Yllättävä tutkimustulos: Hormonikorvaushoito saattaa suurentaa Alzheimerin riskiä
Tutkimuksessa verrattiin Alzheimerin tautiin sairastuneiden naisten sekä heidän terveiden verrokkiensa vaihdevuosien jälkeisten hormonihoitojen käyttöä Suomessa.
Vaihdevuosien jälkeinen pitkäaikainen hormonihoito saattaa suurentaa Alzheimerin taudin riskiä, paljastuu tuoreesta tutkimuksesta.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Asia selvisi, kun Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Folkhälsanin tutkijat vertasivat lähes 85 000 Alzheimerin tautiin sairastuneen vaihdevuodet ohittaneen naisen hormonihoitojen käyttöä saman ikäiseen verrokkiryhmään.
Tulosten mukaan vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito suurensi Alzheimerin taudin riskiä 9–17 prosenttia.
Erityisesti yli kymmenen vuotta jatkunut hormonihoito suurensi riskiä. Estrogeenin ja estrogeeni-keltarauhashormoniyhdistelmän välillä ei riskissä havaittu merkittävää eroa. Sen sijaan paikallisesti emättimeen annosteltavat estrogeenivalmisteet eivät tutkimuksen mukaan suurentaneet Alzheimerin taudin riskiä.
Tulokset eivät odotetun mukaiset
Tutkijat yllättyivät tuloksista, koska aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että vaihdevuosien hormonihoito pienentää erityisesti sydänsairauksien riskiä, ja mahdollisesti myös verisuoniperäisen dementian riskiä.
– Alzheimerin taudin mekanismit ovat kuitenkin erilaiset kuin verisuonisairauksien, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola Helsingin yliopistosta ja HYKS Naistenklinikalta tiedotteessa.
Aikaisemmat tutkimustulokset hormonihoitojen vaikutuksesta Alzheimerin taudin riskiin ovat ristiriitaisia.
Alzheimerin tautia esiintyy yleisemmin naisilla kuin miehillä, mikä saattaa osittain johtua naisten pidemmästä elinajanodotteesta. Eläinkokeissa estrogeenin on huomattu suojaavan aivoja, joten vaihdevuosien jälkeisen estrogeenihoidon on ajateltu jopa ehkäisevän Alzheimerin tautia.
– Hormonihoidolla on kiistatta edullisia terveysvaikutuksia, kun se aloitetaan äskettäin vaihdevuosiin tulleille naisille oireiden, kuten kuumien aaltojen ja univaikeuksien hoitoon. Sen sijaan hormonihoitoa ei tule aloittaa siinä toivossa, että se ehkäisee muistisairauksia, kuten Alzheimerin tautia, koska pitkäaikainen hormonihoito voi lisätä sen riskiä myöhemmällä iällä, Mikkola sanoo.
Kuvitus: Shutterstock
Lue myös:
Mielialaongelmia, muistivaikeuksia – vaihdevuosioireiden taustalla voikin olla sairaus
Miten tunnistaa Alzheimerin taudin varhaiset merkit? ”Epäilys on syy hakeutua muistitesteihin”
-
WHO:lta suositus muistisairauksien ehkäisyyn – kiinnitä huomiota näihin riskeihin
Arviolta vähintään kolmannes Alzheimerin tauti -tapauksista voitaisiin ehkäistä vaikuttamalla riskitekijöihin ajoissa. Ehkäisy on tärkeää, koska tautia ei voida parantaa.
-
Muistisairauksiin liittyy usein käytösoireita – miten niitä voi helpottaa?
Kaikkiin muistisairauksiin liittyy käytösoireita, kuten masennusta, harhaisuutta, harhaluuloisuutta, apatiaa tai aggressiivisuutta. Usein oireille on syy, jota korjaamalla ne lievenevät.
-
Toivonpilkahduksia ja epäonnistumisia – Alzheimerin taudin lääkekehitys etenee hitaasti
Alzheimerin tautiin ei ole saatu toimivia lääkehoitoja sitten vuoden 2003. Tautia tutkitaan paljon ja uusia lääkkeitä yritetään jatkuvasti kehittää, mutta ovatko tutkijat lähelläkään onnistumista?
-
Miten tunnistaa Alzheimerin taudin varhaiset merkit? ”Epäilys on syy hakeutua muistitesteihin”
Tyypillisin Alzheimerin taudin ensimerkki on unohtelu, mutta tauti oireilee myös monin muin tavoin. Aikainen diagnoosi on avainasemassa, jotta hoito voidaan aloittaa hyvissä ajoin.
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja