Väsymistä, hengenahdistusta, turvotusta – tunnetko sydämen vajaatoiminnan oireet?

Väsymistä, hengenahdistusta, turvotusta – tunnetko sydämen vajaatoiminnan oireet?

Sydämen vajaatoimintaa ei välttämättä ole helppo tunnistaa oireiden perusteella, sillä oireet ovat epäspesifejä eli niitä esiintyy useissa muissakin sairauksissa.

Sydämen vajaatoiminta aiheuttaa yleensä kolme pääasiallista oiretta: väsymystä, hengenahdistusta ja turvotusta.

1. Pienikin rasitus väsyttää

Sydämen vajaatoiminnassa lihaksiin ei riitä rasituksessa tarpeeksi verenkiertoa, jolloin seurauksena on rasitusväsymys: yhtäkkiä voi tuntua siltä, että voimat hyytyvät ja lihakset menevät ”hapoille”.

2. Hengittäminen käy raskaaksi

Sydämen vajaatoiminnan alkuvaiheessa hengenahdistusta ilmenee väsymyksen tavoin rasituksessa. Tilanteen edetessä oireet vaivaavat jo pienessäkin liikkeessä ja jopa levossa. Rauhallinen kävely tasaisessa maastossa voi tuntua valtavalta ponnistukselta.

Nukkuessa voi tuntua siltä, että kehoa täytyy kohottaa tyynyllä, jotta hengittäminen helpottuu. Hengitysvaikeudet eivät sydämen vajaatoiminnassa johdu keuhkoista, vaan siitä, että sydän ei jaksa pumpata verta eteenpäin.

3. Raajoihin kerääntyvä neste turvottaa

Turvotusta tulee ensin alaraajoihin, sääriin ja nilkkoihin. Kun jalkaa painaa sääriluun kohdalta, iho jää kuopalle, joka vähitellen häviää. Turvotus voi johtaa tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen öisin, kun turvotus tasaantuu.

Turvotus johtuu sekä kudosverenkierron paineolosuhteista että suolahormonien erityksen lisääntymisestä.

Oireiden perusteella voidaan epäillä

Kaikki sydämen vajaatoiminnan oireet ovat sellaisia, että niiden perusteella voidaan vain epäillä vajaatoimintaa. Diagnoosin varmistamiseen tarvitaan tutkimuksia.

Lähteet: Novartis, Sydän.fi