Rintasyöpään sairastuminen pelästytti:
Potilastapaukset | Rintasyöpä

Rintasyöpään sairastuminen pelästytti: "Syövällä on niin lopullinen maine"

Maijalla todettiin vuonna 2007 mammografiaseulonnassa epänormaali löydös oikeassa rinnassa, joka ultraäänikuvauksen ja ohutneulanäytteenoton jälkeen varmistui syöpäkasvaimeksi.

Rintasyöpäseulonta perustuu mammografiatestiin eli rintojen röntgentutkimukseen, jossa rinnoista otetaan yhden tai useamman suunnan röntgenkuvat. Jos mammografialöydös on poikkeava, kutsutaan täydentäviin tutkimuksiin.

Tällaisia tutkimuksia voivat olla lisämammografiakuvat, ultraäänitutkimus, nesterakkulan tyhjennys ja kuvaus, maitotiehyeen varjoainekuvaus sekä ohutneula- ja paksuneulanäytetutkimus. Jos jatkotutkimuksissa ei voida sulkea pois syövän mahdollisuutta, otetaan koepala kasvaimen lopullisen laadun selvittämiseksi.

Tällä hetkellä Maija voi hyvin eikä rintasyöpä ole oireillut leikkauksen jälkeen. Kun patti löydettiin, hän tunsi kuolemanpelkoa.

– Pelotti kovasti, koska syövällä on niin lopullinen maine. Ennen leikkausta oli myös epävarmaa, pitääkö koko rinta ja kainalon imusolmukkeet poistaa. Syöpä oli aikamoinen järkytys ja minulla oli kova kuolemanpelko, Maija muistelee.

Oireet pysyneet poissa

Tällä hetkellä rinta ei oireile millään tavalla. Maijan rintasyöpää seurataan yleisissä mammografiaseulonnoissa joka toinen vuosi. Leikkauksen jälkeen oli viiden vuoden seuranta-aika, jolloin Maija kävi mammografiassa ja ultraäänessä joka vuosi.

Maija on iloinen, että kasvain löydettiin ja poistettiin ajoissa. Hän ei itse tuntenut kasvainta ollenkaan, koska se oli vain kolikon kokoinen. 

– Pääsin helpolla, koska ainoastaan kasvain poistettiin, koko rintaa ja imusolmukkeita ei tarvinnut leikata. Sädehoitoa oli leikkauksen jälkeen kuusi viikkoa joka arkipäivä, Maija kertoo.

 Vuonna 2007 Suomessa todettiin yli 4000 rintasyöpätapausta, joista noin 1200 rintasyöpäseulonnassa. Vuoteen 2020 mennessä arvioidaan vuosittain ilmaantuvan 3150 uutta syöpätapausta, joista naisilla rintasyövän arvioidaan aiheuttavan kolmanneksen.

Tiedoksi! Suomalaiset kunnat järjestävät maksuttomia seulontoja 50–69-vuotiaille, vuonna 1947 tai sen jälkeen syntyneille naisille joka toinen vuosi. Seulontakutsun saa vuosittain yli 300 000 naista.

Toimittaja: Lotta Laine
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja