Epätyypillinen Alzheimerin tauti ei alakaan muistioireilla

Epätyypillinen Alzheimerin tauti ei alakaan muistioireilla

Alzheimerin tauti ei aina ala muistihäiriöillä. Sen sijaan tauti voi paljastua epätyypillisemmistä oireista.


Julkaisupäivä: 3.9.2018
Kirjoittaja: Minna Pauliina Kataja

Epätyypillinen Alzheimerin tauti voi alkaa ongelmilla, jotka liittyvät näkemiseen, kirjoittamiseen tai lukemiseen. Sairastuneella voi olla vaikeuksia lukea sanomalehtiä ja hän voi käydä tarkistuttamassa näköään useita kertoja, mutta silmistä ei löydy mitään vaivaa.

Kyseessä voi olla Alzheimerin taudin tunnetuin epätyypillinen muoto: posteriorinen variantti tai posteriorinen kortikaalinen atrofia, johon liittyy erilaisia nähdyn tai avaruudellisen hahmottamisen vaikeuksia. Sairaus voi alkaa melko varhaisessakin iässä, yleensä alle 65 vuoden ikäisenä.

Posterioriseen varianttiin liittyvät muutokset näkyvät magneettikuvauksissa aivojen takaosassa. Epätyypilliset Alzheimerin taudin muodot ovat kuitenkin haasteellisia tutkittavia, sillä usein niihin tarvittaisiin myös aivojen metabolisia muutoksia näyttävä PET-tutkimus.

Kielelliset vaikeudet voivat liittyä aivojen otsa-ohimolohkorappeumiin ja Alzheimerin taudin frontaaliseen muotoon. Röntgenkuvien löydöksissä voidaan havaita hippokampuksen epäsymmetria.

Epätyypillisissä Alzheimerin taudeissa henkilön oppiminen alkaa heikentyä, mutta muistioireet tulevat vasta myöhemmin, toisin kuin tyypillisessä Alzheimerin taudissa. Sairauden etenemistä voidaan lääkehoidoilla hidastaa ja yrittää poistaa kaikki sairastuneen tilannetta pahentavat tekijät. Itsehoidolla voi vain vähän vaikuttaa näiden tautien etenemiseen.

Asiantuntijana artikkelissa on geriatrian erikoislääkäri Markus Halminen.
Muu lähde: Remes, A: Posteriorinen kortikaalinen atrofia ja muut Alzheimerin taudin epätyypilliset muodot, Duodecim 2013;129:244–50.
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Tuulikki Hakala 2018-09-13 16:15 (19 months lähtien)

  Missä voisi tarkistuttaa aivojensa nykytilan, ettei tarvitse odottaa pahempaa turhaan peläten. Pienten suonten verenkierron tarkistaminen myös askarruttaa. Mitä tehdä? Kysyy yksinelävä kahdeksankymppinen

 • Avatar Eeva 2018-10-20 07:03 (18 months lähtien)

  Tälläisiä asia kirjoituksia enempi.

 • Avatar Harri Koski 2018-11-3 20:56 (17 months lähtien)

  Oppimisen, hahmottamisen, kiellisten toimintojen kuten mm. lukemisen ja kirjoittamisen haasteet sekä mahdolliset tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet voidaan tarvittaessa arvioida neuropsykologin tutkimuksessa.

 • Avatar Seija ovaskainen 2018-11-13 08:26 (17 months lähtien)

  Olen kiinnostunut kaikista terveyteen liittyvistä asioista

 • Avatar Laila Nurmiranta 2018-11-29 08:25 (16 months lähtien)

  Hyvä artikkeli

 • Avatar Lahja Junttila 2018-12-25 05:48 (15 months lähtien)

  Hyvä saada tietoa. Eihän tällaista osaisi arvata mutta osaisi nyt hakeutua tutkimuksiin jos oireet stemmaa ja on huolissaan terveydestään.

 • Avatar Anne Heiskanen 2019-01-31 18:04 (14 months lähtien)

  Miehelläni on todettu muistipainotteinen MCI. Ei saanut mitään lääkitystä vaikka muistitestissä lähimuisti oli lääkärin mukaan täysi nolla. Hänen äidillään ollut nopeasti etenevä Alzheimerin tauti. Elämä on hankalaa hänen kanssaan, kun tulee väärin ymmärryksiä tuon muistiongelman takia.

 • Avatar Vuokko 2019-05-25 11:01 (10 months lähtien)

  Äitini sairasti yleisintä Alzheimeria ja sai käytöshäiriöihin myös apua lääkkeistä. Tämä kirjoitus olisi auttanut muita sukulaisia suhtautumisessa häneen ja hänen hoitoonsa.