Endokardiitti on sydämen bakteeritulehdus – taustalla esimerkiksi heikko suunterveys

Endokardiitti on sydämen bakteeritulehdus – taustalla esimerkiksi heikko suunterveys

Tulehdus sydämen sisäkalvoissa vaurioittaa läppiä ja vaikeuttaa veren pumppaamista. Pahimmassa tapauksessa tilanne on hengenvaarallinen.


Julkaisupäivä: 6.11.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Endokardiitti on bakteeritulehdus sydämen sisäkalvossa, jonne bakteerit ovat yleensä kulkeutuneet verenkierron mukana esimerkiksi huonosti hoidetuista hampaista tai haavasta. Endokardiitin peittämät sydänläpät vioittuvat. Läppien tehtävä on yhdensuuntaisten venttiilien tavoin erottaa sydämen kammiot toisistaan. Läppien vaurioituessa sydämen pumppaustyö vaikeutuu.

Sairaudesta on sekä akuutti, nopeasti etenevä muoto, että subakuutti muoto, jossa oireet kehittyvät jonkin verran hitaammin. Sairauden oireita voivat olla pitkäkestoinen kuume, heikko ruokahalu, laihtuminen, huonovointisuus, heikkous, vilunväristykset, pahoinvointi ja oksentelu sekä yöhikoilu. Oireisiin vaikuttaa aina se, mikä bakteeri tulehduksen taustalla on.

Länsimaissa endokardiitin esiintyvyys on noin kolmesta kymmeneen tapausta 100 000 potilasta kohden vuosittain. Suonensisäisten huumeiden käyttäjillä esiintyvyys on kymmenen kertaa korkeampi kuin muulla väestöllä. Vielä korkeampi esiintyvyys on potilailla, joilla on sydänläppäproteesi.

Bakteerit kulkeutuvat sydämeen verenkierron mukana

Yleisimpiä endokardiitin aiheuttajia (yli 80 prosenttia) ovat stafylokokit, streptokokit tai enterokokit. Myös muut bakteerit ja sienet (candida) voivat aiheuttaa taudin.

Bakteerit kulkeutuvat useimmiten verenkierron mukana sydämeen, jossa ne kiinnittyvät sydänläppiin. Siellä ne lisääntyvät ja muodostavat usein syyliä muistuttavia kasvustoja. Kasvustot voivat irrota ja kulkea verenkierron mukana bakteeriveritulppien (bakteeriembolian) muodossa. Tulehdus vaurioittaa läppiä, mikä saattaa aiheuttaa niiden vuotamisen. Sydämen pumppaustyöstä tulee raskaampaa, pahimmassa tapauksessa niin paljon, että tilanne on hengenvaarallinen.

Noin kahdella kolmasosalla potilaista on jonkinlainen sydänvaurio, esimerkiksi synnynnäinen sydänvika, infektion lisäksi. Sydämen vaurio on voitu havaita ennen endokardiitin syntymistä.

Henkilöt, joilla on erityinen endokardiitin riski, ovat potilaat, joilla on alentunut immuunipuolustus, sydämen keinoläpät (proteesit) tai sydänläppävikoja, reumasairauksien aiheuttamia sydänvikoja, synnynnäisiä sydänvikoja, aiemmin sairastettu endokardiitti, alentunut puolustuskyky, asennettu katetreja tai elektrodeja verisuoniin sekä suonensisäisten huumausaineiden käyttäjät.

Diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa

Tietoisuus potilaan kuulumisesta riskiryhmään, yhdistettynä pitkittyneen kuumeen, heikentyneen ruokahalun, laihtumisen, huonovointisuuden, vilunväristysten, pahoinvoinnin, oksentelun ja yöhikoilun kaltaisiin oireisiin voivat viitata tautiin. Joskus lääkäri voi havaita, että sydämeen on tullut sivuääni tai että aiempi sivuääni on muuttunut.

Verikokeet, rintakehän röntgen, sydämen ultraääni ja elektrokardiografia (EKG) auttavat diagnoosin määrittämisessä. Useimmiten veren bakteeriviljelyssä löytyy aiheuttajabakteeri.

Hoitona suonensisäiset antibiootit

Hoito annetaan sairaalassa. Hoidon tarkoituksena on taistella tautia aiheuttavia bakteereja vastaan ja vähentää riskiä saada sairaus myöhemmin. Potilaalle annetaan erityyppisiä antibiootteja suoraan verenkiertoon (suonensisäisesti), ja hoitoa jatketaan sairaalassa tai kotona 4–6 viikkoa. Jopa puolessa tapauksista saattaa olla aiheellista tehdä leikkaus antibioottihoidon päättymisen jälkeen. Silloin vioittuneet sydänläpät korvataan keinoläpillä (läppäproteeseilla).

Hoitamattomana tappava tauti

Endokardiitti on hoitamattomana tappava tauti. Hoidon avulla 60–90 % potilaista selviää. Heikoin ennuste on potilailla, joilla on endokardiitti keinoläpässä ja keinoläpän asennuksen jälkeen.

Komplikaatiot:

  • Infektio voi olla vaikea nujertaa.
  • Bakteerien muodostamia hyytymiä voi irrota läpistä ja kulkeutua verenkierron mukana keuhkoihin tai muualle elimistöön, jossa he voivat kiinnittyä verisuoneen ja aiheuttaa siten vahinkoa.
  • Vioittuneet läpät voivat rikkoutua, mistä seuraa suurempia vaikeuksia sydämen pumppaustyölle.
  • Sydämen seinämään voi muodostua pullistumia, joilla on vaara revetä.

Lähde: Medibas
Muu lähde: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto