Vahvojen kipulääkkeiden käyttö lisää lonkkamurtuman riskiä Alzheimerin tautia sairastavilla
Alzheimerin tautia sairastavilla, jotka käyttävät vahvoja kipulääkkeitä, opioideja, on kaksinkertainen lonkkamurtuman riski verrattuna ei-käyttäjiin.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa huomattiin lisäksi, että riski oli suurimmillaan kahden ensimmäisen käyttökuukauden aikana. Tulokset julkaistiin PAIN-lehdessä.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Lonkkamurtuman riski kasvoi opioidien vahvuuden mukaan. Heikkojen opioidien kuten kodeiinin ja tramadolin käyttöön ei liittynyt kohonnutta riskiä lonkkamurtumiin. Sen sijaan keskivahvan opioidin, buprenorfiinin käyttäjillä riski oli kaksinkertainen ja vahvojen opioidien kuten oksikodonin ja fentanyylin käyttäjillä lähes kolminkertainen.
Opioideja käytetään voimakkaiden kiputilojen hoitoon, jos muilla lääkkeillä ei saada riittävää apua kipuun. Opioidit vaikuttavat keskushermostoon. Ne voivat siten heikentää tarkkavaisuutta ja aiheuttaa väsymystä, joka on voimakkainta hoidon alussa. Opioidien tiedetään lisäävän kaatumisen riskiä ja osa kaatumisista puolestaan johtaa murtumiin iäkkäällä henkilöillä.
Tutkimus perustuu Itä-Suomen yliopiston valtakunnalliseen rekisteripohjaiseen MEDALZ-tutkimukseen, jossa seurataan kotona asuvia Alzheimerin tautiin sairastuneita suomalaisia. Tutkimusaineistoon kuului 23 100 Alzheimerin tautiin vuosina 2010–2011 sairastunutta henkilöä, joista tunnistettiin opioidin käytön aloittajat ja poimittiin heille opioidia käyttämättömät vertailuhenkilöt.
Kuvitus: Shutterstock
-
WHO:lta suositus muistisairauksien ehkäisyyn – kiinnitä huomiota näihin riskeihin
Arviolta vähintään kolmannes Alzheimerin tauti -tapauksista voitaisiin ehkäistä vaikuttamalla riskitekijöihin ajoissa. Ehkäisy on tärkeää, koska tautia ei voida parantaa.
-
Muistisairauksiin liittyy usein käytösoireita – miten niitä voi helpottaa?
Kaikkiin muistisairauksiin liittyy käytösoireita, kuten masennusta, harhaisuutta, harhaluuloisuutta, apatiaa tai aggressiivisuutta. Usein oireille on syy, jota korjaamalla ne lievenevät.
-
Toivonpilkahduksia ja epäonnistumisia – Alzheimerin taudin lääkekehitys etenee hitaasti
Alzheimerin tautiin ei ole saatu toimivia lääkehoitoja sitten vuoden 2003. Tautia tutkitaan paljon ja uusia lääkkeitä yritetään jatkuvasti kehittää, mutta ovatko tutkijat lähelläkään onnistumista?
-
Miten tunnistaa Alzheimerin taudin varhaiset merkit? ”Epäilys on syy hakeutua muistitesteihin”
Tyypillisin Alzheimerin taudin ensimerkki on unohtelu, mutta tauti oireilee myös monin muin tavoin. Aikainen diagnoosi on avainasemassa, jotta hoito voidaan aloittaa hyvissä ajoin.