Liikunnallinen Ville sairastui lihaslaskimotukokseen:
Potilastapaukset | Sydän- ja verisuonitaudit

Liikunnallinen Ville sairastui lihaslaskimotukokseen: "En osannut jäädä lepäämään"

Villellä löydettiin 36-vuotiaana lihaslaskimotukos oikeasta jalasta. Sairaus pysäytti Villen hetkekeksi, mutta pian hän oli taas jaloillaan.

Ville on liikkunut aina ja paljon: juossut, pelannut jalkapalloa, uinut, kiipeillyt, pyöräillyt, kisannut brasilialaisessa jujutsussa, skeitannut, lumilautaillut. Tennis, sulkapallo ja golfkin ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella.

Sairastuminen pysäytti hetkeksi aktiivisen Villen, joka muuten oli ollut täysin terve lukuun ottamatta alkuvuoden poskiontelotulehduskierrettä. 

Laskimotukos on harvinainen ilman riskitekijöitä, joista yksi riskitekijä on liikkumattomuus. Etenkin pitkä paikallaanolo sairauden tai vaikkapa lentomatkan vuoksi lisäävät riskiä.

Lennolla riskiä lisää vielä asento, jossa istuimen reuna voi haitata alaraajojen laskimoverenkiertoa. Tätä riskiä Villellä ei kuitenkaan ollut, sillä Ville ei matkustellut paljon.

Kipu yllätti

Yhtenä tavallisena työpäivänä kipu yltyi aikaisempaa kovemmaksi. Kipu oli särkevää, pistävää ja puristavaa.

– Oikeaa jalkaa särki ja se petti altani. Odotin kuitenkin melkein viikon ennen kuin menin tutkimuksiin, koska luulin jalan vain revähtäneen, Ville kertaa.

Kun jalka oli ollut viikon kipeä, se ultrattiin ja siitä otettiin verikoe, D-diimeri. Jos laskimotukoksen todennäköisyys on pieni tai enintään kohtalainen, voidaan laskimotukos sulkea pois D-dimeerin verikoemäärityksellä. D-diimeripitoisuus oli kohonnut ja ultrassakin näkyi selkeä kymmenen sentin pituinen pinnallinen laskimolihastukos. 

Hoidoksi Ville sai kolme kuukautta kestäneen lääkityksen ja ohjeen pitää tukisukkaa joka päivä. Särkylääkettä hän otti koviin kipuihin.

– Olin sairaslomalla vain yhden päivän, en osannut jäädä lepäämään. Olen tottunut liikkumaan, sillä kävelen lähes koko työpäivän ajan. Olisi ollut vaikeaa jäädä makaamaan pitkäksi aikaa, Ville muistelee.

Tällä hetkellä Ville voi hyvin, jalka ei oirehdi millään tavalla. Tarvetta seurantaan ei enää ole. Jos Villellä olisi hyytymishäiriö, tukos voisi uusia helpommin.

Toimittaja: Lotta Laine
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja