Näin vältyt sieni-infektiolta
Tietoa | Hiivatulehdus

Näin vältyt sieni-infektiolta

Emättimen sieni-infektio on yleinen mutta harmiton infektio, jonka suurin osa naisista saa joskus. Kokosimme parhaat vinkit infektion välttämiseen.

Lähes 75 prosenttia kaikista hedelmällisessä iässä olevista naisista ​​kärsii jossain vaiheessa sieni-infektiosta. Noin 5–8 prosenttia kaikista naisista saa sieni-infektion useita kertoja vuodessa. Se on kiusallinen vaiva hyvin herkällä kehon alueella, minkä takia on tärkeää pyrkiä hoitamaan se parhaalla tavalla.

Infektion usein saavien naisten ei tulisi pestä alapäätään liian usein. Kuiva iho on hyvä ympäristö sienelle, joten on hyvä välttää saippuaa sukuelinten alueella, koska se kuivattaa ihoa.

Levitä alueelle sen sijaan öljyä tai kookosrasvaa ihon kuivumisen estämiseksi. Kannattaa myös olla ajamatta alapään karvoitusta, sillä höyläämisestä iholle syntyvät hyvin pienet haavaumat edesauttavat sienen kasvua.

Sieni-infektion ja hoitojakson aikana on tärkeää pidättäytyä yhdynnöistä. Limakalvojen hankautuminen ja hiertyminen voi vaikeuttaa paranemista ja aiheuttaa kroonista kipua sekä kivuliaita yhdyntöjä. Ehkäisypillerien käyttö voi altistaa tulehdukselle.

Stressin tiedetään olevan sieni-infektion laukaiseva tekijä, samoin kuin muiden immuunijärjestelmää heikentävien seikkojen. Monet saavat infektion antibioottikuurista. 

Mikä auttaa?

  • Pyöräily, ratsastus ja tiheään toistuvat yhdynnät voivat hiertää limakalvoja, mikä puolestaan ​​lisää riskiä saada sieni-infektio.
  • Jotkut naiset saavat helpotusta välttämällä makeisia ja makeita juomia. Tieteellistä tukea tällaiselle yhteydelle ei kuitenkaan ole.
  • Tiukat vaatteet voivat muodostaa sopivan ympäristön sienelle. Käytä mieluummin esimerkiksi puuvillasta kuin synteettisistä materiaaleista valmistettuja alusvaatteita.
  • Erilaisten paikallishoitotuotteiden ja luonnonlääkkeiden kokeiluja on syytä välttää, koska alapään limakalvot ovat erittäin herkät.

Apteekista saa ilman reseptiä erilaisia lääkkeitä sukuelinten alueen sieni-infektion hoitoon. Saatavilla on paikallishoitoa emätinpuikkoina ja tabletteina.

Mikäli oireita ovat kipu, kutina ja yhdyntäkipu, käy terveyskeskuksessa. Jos sinulla on ensimmäistä kertaa infektioon viittaavia oireita tai jos sinulla on ollut sieni sukuelinten alueella useammin kuin kaksi kertaa viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana, käy lääkärissä.

Tee niin myös siinä tapauksessa, että olet käyttänyt ilman reseptiä saatavaa lääkettä, mutta infektio ei ole hellittämässä kolmen päivän jälkeen tai parantunut kokonaan seitsemän päivän kuluttua. 

Toimittaja: Caroline Ego
Kuvitus: iStockphoto