy, mikä aiheuttaa muutoksia munuaisten, verisuonten ja sydämen toiminnassa.

Vaikutukset pitkäkestoisia

Tutkimuksessa verenpaineeltaan normaalit henkilöt söivät päivittäin kahden viikon ajan lakritsivalmistetta, josta he saivat 290–370 milligrammaa glykyrritsiiniä vuorokaudessa. Lakritsin nauttimisesta aiheutuvia verenkiertoelimistön toiminnan muutoksia tutkittiin sekä koehenkilöiden ollessa makuulla että kallistuskokeen aikana.

Lakritsia nauttineilla henkilöillä solunulkoinen nestetilavuus, ääreisverenkierron vastus ja suurten valtimoiden jäykkyys lisääntyivät kontrolliryhmään verrattuna. Lisäksi lakritsin nauttiminen kasvatti ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa erityisesti pystyasennossa, ja samanaikaisesti sydämen sykenopeuden nousu jäi vähäisemmäksi lakritsia nauttineilla henkilöillä.

Lakritsialtistus nosti sekä systolista että diastolista verenpainetta. Verenpaineen nousu vastasi suuruudeltaan verenpaineen laskua, joka keskimäärin saavutetaan yhden verenpainelääkkeen tavanomaisella annoksella.

Tutkimuksen tekijä, terveystieteiden maisteri Elina Hautaniemi sanoo tiedotteessa, että verenpainepotilailta tulee selvittää heidän lakritsituotteiden käyttöään ennen verenpainelääkityksen määräämistä. Lakritsiuutteen vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkoja.

Kuvitus: Shutterstock

Lue myös:

Vinkit: näin hoidat korkeaa verenpainetta

 

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja