Omega-6-rasvahapoista hyötyä sydänsairauksien ehkäisyssä
Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riski, havaittiin tuoreessa tutkimuksessa.
Juuri julkaistussa, 13 maata ja lähes 70 000 tutkittavaa kattaneessa tutkimuksessa pystyttiin uusintamaan aiemmat havainnot omega-6-rasvahapoista.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Runsaan omega-6-monityydyttymättömien rasvahappojen saannin on epäilty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä edistämällä muun muassa matala-asteista tulehdusta elimistössä. Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei kuitenkaan ole runsaankaan omega-6-rasvahappojen saannin havaittu lisäävän tulehdusreaktioita. Näillä rasvahapoilla on lisäksi edullisia vaikutuksia esimerkiksi rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan.
Varsinkin yleisimmällä omega-6-rasvahapolla, elimistölle välttämättömällä linolihapolla, on eri tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin. Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.
Mukana myös suomalaisia tutkimuksia
Tutkimuksessa oli mukana 30 eri väestötutkimusta 13 eri maasta, yhteensä 68 659 tutkittavaa. Suomesta mukana olivat Sepelvaltimotaudin vaaratekijä -tutkimus (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) ja METSIM-tutkimus (Metabolic Syndrome in Men) Itä-Suomen yliopistosta.
Tutkittavat olivat tutkimusten alussa 49–77-vuotiaita. Tutkimusten seuranta-aikoina yhteensä 15 198 tutkittavaa sairastui sydän- ja verisuonisairauteen. Tutkimuksessa havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja kuolleisuuden riskiin sekä pienempään aivoinfarktin riskiin.
Tutkimuksessa omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Tällöin tutkittavien itsensä raportoimiin ruokavaliotietoihin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet, eivät vaikuta tuloksiin.
Tulokset julkaistiin Circulation-tiedelehdessä.
Kuvitus: Shutterstock
-
Jokainen poltettu savuke lisää sydänkohtauksen riskiä
Sepelvaltimotaudin riski kasvaa suhteessa poltettujen savukkeiden määrään. Tupakoimattomiin verrattuna riski on yli kaksinkertainen. Jopa muutama savuke päivässä on vaarallista.
-
Verenpaineen nousun taustalla voi olla harvinainen suolahormonin liikatuotto
Suolahormonin liikaerityksen taustalta löytyy usein lisämunuaisen kuorikerroksen liikakasvu tai hyvänlaatuinen rauhaskasvain.
-
Triglyseridit reagoivat elintapoihin herkästi: vaikuta rasva-arvoihin ruokailulla
Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin lukeutuva kohonnut triglyseridiarvo reagoi kolesterolia herkemmin ruokavaliossa tehtäviin muutoksiin. Oikea ruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaasti.
-
Terveet elintavat vähentävät metabolisen oireyhtymän haittoja
Verensokerin, rasva-arvojen ja verenpaineen samanaikaiset häiriöt ovat tyypillinen löydös metabolista oireyhtymää tutkittaessa.