Totta ja tarua hiivatulehduksesta – milloin on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen?
Tietoa | Hiivatulehdus

Totta ja tarua hiivatulehduksesta – milloin on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen?

Emättimen hiivasta on monenlaisia uskomuksia ja väärinkäsityksiä. Tutkija ja gynekologi Sophia Ehrström kertoo, miten vaivasta selviää, jos on sen jo saanut.

Useimmat hedelmällisessä iässä olevat naiset saavat muutaman kerran elämässään emättimen hiivatulehduksen. Netti on täynnä neuvoja, kuinka hiivasienen voi välttää – osa tosia ja osa enimmäkseen arvailua. Gynekologi Sophia Ehrström on tutkinut, aiheuttaako sokeri hiivaa.

– Tutkimuksessani annoin seitsemällekymmenelle hiivasta kärsivälle naiselle ja terveistä naisista koostuvalle kontrolliryhmälle isoja määriä glukoosia. Tarkoitus oli selvittää, olisiko glukoosilla jotain yhteyttä hiivasieneen, yhteyttä ei löydetty. Makean syöntiä on hyvä vähentää joka tapauksessa, mutta ei emättimen hiivan välttämiseksi, hän sanoo.

Sheivaus ei aiheuta emättimen hiivatulehdusta

Jotkut myös uskovat, että alapään sheivaus voi aiheuttaa hiivatulehduksen, koska ilmatasku, jonka karvoitus muodostaa vaatteiden ja alapään väliin, katoaa. Ehrströmin mukaan ei kuitenkaan ole mitään tieteellisiä todisteita siitä, että karvojen ajelu ja tiukat vaatteet olisivat riskitekijä.

– On myös niitä, joiden mielestä treenaaminen ja kova hikoilu saattaa olla laukaiseva tekijä, koska kosteus luo hiivalle kasvualustan. Mutta voi olla ihan hyvin niinkin, että nämä henkilöt vain stressaavat paljon. Stressin tiedetään olevan hiivan laukaiseva tekijä. Niinpä on vaikea sanoa, mikä siinä tapauksessa aiheuttaa hiivan.

Antibiootit yleinen syy

Hiivan oireita ovat muun muassa kuivuus, kutina ja paakkuinen valkovuoto. Niitä välttääkseen kannattaa ottaa hieman rennommin.

Moni saa antibioottikuurin jälkeen myös tulehduksen, koska antibiootit horjuttavat emättimen luonnollista bakteeritasapainoa.

– Antibiootit ovat tavallinen syy toistuviin hiivatulehduksiin. Sen takia kannattaa välttää kaikkia tarpeettomia antibiootteja. Ne ovat usein tuhoisia emättimen tasapainolle.

Moni saa toistuvia hiivatulehduksia

Arvioidaan, että 5–8 prosenttia naisista saa hiivatulehduksen enemmän kuin neljä kertaa vuodessa. Näiden naisten on tärkeää hakeutua hoitoon eikä vain omin päin ostaa reseptivapaita paikallishoitotuotteita.

– Reseptivapaat paikallishoitolääkkeet ovat usein toimivia, mutta koska ne haurastuttavat limakalvoja, on syytä välttää niiden toistuvaa käyttöä. Muutoin paikallishoidosta voi saada täsmälleen saman vaivan kuin hiivatulehduksestakin. Jos saa tulehduksia usein, hoidon kulmakivi ovat tablettimuotoiset hiivalääkkeet ja kuivuutta estävät pehmentävät hoidot.

Näiden naisten ei pidä pestä alapäätä saippualla, koska se kuivattaa ihoa, mikä voi pahentaa hiivaoireita. Rasvaaminen öljyllä, kookosrasvalla tai hajusteettomalla voiteella voi auttaa kuivuuteen.

Itselääkintää kannattaa Ehrströmin mukaan käyttää vain rajallisesti ja hakeutua ajoissa lääkäriin.

– Niistä, jotka kärsivät vestibuliitista eli yhdyntäkivuista, 75 prosentilla on ollut toistuvia hiivatulehduksia. Siksi oikeanlainen hoito ajoissa on erittäin tärkeää. Useimmat ongelmat poistuvat, kunhan oikeanlainen hoito löytyy.

Toimittaja: Anna-Cajsa Torkelsson
Kuvitus: iStockphoto