Nenän sivuontelosyövän taustalla voi olla työssä saatu altistus
Tietoa | Syöpä

Nenän sivuontelosyövän taustalla voi olla työssä saatu altistus

Nenän sivuontelosyöpä lukeutuu ammattitauteihin. Sairaudelle altistavana tekijänä pidetään kovapuun pölyn aiheuttamaa ärsytystä.


Julkaisupäivä: 7.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Sivuontelosyöpä on erittäin harvinainen sairaus. Vuonna 2016 nenän ja sivuonteloiden syöpiä havaittiin Suomessa vain 40 tapausta. Tavallisimpien syöpätyyppien suurimpina riskeinä pidetään tupakointia (levyepiteelikarsinooma) tai työssä saatua altistusta (adenokarsinooma).

Mitä tarkoitetaan sivuonteloilla?

Sivuontelot ovat kallon sisällä sijaitsevia limakalvon verhoamia onteloita. Sivuonteloita on neljä (poskiontelot, otsaontelot, seulalokerot ja kitaluun ontelo). Kaikki ontelot ovat yhteydessä nenään.

Millaisia ovat sivuontelosyövän oireet?

Sivuontelosyöpä kehittyy hitaasti ja on vähäoireinen. Esimerkiksi hammasproteesin istuvuus voi muuttua. Muita oireita voivat olla kasvojen tunnon heikkeneminen, näön heikentyminen (mahdollisesti kaksoisnäkö), kivut, toispuoleinen nenän tukkoisuus, nenästä tihkuva veri tai parantumaton sivuontelotulehdus. Oireet johtuvat kasvaimesta, joka painaa ja kasvaa ympäröivässä kudoksessa.

Sivuontelosyövän toteaminen

Nenän ja nielun perustutkimus on lähtökohta sairauden mahdollisuutta tutkittaessa. Yleensä ei löydy kovinkaan paljon, mutta sairaushistoria voi antaa viitteitä sairaudesta. Epäiltäessä syöpää ylähengitysteitä voidaan tutkia tähystämällä nenäkäytävät ja -ontelot. Myös koepalojen ottaminen on mahdollista. Onteloiden tutkimiseen voidaan käyttää myös kartiokeila-, tietokonetomografia- tai magneettikuvausta. Nenän alueen pahanlaatuisissa kasvaimissa etäpesäkkeet ilmestyvät ensisijaisesti kaulan ympäristöön.

Mitä hoitoja on olemassa?

Hoidon valintaan vaikuttaa potilaan terveydentila, sairauden levinneisyys ja kasvaimen tyyppi. Useimmat tapaukset hoidetaan leikkauksen ja sädehoidon yhdistelmällä, mutta myös sytostaatti- eli solunsalpaajahoitoa käytetään aikaisempaa laajemmin.

Ennuste

Useimpien syöpien tavoin sivuontelosyövän aikainen havaitseminen parantaa ennustetta. Tilastojen valossa syöpäkuolleisuus on suurimmillaan 60–79-vuotiaiden keskuudessa ja esimerkiksi vuonna 2016 Suomessa ikäluokkaan kuuluvista kuoli nenän ja sivuonteloiden syöpiin 13 miestä, mutta ei yhtään naista. Miesten osuus selittynee ammatinvalintaan ja elintapoihin liittyvillä seikoilla.

Lähteet: Medibas, Duodecim-lehti, TAYS
Kuvitus: Shutterstock