Rintojen säännöllinen tutkiminen kannattaa – lue ohjeet
Tietoa | Rintasyöpä

Rintojen säännöllinen tutkiminen kannattaa – lue ohjeet

Jokaisen naisen tulisi tutkia rintansa säännöllisesti muutosten varalta. Omatarkkailu voi paljastaa rintasyövän ajoissa, jolloin päästään aloittamaan hoito.

Rintojen omatarkkailu on keino ennaltaehkäistä rintasyöpää ja huomata mahdolliset muutokset rinnoissa ajoissa.

Omatarkkailussa tarkkaillaan rintoja kerran kuukaudessa, mielellään heti kuukautisten jälkeen. Havainnot kirjataan muistiin. Rinnoissa tapahtuu iän myötä ja kuukauden eri vaiheissa muutoksia. Kaikki muutokset eivät ole huolestuttavia. Jos havaitset rinnoissasi poikkeavan muutoksen, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Rintojen katseleminen
Katsele rintoja peilistä kädet alhaalla ja ylös nostettuina, ensin suoraan edestä ja sitten molemmilta sivuilta. Katso myös rinnan alle. Kiinnitä huomiota myös rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa ja nännissä. Kokeile hellästi puristamalla, tuleeko nännistä eritettä.

Rintojen tunnusteleminen
Tunnustele kummatkin rinnat selinmakuulla. Kierrä koko rinta kehämäisesti ympäri sormillasi, lohko kerrallaan, sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Toista tämä kolmesti tutkittavan rinnan puoleisen käden ollessa vartalonmyötäisesti, ojennettuna suorana sivulle sekä pään yläpuolelle.

Tunnustele myös kyljen puolelta. Kainaloiden ja soliskuoppien alueen tunnustelu on paras jättää terveydenhoitajan tai lääkärin tehtäväksi.

Jos tunnet jotain poikkeavaa, tunnustele sitä varovasti. Laita havainnot muistiin. Ota tarvittaessa yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Näin rinnat tutkitaan sairaalassa

Jos omatutkimuksessa paljastuu muutoksia, on syytä hakeutua hoitoon. Mammografiaa suositellaan yli 45-vuotiaille naisille muutenkin säännöllisesti.

Mammografiatutkimus
Mammografia on rintojen röntgenkuvaus. Sitä suositellaan naisille noin 45-vuoden iästä alkaen muutaman vuoden välein. Jos rinnat ovat tiiviit, tutkimuksissa kannattaa käydä jo aikaisemminkin. 

Mammografiaa käytetään myös ensisijaisesti naisille, joilla on rintaoireita. Tällaisia oireita voivat olla kyhmy ja nännin tai nännipihan haavauma ja ihon tai nännin sisään vetäytymä. Jos nännistä erittyy kirkasta tai veristä eritettä, rinta on turvonnut tai kipeä pitkään (n. 4–6 kk).

Suomessa kutsutaan 50–69-vuotiaat rintasyöpäseulontaan kahden vuoden välein. Lähes 90 % kutsun saaneista noudattaa sitä.

Myös rintasyövän seulonnassa käytetään mammografiaa. Mammografiaseulonta vähentää väestön kuolleisuutta rintasyöpään. On kuitenkin vaikea erottaa toisistaan seulonnan ja hoidon itsenäisiä vaikutuksia, joiden on arvioitu olevan suunnilleen yhtä suuret. Rintaimplantti ei ole este mammografialle.

Rintasyövän seulontatutkimuksella pyritään havaitsemaan rintasyöpä aikaisemmin. Varhaisvaiheessa todettu syöpä lisää mahdollisuuksia rintarauhaskudosta säästäviin hoitoihin.

Ultraääni eli kaikututkimus
Jos mammografian perusteella epäillään syöpää, tehdään tarvittaessa ultraäänitutkimus. Ultraääni on myös paras menetelmä hyvänlaatuisten kystien toteamisen.

Magneettitutkimus
Erityistilanteissa rinta voidaan tutkia magneettikuvauksella? Kyhmystä otetaan tarvittaessa neulanäyte tai kudospala, jonka avulla varmistetaan, onko kyse pahanlaatuisesta muutoksesta.

Diagnoosi

Lopullinen syöpädiagnoosi perustuu kudos- tai solunäytteen mikroskooppiseen tarkasteluun, jonka tekee patologi. Kasvaimesta voidaan ottaa ohutneulanäyte.

Jos jokin tutkimuksista herättää epäilyn syövästä tai osoittaa, että kyseessä on syöpä, potilas ohjataan leikkaukseen.

Jos lääkärin tutkimus, mammografia, ultraäänitutkimus ja neulanäyte viittaavat puolestaan hyvänlaatuiseen muutokseen, potilasta jäädään seuraamaan.

Toimittaja: Lotta Laine
Lähde: Terveyskirjasto  ja Kaikki syövästä  
Kuvitus: iStockphoto