Sokkitila asettaa elimet tärkeysjärjestykseen

Sokkitila asettaa elimet tärkeysjärjestykseen

Hengenvaarallinen tila edellyttää nopeaa sairaalahoitoa.


Julkaisupäivä: 16.8.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Lääketieteessä sokki tarkoittaa tilaa, jossa verenkierto ei riitä täyttämään elimistön tarpeita.

Miten sokki voi syntyä?

Useat tilanteet voivat johtaa verenkiertosokkiin. Yhteistä kaikille niille on, että ne johtavat hapenpuutteeseen monissa kehon elimissä. Esimerkkejä tilanteista, jotka voivat johtaa sokkiin:

  • Sydänsairaudet, joiden seurauksena sydän pumppaa liian vähän verta (esimerkiksi akuutissa sydäninfarktissa tai rytmihäiriöissä).
  • Liian vähäinen verimäärä verenvuodon tai alhaisen nestetasapainon vuoksi.
  • Verenmyrkytys. Veren bakteerit tuottavat aineita, jotka laukaisevat ketjureaktion veressä.
  • Liian matala verensokeri diabeetikolla liian suuren insuliiniannoksen seurauksena.
  • Allergiset reaktiot saavat immuunipuolustuksen vapauttamaan erilaisia aineita vereen. Tämä voi johtaa verisuonten laajenemiseen, jolloin verenpaine laskee. Verisuonet myös haurastuvat, veriplasma vuotaa ulos ja veren tilavuus laskee. Sydämen pumppausteho heikkenee näiden reaktioiden takia. Kaiken kaikkiaan oireet voivat johtaa anafylaktiseksi reaktioksi kutsuttuun tilaan.
  • Akuutti lisämunuaisen kuoren vajaatoiminta (kutsutaan myös Addisonin taudin kriisiksi, koska se vaikuttaa Addisonin tautia sairastaviin) on hyvin harvinainen sairaus. Ongelmana on lisämunuaisen kuoressa muodostuvien hormonien (kortisolin ja aldosteronin) puute, joita tarvitaan estämään liiallinen suolan ja veden menettäminen munuaisten kautta. Näiden hormonien puuttuessa menetämme elimistöstä liikaa suolaa ja vettä, jolloin veren tilavuus laskee. Tämä voi johtaa verenkiertosokkiin.

Millaisiin oireisiin sokki voi johtaa?

Veri kuljettaa happea ja ravintoaineita elimistön eri soluille aina riittävässä määrin. Sokissa tämä tasapaino järkkyy. Aivot ja munuaiset ovat erityisen herkkiä heikolle verenkierrolle. Tämä vaikuttaa tietoisuuden tasoon ja voi pikku hiljaa aiheuttaa tajuttomuuden. Heikentynyt munuaisten toiminta saa aikaan virtsanmuodostuksen vähenemisen tai loppumisen. Sokin yhteydessä keho yrittää kuljettaa mahdollisimman paljon verta tärkeimpiin elimiin. Iho on vähemmän tärkeä elin ja saa siksi vain vähän verta. Iho voi sokin yhteydessä olla siten kylmä, kalpea ja kostea. Sydän yrittää lähettää lisää verta elimistöön, jonka seurauksena syke nousee. Verenpaine tarkoittaa painetta, jonka veri kohdistaa verisuonten seinämiin, valtimoiden sisäistä painetta. Verenkierron heikentyessä paine laskee.

Verenkiertosokki vaatii nopeaa sairaalahoitoa. Mitä kauemmin sokki kestää, sitä vakavampia vaurioita kehon soluissa syntyy. Soluvauriot voivat laukaista kehossa ketjureaktion, mikä voi johtaa veritulppiin, verenvuotoon ja turvotukseen useissa elimissä. Seurauksena voi olla, että elintärkeät elimet kuten sydän, munuaiset, keuhkot, maksa ja aivot pettävät (niin kutsuttu monielinvaurio). Elossa selviämisen mahdollisuudet ovat silloin heikot, hoidosta riippumatta.

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto

Punainen Risti