ennenaikainen siemensyöksy
Tietoa | Seksuaalisuus

Ennenaikainen siemensyöksy koettelee seksielämää – harjoitteet voivat auttaa

Joka kolmas mies kärsii toistuvasti ennenaikaisesta siemensyöksystä jossain elämänsä vaiheessa. Jos ongelma vaivaa, avuksi voi ottaa itse tehtävät harjoitteet.

Ennenaikainen tai herkkä siemensyöksy tarkoittaa tilannetta, jossa mies laukeaa ennen kuin haluaisi. Yhdyntä kestää tavallisesti aloituksesta laukeamiseen noin 5–7 minuuttia, mutta ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivällä kesto voi olla alle minuutin. Tilanne tuntuu usein erityisen hankalalta, jos mies laukeaa jo ennen yhdynnän aloittamista.

Ennenaikainen siemensyöksy liittyy usein nimenomaan yhdyntään, sillä valtaosa ongelmasta kärsivistä kykenee pidättämään siemensyöksyään olennaisesti pidempään itsetyydytyksen yhteydessä. Ongelma onkin näin pariskunnan yhteinen ja kumppanin ymmärtäväinen asenne on hyvin tärkeä.

Esiintyminen vaihtelee

Ajoittain ilmenevä ennenaikainen siemensyöksy on tavallinen, lähes jokaiselle miehelle tuttu ilmiö. Myös toistuvat ennenaikaiset siemensyöksyt ovat yleisiä, sillä niistä kärsii noin kolmannes miehistä jossain elämänsä vaiheessa.

Osa miehistä kärsii ennenaikaisista siemensyöksyistä koko ikänsä, osa nuoruudessaan ja osalla vaiva ilmenee vasta myöhemmällä iällä. Monet kykenevät viivästyttämään siemensyöksyään pidempiaikaisissa suhteissa, mutta kärsivät nopeasta siemensyöksystä uusien seksuaalikumppanien kanssa, jolloin suorituspaineet voivat olla kovat. Taustalla voivat olla myös parisuhteen ongelmat tai stressi.

Vaiva voi mennä ohi itsestään, mutta jos se häiritsee, avuksi voi ottaa itse ja partnerin kanssa tehtävät harjoitteet.

Apua harjoitteista?

Usein toistuvat ennenaikaiset siemensyöksyt aiheuttavat miehelle paineita ja voivat koetella parin seksielämää. Pariskunnan kannattaakin aina keskustella ongelmasta avoimesti, sillä keskustelemalla myös taustalla vaikuttavat suorituspaineet vähenevät.

Näitä Terveyskirjaston suosittamia harjoitteita kannattaa kokeilla, jos ennenaikaiset siemensyöksyt haittaavat:

1. vaihe: Tee tämä harjoite ainakin kolmesti tai useammin viikossa 2–4 viikon ajan.

 1. Masturboi käsin, kunnes tunnet siemensyöksyn olevan juuri tulossa.
 2. Keskeytä masturbointi ja odota 60 sekunnin ajan.
 3. Aloita masturbointi uudelleen ja laske aika, kunnes tunnet taas siemensyöksysi olevan melkein tulossa.
 4. Keskeytä masturbointi ja odota taas 60 sekuntia.
 5. Toista tämä 4–5 kertaa ja lopuksi anna mielihyväsi voimistua siemensyöksyyn saakka.

Säännöllisten harjoitteiden seurauksena aika siemensyöksyn tuloon pitenee.

2. vaihe: Tee tämäkin harjoite ainakin kolmesti tai useammin viikossa.

 1. Masturboi käsin, kunnes tunnet siemensyöksyn olevan juuri tulossa. Tämän jälkeen hidasta stimulaatiota sen verran, ettet vielä ejakuloi, mutta säilytät mielihyvän tunteen lähes samassa tasossa. Siemensyöksyn tulon estämiseksi peniksen stimulaatiota tulee usein vähentää tuntuvasti ja joskus keskeyttää kokonaan, mutta päämäärä on säilyttää sekä ärsyketaso että erektio koko harjoitteen ajan. Harjoitusten seurauksena huomaat, että ejakulaatiokynnyksesi on selvästi noussut ilman erektion häviämistä. Päämääränä on jatkaa tätä harjoitetta noin 20 minuutin ajan.
 2. Opi tunnistamaan PC-lihaksesi (pubococcygeus, häpyluu-häntäluulihas). Tämän lihaksen avulla kykenet keskeyttämään virtsasuihkun kesken virtsaamisen. Opettele harjoitteiden avulla käyttämään tätä lihasta ja tuntemaan, miltä tämän lihaksen puristaminen ja rentouttaminen tuntuvat masturbaation ja kiihottumisen aikana. Joillakin miehillä lihaksen puristaminen pitkittää siemensyöksyn tuloa, joillakin lihaksen rytminen kouristaminen ja rentouttaminen estää siemensyöksyn tulon.
 3. Tämän jälkeen voit siirtyä saman luonteisiin hallintaharjoitteisiin yhdynnän aikana. Harjoittele siemensyöksyn viivyttämistä samaan tapaan kuin masturboidessasi käsin. Siemensyöksyn melkein tullessa hidasta liikettäsi tai pysähdy liikkeissäsi kokonaan. Usein yhdyntäharjoitteiden aluksi et kykene hallitsemaan siemensyöksyn tuloa yhtä helposti kuin masturboidessasi käsin. Harjoittelun ja partnerin ymmärtävän tuen avulla useimmat miehet oppivat hallitsemaan siemensyöksynsä tuloa itseään ja partneriansa tyydyttävällä tavalla. Harva kuitenkaan onnistuu tässä joka ikinen kerta.

Siemensyöksyn viivästämisen harjoittelu on usein tehokkaampaa, jos voit tehdä harjoitteet yhdessä partnerisi kanssa:

 1. Pari aloittaa tavalliset esileikit, joissa partneri stimuloi käsin penistä, kunnes mies kokee olevansa lähellä siemensyöksyä.
 2. Partneri puristaa penistä muutaman sekunnin terskan liittymäkohdasta siittimen varteen, jonka seurauksena paine siemensyöksyyn menee ohi. Tämä ei toimi kaikilla, vaan saattaa joillain jopa lisätä kiihotusta. Tässä tapauksessa penistä ei kannata puristaa.
 3. Partnerin irrotettua puristavan otteensa peniksestä esileikki aloitetaan uudelleen noin puolen minuutin kuluttua. Puristettaessa peniksen erektio heikkenee, mutta jäykistyy uudelleen esileikkejä jatkettaessa.
 4. Miehen tuntiessa uudelleen siemensyöksyn lähestyvän partneri puristaa penistä uudelleen. Toistamalla tämä useampia kertoja mies voi työntää peniksensä partneriin ilman siemensyöksyä. Muutamien harjoituskertojen tuloksena mies oppii useimmiten tunnistamaan siemensyöksyn lähestymisen ja viivästyttämään sitä haluamallaan tavalla.

Milloin tarvitaan asiantuntijan apua?

Asiantuntijan puoleen kannattaa kääntyä, jos omatoimisesta harjoittelusta ei ole apua. Yleensä suhteellisen lyhytkestoinen käyttäytymisterapeuttinen hoito auttaa poistamaan tai olennaisesti lievittämään ongelmaa. Terapia on usein tehokkaampaa, jos molemmat partnerit osallistuvat.

Jotkut miehet saavat avun puuduttavasta voiteesta. Voidetta levitetään siittimen päähän ja se pyyhitään pois ennen yhdyntää, jottei sitä päädy kumppanin sukuelimiin aiheuttaen puutumista ja tunnottomuutta. Puudutusvoiteen kanssa voidaan myös käyttää kondomia.

Erektiolääkkeistä voi olla apua siinä tapauksessa, että ennenaikaisen siemensyöksyn aiheuttaa erektiohäiriö. Jos miehellä ei ole vaikeuksia erektion saavuttamisessa, erektiolääkkeestä ei luultavasti ole apua.

Lähteet: Terveyskirjasto, Seksuaaliterveysklinikka
Kuvitus: iStockphoto