Yllättävä tutkimustulos: Hormonikorvaushoito saattaa suurentaa Alzheimerin riskiä
Tutkimus | Alzheimer

Yllättävä tutkimustulos: Hormonikorvaushoito saattaa suurentaa Alzheimerin riskiä

Tutkimuksessa verrattiin Alzheimerin tautiin sairastuneiden naisten sekä heidän terveiden verrokkiensa vaihdevuosien jälkeisten hormonihoitojen käyttöä Suomessa.

Vaihdevuosien jälkeinen pitkäaikainen hormonihoito saattaa suurentaa Alzheimerin taudin riskiä, paljastuu tuoreesta tutkimuksesta.

Asia selvisi, kun Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Folkhälsanin tutkijat vertasivat lähes 85 000 Alzheimerin tautiin sairastuneen vaihdevuodet ohittaneen naisen hormonihoitojen käyttöä saman ikäiseen verrokkiryhmään.

Tulosten mukaan vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito suurensi Alzheimerin taudin riskiä 9–17 prosenttia.

Erityisesti yli kymmenen vuotta jatkunut hormonihoito suurensi riskiä. Estrogeenin ja estrogeeni-keltarauhashormoniyhdistelmän välillä ei riskissä havaittu merkittävää eroa. Sen sijaan paikallisesti emättimeen annosteltavat estrogeenivalmisteet eivät tutkimuksen mukaan suurentaneet Alzheimerin taudin riskiä.

Tulokset eivät odotetun mukaiset

Tutkijat yllättyivät tuloksista, koska aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että vaihdevuosien hormonihoito pienentää erityisesti sydänsairauksien riskiä, ja mahdollisesti myös verisuoniperäisen dementian riskiä.

– Alzheimerin taudin mekanismit ovat kuitenkin erilaiset kuin verisuonisairauksien, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola Helsingin yliopistosta ja HYKS Naistenklinikalta tiedotteessa.

Aikaisemmat tutkimustulokset hormonihoitojen vaikutuksesta Alzheimerin taudin riskiin ovat ristiriitaisia.

Alzheimerin tautia esiintyy yleisemmin naisilla kuin miehillä, mikä saattaa osittain johtua naisten pidemmästä elinajanodotteesta. Eläinkokeissa estrogeenin on huomattu suojaavan aivoja, joten vaihdevuosien jälkeisen estrogeenihoidon on ajateltu jopa ehkäisevän Alzheimerin tautia.

– Hormonihoidolla on kiistatta edullisia terveysvaikutuksia, kun se aloitetaan äskettäin vaihdevuosiin tulleille naisille oireiden, kuten kuumien aaltojen ja univaikeuksien hoitoon. Sen sijaan hormonihoitoa ei tule aloittaa siinä toivossa, että se ehkäisee muistisairauksia, kuten Alzheimerin tautia, koska pitkäaikainen hormonihoito voi lisätä sen riskiä myöhemmällä iällä, Mikkola sanoo.

Kuvitus: Shutterstock

Lue myös:

Mielialaongelmia, muistivaikeuksia – vaihdevuosioireiden taustalla voikin olla sairaus

Miten tunnistaa Alzheimerin taudin varhaiset merkit? ”Epäilys on syy hakeutua muistitesteihin”

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja