Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään
Tietoa | Rintasyöpä

Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään

Rintasyöpä on naisten yleisen syöpä.  Siihen sairastuu vuosittain lähes 5000 naista. Tämä tarkoittaa joka kahdeksatta naista jossain vaiheessa elämäänsä. Miehillä rintasyöpä on harvinainen, mutta mahdollinen.

Rintasyövän riski suurenee iän myötä. Puolet rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta naisilta, noin neljännes 25–49-vuotiailta ja toinen neljännes 50–59-vuotiailta. Myös muutamia alle 25-vuotiaita sairastuu vuosittain rintasyöpään.

Rinnassa on 15–20 rauhasliuskaa (lobulus), joita sidekudos erottaa toisistaan. Rauhasliuskoja yhdistävät pienet tiehyet (ductus). Rintasyövän tavallisin tyyppi alkaa tiehyen soluista, ja siksi sitä kutsutaan duktaaliseksi eli tiehytperäiseksi. Valtaosa rintasyövistä on tiehytperäisiä. Lobuluksissa esiintyvää muotoa kutsutaan lobulaariseksi.

Muut rintasyövän kudostyypit ovat harvinaisia. Niitä ovat: tubulaarinen, kribriforminen, musinoosi, medullaarinen ja papillaarinen, inflammatorinen ja Pagetin tauti.

Rintasyövän ennuste on parantunut. Syövät todetaan aiempaa aikaisemmin, myös hoitomenetelmät ovat kehittyneet. Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia rintasyöpää sairastavista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Oireet

Yleisimmin rintasyöpä löytyy rinnassa olevan kyhmyn perusteella. Suurin osa rinnoissa olevista kyhmyistä on kuitenkin hyvänlaatuisia muutoksia, esimerkiksi nesterakkuloita eli kystia. Joskus rintasyövän ensioire on kainalossa tuntuva kyhmy. Useimmiten syöpä on kivuton, mutta se voi aiheuttaa myös kipua tai pistelyn tunnetta rinnassa.

Rintasyöpä voi oireilla myös nännistä erittyvällä kirkkaalla tai verisellä nesteellä. Joka kymmenenneltä naiselta löytyy tämän oireen taustalta rintasyöpä.

Rintarauhasen punoitus ja turvotus johtuvat yleensä rintarauhasen tulehduksesta eli mastiitista. Se hoidetaan antibiooteilla. Joskus harvoin nämä oireet johtuvat syövästä (ns. inflammatorinen eli tulehduksellinen rintasyöpä), jolloin tulehdus ei parane antibiooteilla. Nänninpihan ihottuma voi olla oire Pagetin taudista, jolloin nännin ihossa voi olla syövän esiastetta tai syöpäkudossaarekkeita.

Nykyisin noin joka neljäs rintasyöpä todetaan mammografiatutkimuksessa. Kyhmy voi löytyä, vaikka nainen ei olisi huomannut itse mitään erityistä.

Nykyään on melko harvinaista, että rintasyöpä löydetään vasta, kun se on jo levinnyt laajalle ja lähettänyt etäpesäkkeitä. Etäpesäkkeiden aiheuttamat oireet riippuvat siitä, missä ne sijaitsevat.

Rintasyöpätutkimukset>>

Rintasyöpähoidot>>

Lääkehoidot>>

Rintasyövän seuranta, ennuste ja ennaltaehkäisy>>

Toimittaja: Lotta Laine
Lähde: Terveyskirjasto ja Kaikki syövästä
Kuvitus: iStockphoto