Tiesitkö? Joka kymmennes raskaana oleva saa raskausmyrkytyksen
Tietoa | Raskaus

Tiesitkö? Joka kymmennes raskaana oleva saa raskausmyrkytyksen

Raskausmyrkytys on vaarallinen tila, jossa odottavan verenpaine nousee ja virtsaan erittyy valkuaisainetta. Raskausmyrkytyksen syy on tuntematon.

Raskausmyrkytys, pre-eklampsia tai toksemia, on vakava tila, joka voi tulla raskaana olevalle. Tilalle tyypillistä on korkea verenpaine ja valkuaisaineen esiintyminen virtsassa.

Mistä raskausmyrkytys johtuu?

Ei tiedetä, miksi joka kymmenes raskaana oleva nainen saa raskausmyrkytyksen, mutta vain yhdelle prosentille puhkeaa sairauden vaikein muoto. Tietyt taustalla vaikuttavat perussairaudet ja tekijät lisäävät raskausmyrkytyksen riskiä, kuten diabetes, korkea verenpaine, sydänsairaudet, ylipaino sekä krooniset munuaissairaudet.

Riski kasvaa myös, jos potilaalla on ollut aiemmin raskausmyrkytys tai jos hän odottaa kaksosia tai useampaa lasta. Raskausmyrkytys alkaa 20. raskausviikon jälkeen ja yleistyy kohti loppuraskautta.

Oireet

Raskausmyrkytyksen oireet ovat korkea verenpaine, valkuaisaineen esiintyminen virtsassa, turvotus käsissä ja jaloissa, nopea painonnousu sekä mahdollisesti kasvojen turvotus. Valkuaisvirtsaisuus on merkki siitä, että tauti on vaikuttanut munuaisiin.

Lähes kaikille raskaana oleville tulee käsien ja jalkojen turvotusta loppuraskaudessa, mutta varoitusmerkiksi se pitäisi tulkita vasta, jos turvotus ei yönunen aikana laske. 

Oireet, kuten päänsärky, näköhäiriöt ja yleinen sairaudentunne sekä ylävatsakipu ovat merkkejä taudin vaikeammasta muodosta.

Raskausmyrkytys voi pahimmillaan johtaa raskauskouristuksiin eli eklampsiaan. Siihen kuuluvat epilepsian kaltaiset kouristukset voivat olla hengenvaarallisia sekä lapselle että äidille. Tila on hyvin harvinainen, sillä raskauden kulkua seurataan tarkasti äitiysneuvolassa.

Raskausmyrkytyksen oireet häviävät yleensä pian synnytyksen jälkeen.

Hoito

Raskausmyrkytyksessä on tärkeää välttää stressiä. Sairasloma on tavallista, jollei odottava äiti ole jo ole äitiyslomalla.

Mikäli kotona ei ole mahdollista levätä tarpeeksi tai jos oireisto pahenee, voi olla tarpeen ottaa äiti osastohoitoon sairaalaan. Tuolloin tarkkaillaan huolellisesti sekä äidin että sikiön vointia.

Raskausmyrkytys voi vaikeimmillaan vaikuttaa istukan toimintaan ja siksi vähentää sikiön saamaa ravintoa. Siinä tilanteessa sikiö ei kasva riittävästi.

Usein sikiön vointia seurataan ultraäänitutkimuksella, jolloin saadaan mitattua myös napanuoran verenvirtaus. Myös sikiön sydämen sykettä rekisteroidään niin kutsutun KTG-käyrän avulla.

Äidiltä saatetaan ottaa toistettuja laboratoriotutkimuksia kuten esimerkiksi maksa-arvoja ja verenhyytymiseen vaikuttavia tekijötä. 

Usein käytetään verenpainetta laskevaa lääkettä.  Jos raskaana olevan vointi huononee tai sikiöllä todetaan merkkejä taudin vaikutuksista, on ainoa hoito käynnistää synnytys tai tehdä keisarileikkaus. Näin ollen raskausmyrkytys voi johtaa lapsen ennenaikaiseen syntymään.

Ennaltaehkäisevä hoito

Kaikkien raskaana olevien toistuvat verenpaineen ja virtsan valkuaisen mittaukset ovat ennaltaehkäisevän seurannan kulmakivi. Siksi tulokset on aina kirjattavat potilaan sairaskertomukseen, jotta voidaan seurata taudin kehittymistä ja sitä, tehoaako annettu hoito. Synnytys poistaakin raskausmyrkytyksen riskin jo muutamassa päivässä synnytyksen jälkeen.

Kuvitus: iStockphoto