Alzheimeria ja Lewyn kappale -tautia sairastava voi kävellä ja riehua unissaan

Alzheimeria ja Lewyn kappale -tautia sairastava voi kävellä ja riehua unissaan

Alzheimerin taudin rinnalla voi esiintyä myös muita muistiin ja käytökseen vaikuttavia sairauksia. Yksi tällainen on Lewyn kappale -tauti.


Julkaisupäivä: 4.9.2018
Kirjoittaja: Minna Pauliina Kataja

Joka kolmannella Alzheimerin tautiin sairastuneella on todettu Lewyn kappale -taudin kaltaisia muutoksia aivoissa. Nämä muutokset todetaan joskus vasta kuoleman jälkeen.

Lewyn kappale -tautiin liittyy voimakasta oirevaihtelua: tarkkaavaisuuden häiriöitä, aggressioalttiutta ja näköhallusinaatioita ja harhaluuloja. Henkilö voi nähdä ahdistavia ja pelottavia uhkakuvia ja voi kuvitella jonkun hyökkäävän.

Lewyn kappale -tauti voi aiheuttaa yöllisiä kohtauksia ja unissakävelyä. Terve ihminen ei yleensä pysty käyttäytymään uniensa mukaisesti, esimerkiksi juoksemaan tai huutamaan mutta Lewyn kappale -potilailla tämä estomekanismi ei aina toimi, jolloin sairastuneet voivat riehua tai kävellä unissaan tai puolustautua kuviteltua hyökkääjää vastaan. Joskus unienmukainen käyttäytyminen voi olla niin rajua, että hillitsemään pyrkivä omainen on vaarassa loukkaantua.

Tautia ei aina tunnisteta

Harhaluulojen ja hallusinaatioiden vuoksi oiretta usein ryhdytään selvittämään psykiatrian kautta, vaikka tauti on neurologinen. Taudilla on paljon yhteyksiä Parkinsonin tautiin, sillä se aiheuttaa lihasjäykkyyttä ja käsien ja jalkojen vapinaa. Sairastuneen liikkuminen vaikeutuu, liikkeistä tulee hitaita ja kömpelöitä.

Tautia sairastavat ovat herkkiä keskushermostoon vaikuttaville lääkeaineille, ja tautia hoidetaankin Alzheimerin taudin lääkkeillä mutta usein pienillä annoksilla. Taudin hoitaminen on vaikeaa lääkeaineherkkyyden vuoksi, eikä parantavaa hoitoa ole.

On tärkeää seurata potilaiden hyvinvointia. He ovat alttiita kaatumisille ja haavereille. Lisäksi potilaan verenpaine voi heitellä suuresti ja aiheuttaa tajunnantason muutoksia.

Lewyn kappale -tauti alkaa 50–80 vuoden iässä eikä tautia voi ennaltaehkäistä. Alzheimerin ja Lewyn kappale -taudin yhdistelmää sairastavat ovat hyvin iäkkäitä.

Asiantuntijana artikkelissa on geriatrian erikoislääkäri Markus Halminen.
Muut lähteet: Suomen Parkinson-liitto, Suomen Muistiliitto
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös: Epätyypillinen Alzheimerin tauti alkaa muilla oireilla
Alzheimerin ja pienten suonten taudin yhdistelmä hidastaa ajattelua

Kommentoi tätä artikkelia

  • Avatar Airi Hietala 2018-10-26 05:22 (15 months lähtien)

    Liiankin tuttua. Niin potilaiden kuin omaistenkin osa helpottuisi, jos lääkärit tunnistaisivat nykyistä paremmin tämän tautiyhdistelmän ja ennen muuta sen mukanaan tuoman lääkeherkkyyden. Kun öitä pyritään rauhoittamaan psykoosilääkkeillä, potilaan tila huonontuu nopeasti lääkereaktioiden myötä. Omaisten voimavarat kuluvat hukkaan, jos joutuu koko ajan nyrkit pystyssä puolustamaan potilaan oikeaa hoitoa.
    Auttaisiko, jos psykoosilääkkeiden pakkausselostuksiin laitettaisiin varoitus, että eivät sovi LBD-potilaille.

  • Avatar Hyvä 2018-12-31 23:02 (13 months lähtien)

    Mieheni sairastaa alzheimerin- ja lewyn kappale tautia. Etenkin öisin hänellä on hoidettavanaan hankalia tilanteita. Minua pelottaa hänen herättelynsä, koska hän on luullut minua unensa vaaraksi ja tarttunut minuun kiinni puolustautuakseen.
    Mieheni on 75 v.. Diagnoosi on n. 8 vuotta sitten tehty.