Aivoverisuonien vuotaminen voi kieliä dementiasta
Tutkimus | Dementia

Aivoverisuonien vuotaminen voi kieliä dementiasta

Vuotavat aivoverisuonet voivat olla dementian varhainen merkki, ilmenee Nature Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Jo aiemmin on tiedetty, että aivojen pienten suonien tauti on usein yhteydessä dementiaan ja esimerkiksi Alzheimerin tautiin. Normaalisti toimivat aivoverisuonet eivät päästä aivoihin sinne kuulumattomia aineita, vaan tiellä on niin sanottu aivo-verieste.

Tutkimuksen perusteella tämä este toimisi heikommin henkilöillä, joille on syntymässä muistiongelmia ja muita kognitiivisia heikkouksia.

Tutkimuksessa analysoitiin 161 iäkkään henkilön selkäydinnestettä ja heidän aivonsa kuvattiin. Osallistujien muistia ja kognitiivisia kykyjä testattiin, ja ne havaittiin heikommiksi niillä osallistujilla, joiden aivo-verieste oli heikentynyt. Tulokset pätivät riippumatta siitä, näkyikö osallistujan aivoissa amyloidiplakki- tai tauproteiinikertymiä, jotka yhdistetään Alzheimerin tautiin.

Tutkijat uskovat, että aivo-veriesteen heikentyminen voisi siis olla erillinen dementiasta kielivä merkki. Tuloksia ei voi pitää täysin luotettavina ennen kuin ne on varmistettu lisätutkimuksin.

Voit tutustua tutkimuksen lyhennelmään Nature Medicine -lehden sivuilla.

Kuvitus: Shutterstock

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja