Tutkimus: Aikaisin aloitettu verenpainelääkitys ehkäisee sydäntauteja ja -kuolemia
Tutkimus | Verenpaine

Tutkimus: Aikaisin aloitettu verenpainelääkitys ehkäisee sydäntauteja ja -kuolemia

Amerikkalaistutkimus paljastaa, että ennaltaehkäisevästi aloitettu verenpainelääkitys vähentää sydäninfarkteja ja aivoverenkiertohäiriöitä huomattavasti.

Kun verenpainelääkitys aloitettiin heti, kun potilaalla todettiin korkea verenpaine, sydänkuolemat vähenivät yhdeksän prosenttia, sydänkohtaukset 59 prosenttia ja aivoverenkiertohäiriöt 60 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa lääkitystä ei käytetty.

Tämä paljastui amerikkalaistutkimuksesta, jossa seurattiin 916 633 ihmistä, joilla oli todettu korkea verenpaine. 66 prosenttia heistä aloitti verenpainelääkityksen 2007–2016. Varhaisen lääkityksen aloittamisen kriteerinä pidettiin sitä, ettei ollut ennen lääkityksen aloittamista kärsinyt sydänoireista.

Tutkimuksen tulokset tukevat Yhdysvaltojen tiukentuneita verenpaineen hoitosuosituksia, sillä lääkityksen varhainen aloittaminen hyödytti erityisesti suuressa sydänoireiden vaarassa olevia potilaita, mutta myös potilaita, joiden verenpaine oli vain lievästi koholla. Tutkimuksessa ei tarkasteltu lääkitysten mahdollisia haittavaikutuksia.

Suomessa verenpaineen tulkitaan olevan koholla, kun se on 140/90 tai yli.

Voit tutustua Journal of Hypertension -lehdessä julkaistuun tutkimukseen täällä.

Kuvitus: Shutterstock

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja