Carinalla on korkea kolesteroli ja verenpaine:
Potilastapaukset | Verenpaine

Carinalla on korkea kolesteroli ja verenpaine: "Olen aina liikkunut ja syönyt oikein"

Carinalla todettiin korkea verenpaine ja kolesteroli terveellisistä elämäntavoista huolimatta.

Carina on koko elämänsä syönyt terveellisesti ja liikkunut. Silti hän sai muutama vuosi sitten tietää, että hänellä on sekä korkea verenpaine että korkea kolesteroli.

– Suorastaan raivostuin siitä.  Olen aina pitänyt huolen, että syön oikein ja liikun. Olin epätoivoinen, kun tajusin, ettei sillä ole ollut mitään vaikutusta.

Korkealla kolesterolilla ja korkealla verenpaineella on yhteys

Carina työskentelee sairaanhoitajana ja keskustelee usein potilaidensa kanssa ruokavaliosta. Siksi tieto korkeasta verenpaineesta ja kolesteroliarvoista tuntui erityisen ikävältä.

Ruokavalio ja liikunta eivät kuitenkaan ole ainoita verenrasvoihin vaikuttavia asioita – myös perinnöllisyys vaikuttaa, minkä Carina uskoo olevan totta omalla kohdallaan.

– Isälläni oli verenpaine pilvissä. Hän sai monta pientä veritulppaa ja lopulta ison sydäninfarktin, johon hän kuoli. Olen koko ajan tiennyt, että minullekin tulee korkea verenpaine.

Korkea verenpaine ei sinänsä aiheuta korkeita kolesteroliarvoja, mutta usein ne liittyvät yhteen. Kumpikin yksinään nostaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, yhdessä ne moninkertaistavat riskin. Sairaanhoitajana Carina tietää, mitä hänen kolesteroliarvonsa ja verenpaineensa voivat saada aikaan kehossa.

– En kuitenkaan murehdi asioita, joille ei voi mitään. Voin ihan yhtä hyvin saada syövän ja kuolla puolen vuoden päästä.

 Vaikea motivoitua elämään terveellisesti

Kun Carina sai tietää korkeista verenpaine- ja kolesteroliarvoistaan, hänen on ollut vaikea motivoida itseään elämään terveellisesti.

– En syö pelkästään huonosti, yritän edelleen vältellä rasvaista ruokaa. Jos on tällaiseen taipumus, silloin ei kuitenkaan ole niin suurta merkitystä, mitä tekee.  

On olemassa lääkkeitä, jotka alentavat verenrasvojen pitoisuuksia. Carina on kokeillut kahta erilaista valmistetta, mutta sai molemmista vaikeita sivuvaikutuksia. Ensimmäisestä hän sai lihaskipuja ja toisesta tuli vatsavaivoja, joten nyt hän on päättänyt olla ilman läkkeitä. Se on harmi, sillä monet ovat saaneet lääkkeistä avun korkeisiin verenpaine- ja kolesterolipitoisuuksiin.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja