Vinkit: näin hoidat korkeaa verenpainetta
Tietoa | Verenpaine

Vinkit: näin hoidat korkeaa verenpainetta

Liikunnan lisääminen ja terveellisempi ruokavalio ovat usein hyvä apu korkean verenpaineen hoitoon. Joskus on kuitenkin tarpeen aloittaa lääkitys.

Jos verenpaine on korkealla, kannattaa lisätä liikuntaa ja muuttaa ruokavaliota terveellisempään suuntaan. Ruokavalio ja painonpudotus voivat alentaa korkeaa verenpainetta yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet. Ei ole kuitenkaan syytä kärsiä tunnontuskista, vaikka tarvitsisi lääkehoitoa, sanoo sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Karin Manhem.

– Korkean verenpaineen perushoito on aina liikunta, jota pitäisi harrastaa vähintään puoli tuntia päivässä, niin että tulee ainakin pieni hiki pintaan. Liikunta voi olla uintia, pyöräilyä tai vaikka hölkkää. On myös hyvä pudottaa hieman painoa ja lopettaa tupakointi, Manhem sanoo.

Lääkkeiden yhdistelmä voi auttaa

Aina terveet elämäntavat eivät riitä saamaan paineita alas. Useimmat Manhemin tapaamat potilaat tarvitsevat myös lääkehoitoa, ja monesti useita eri lääkkeitä.

– Tämä ei välttämättä tarkoita, että potilas elää epäterveellisesti tai että sairaus on paha. Kaikilla verenpainetta alentavilla lääkkeillä on hieman erilainen vaikutusmekanismi. Jotkut saattavat alentaa stressihormoneja, toiset taas laajentavat verisuonia. Voi olla kätevää käyttää useita eri lääkkeitä, koska silloin sivuvaikutuksia on vähemmän, kun kutakin lääkettä saa vain pienen annoksen.

Monella korkea verenpaine ei aiheuta mitään vaivoja, ja siksi on tärkeää että löytyy hoito tai annostus, jolla ihminen voi hyvin. Kukaan tuskin haluaa saada sivuvaikutuksia lääkkeestä, jota käytetään vaivaan, jota henkilö itse ei edes huomaa.

– Lääke aloitetaan yleensä aika varovaisesti yhdellä valmisteella ennen kuin laitetaan siihen rinnalle toinen. Silloin nähdään, reagoiko potilas huonosti johonkin aineeseen vai toimiiko lääke niin kuin sen pitää. Hoito kestää usein loppuelämän ja siksi on tärkeää löytää lääkitys, jolla potilas voi hyvin.

Monia taustatekijöitä

Useimmiten korkean verenpaineen taustalla on useampi kuin yksi tekijä. Esimerkiksi perinnöllinen taipumus voi aiheuttaa korkean verenpaineen. Taipumus voi myös vahvistua, jos on lisäksi ylipainoinen, syö liikaa, saa liian paljon suolaa ja elää stressaavaa elämää liikkumatta kovin paljon.

Korkea verenpaine on sinällään harvoin vaarallinen, mutta se voi aiheuttaa esimerkiksi aivoinfarktin tai aivoverenvuodon, sydäninfarktin, sydämen vajaatoimintaa sekä munuaisten vajaatoimintaa. Vaikka pelkkä liikunta ei aina auta alentamaan verenpainetta, aktiivinen elämäntyyli ehkäisee monia muitakin sairauksia.

– Esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastaville liikunta on ensisijainen hoito. Kyseisellä potilasryhmällä hyvä verenpaine on osoittautunut yhtä tärkeäksi kuin hyvä verensokeritaso.

Eikä välttämättä ole edes laihduttava, jotta sydän saisi tarvitsemaansa lisäpotkua.

– Tapaan välillä potilaita, joita masentaa se, etteivät he ole laihtuneet liikunnasta huolimatta. Mutta sydämen hyvinvoinnin vuoksi ei tarvitse laihtua, riittää että liikkuu. On parempi olla vähän pyöreä ja elää aktiivisesti kuin olla hoikka ja istua paikoillaan, Karin Manhem sanoo.

Kuvitus: iStockphoto