Leikkaus on tehokas hoito eturauhasen liikakasvun oireisiin
Tietoa | Eturauhanen

Leikkaus on tehokas hoito eturauhasen liikakasvun oireisiin

Vaikka eturauhasen liikakasvu ei ole vaarallista, se voi aiheuttaa niin hankalia oireita, että leikkaushoito tulee kyseeseen. Apua kannattaa hakea, jos eturauhanen vaikeuttaa arkea.

Suurentuneen eturauhasen leikkaus voi tulla ajankohtaiseksi, kun potilas esimerkiksi ei pysty virtsaamaan vaan käyttää jatkuvasti katetria, tyhjentää rakon itse katetrilla, hänellä on virtsaamispakkoa ja karkailua tai jos lääkkeet eivät vaikuta tarpeeksi.

Mitä eturauhasen leikkauksessa tehdään?

Eturauhasen liikakasvussa eturauhasen keskellä oleva kudos kasvaa ja työntää alkuperäistä eturauhasta ulospäin, jolloin se muodostaa ikään kuin kapselin. Tällöin eturauhanen muistuttaa appelsiinia, jossa hedelmäliha vastaa uutta kudosta, joka halutaan pois. Kuori vastaa alkuperäistä eturauhasta, joka jätetään jäljelle.

Virtsaputken ensimmäinen osa menee suoraan eturauhasen uuden kudoksen läpi ja se poistetaan leikkauksessa. Leikkauksen jälkeen virtsaputken seinämä muodostuu eturauhasen jäljelle jääneestä osasta ja uudesta limakalvosta.

Leikkaukset tehdään monin eri menetelmin. Vuosikymmeniä käytössä olleessa höyläyksessä ylimääräinen kudos poistetaan sähkösilmukalla. Eturauhasesta myös leikataan irti palasia tai kudosta lämmitetään niin paljon, että se höyrystyy ja häviää. Esimerkiksi laserleikkauksessa kudos kuumenee ja höyrystyy pois.

Leikkauksen jälkeen eturauhasessa on haavapinta, joka usein vuotaa hieman verta. Siksi potilailla on leikkauksen jälkeen virtsaputkessa katetri.

Katetria pidetään noin 12 tunnista jopa muutamaan päivään. Katetrin läpi huuhdotaan vettä, joka huuhtoo pois veren.

Milloin suurentunut eturauhanen kannattaa leikata?

Eturauhasen leikkaus on ensisijainen valinta, kun potilas ei pysty virtsaamaan ja hänellä on pysyvä katetri tai hän tyhjentää rakon itse katetrilla, hänellä on virtsatiekiviä, toistuvia virtsainfektioita ja/tai toistuvasti verta virtsassa.

Mikäli suurentunut eturauhanen aiheuttaa vaikeita oireita, virtsaamispakkoa ja karkailua, hyvin heikon virtsasuihkun tai jos rakkoon jää paljon virtsaa virtsaamisen jälkeen, kannattaa valita leikkaus. Se on tehokkain hoitomuoto.

Suurentuneen eturauhasen leikkaus sopii myös silloin, kun lääkehoito ei ole riittävän tehokas.

Muissa tapauksissa potilas voi valita joko eturauhasen leikkauksen tai yksinkertaisempia hoitomuotoja, jotka ovat vähemmän tehokkaita ja ehkä vähentävät oireita mutta eivät poista niitä kokonaan.

Virtsaamisvaivoilla on usein muita syitä kuin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Koska leikkaukseen liittyy riskejä, on tärkeää, että tutkimuksella on varmistettu eturauhasen olevan todennäköinen syy ongelmiin.

Millaisia eturauhasen leikkauksia on olemassa?

  • TURP – eturauhasen höyläysleikkaus. Perinteisin leikkausmenetelmä. Leikkauksessa käytetään putkea, joka työnnetään virtsaputkeen. Putken läpi näkee ja kärjessä on metallisilmukka, jonka avulla eturauhasesta leikataan irti pieniä palasia. Silmukan läpi kulkee sähkövirta, ja silmukan avulla voidaan myös tukkia verenvuoto.
  • Viherlaserhoito tehdään kapealla laserkuidulla, joka viedään tähystimen avulla virtsaputkeen. Laserkuidusta kulkeva lasersäde lämmittää ja höyrystää ylimääräisen kudoksen pois ja hoitoa jatketaan, kunnes ylimääräinen kudos on poistettu. Luo väylän vapaalle virtsasuihkulle ja oireet helpottavat yleensä välittömästi. Toimenpiteen jälkeen potilas joutuu käyttämään katetria noin vuorokauden ajan.
  • Avoin leikkaus tekemällä viilto vatsaan. Kaikki eturauhasen keskellä oleva uusi kudos poistetaan sormen avulla. Menetelmää käytetään, jos eturauhanen on suurempi kuin noin 100 millilitraa.
  • TUIP – eturauhasen halkaisuleikkaus. Leikkaus eroaa TURP-toimenpiteestä siten, että kudosta ei poisteta, vaan eturauhanen ainoastaan halkaistaan pituussuunnassa, jolloin virtsaputki avautuu helpommin.
  • TUVP – eturauhasen höyrystys. Tehdään suunnilleen samoin kuin TURP, mutta toimenpiteessä käytetään niin suuria energiatasoja, että kudos höyrystyy.

Kuinka tehokkaita erilaiset kirurgiset toimenpiteet ovat?

Kaikilla menetelmillä saadaan huomattava parannus oireisiin ja virtsasuihkuun.

Mitä komplikaatioita ja sivuvaikutuksia eturauhasen leikkauksilla on?

  • Useimmat, jotka leikataan suurentuneen eturauhasen vuoksi, saavat niin kutsutun retrogradisen siemensyöksyn. Tämä tarkoittaa sitä, että lauetessa siemenneste menee virtsarakkoon. Orgasmi tuntuu pääsääntöisesti samalta kuin ennenkin.
  • Kyky saada erektio pysyy osalla potilaista suunnilleen samana leikkauksen jälkeen, mutta osa potilaista kokee, että kyky heikkenee.
  • Riski saada virtsankarkailua sulkijalihaksen vaurion takia on vähemmän kuin yksi sadasta. Jos kärsii virtsankarkailusta ennen leikkausta, vaiva yleensä vähenee tai loppuu.
  • Leikkaukseen liittyvät normaalit leikkausriskit, kuten sydänkohtaus, aivohalvaus ja verihyytymä. Riski kuolla leikkauksen yhteydessä on suuruusluokkaa yksi tuhannesta.
  • Suurta verenvuotoa voi esiintyä etenkin TURP-leikkauksen ja avoimen leikkauksen yhteydessä. Joskus tarvitaan verensiirto ja/tai uusi leikkaus verenvuodon tyrehdyttämiseksi.
  • Muita varhaisia komplikaatioita ovat virtsatietulehdus tai virtsankarkailu tai huuhtelunesteen joutuminen rakosta elimistöön.
  • Kuukausia tai vuosia leikkauksen jälkeen voi tulla virtsaputken kurouma, joka on hoidettava pienellä toimenpiteellä.

Asiantuntija: Anders Spångberg, lääketieteen tohtori ja ylilääkäri, Linköping
Päivittänyt: Jan-Erik Damber, urologi, Sahlgrenskan yliopistollinen sairaala
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös:

Eturauhasen liikakasvu on vaaratonta – osa kärsii hankalista oireista