Eturauhasen liikakasvu on vaaratonta – osa kärsii hankalista oireista
Tietoa | Eturauhanen

Eturauhasen liikakasvu on vaaratonta – osa kärsii hankalista oireista

Eturauhasen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jota tavataan yli 80 prosentilla eläkeikäisistä miehistä. Vaikka vaiva on harmiton, se aiheuttaa osalle ikäviä oireita.

Suurentunut eturauhanen voi aiheuttaa kahdenlaisia ​oireita:

1. Ärsyttäviä vaivoja, kuten virtsaamispakkoa ja tihentynyttä virtsaamista myös yöllä

2. Ahtaumaoireita, kuten heikkoa virtsasuihkua, ponnistelun tarvetta virtsatessa ja tunnetta virtsarakon epätäydellisestä tyhjentymisestä.

Ajan myötä eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa virtsarakon heikkenemisen. Tämän seurauksena rakko tyhjenee epätäydellisesti. Virtsarakkoon jää yhä enemmän virtsaa, josta käytetään nimitystä jäännösvirtsa.

Oireiden kesto vaihtelee viikosta jopa kuukauden mittaisiin jaksoihin. Jos jäännösvirtsa muodostuu hyvin suureksi, yhdeksi litraksi, potilas voi kärsiä ylivuotoinkontinenssista, jossa virtsaa karkaa enemmän tai vähemmän jatkuvasti. Jos jäännösvirtsaa on todella paljon, on myös vaarana, että munuaisten toiminta vaurioituu, mitä nykyään tapahtuu vain poikkeustapauksissa.

Milloin on aika ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon?

Jos eturauhanen suurenee merkittävästi, voi virtsaputken sisäosan limakalvon verenvuoto aiheuttaa verta virtsaan (hematuria). Verivirtsaisuutta esiintyy yleisesti rakkokasvainten yhteydessä, joten jos virtsassa näkyy selvästi verta, on otettava yhteys terveydenhuoltoon, jotta virtsatiet saadaan nopeasti tutkittua.

Terveydenhuoltoon on otettava yhteyttä myös siinä tapauksessa, että oireet ilmestyvät nopeasti ja/tai ne aiheuttavat selvempiä vaivoja, jotka heikentävät elämänlaatua.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu itsessään ei lisää virtsatieinfektion riskiä, mutta oireet, kuten haiseva virtsa, kirvely virtsatessa ja erityisesti kuume ovat syitä ottaa nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Asiantuntija: Hans Hedelin, urologisen kirurgian erikoislääkäri, Kärnsjukhuset, Skövde.
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös:

Leikkaus on tehokas hoito eturauhasen liikakasvun oireisiin