Kipu kiveksissä voi kieliä tulehduksesta – oireet vaativat pikaista hoitoa
Tietoa | Miehet

Kipu kiveksissä voi kieliä tulehduksesta – oireet vaativat pikaista hoitoa

Kivestulehdus on nykyään harvinainen vaiva, kun taas lisäkivestulehduksen voi saada esimerkiksi sukupuolitaudin seurauksena. Molemmat taudit vaativat pikaista hoitoon hakeutumista.

Kummassakin kiveksessä on lisäkives, jossa siittiöt kypsyvät ja varastoituvat ennen kuin ne kuljetetaan eteenpäin siemenjohtimia pitkin. Vaikka kivekset ja lisäkivekset ovat lähellä toisiaan, niiden tulehdustilat ovat hyvin erilaiset.

Mikä on kivestulehdus?

Kivestulehdus on nykyään varsin harvinainen, sillä se on yleensä sikotaudin jälkitauti. Sikotaudin esiintyminen on puolestaan harvinaistunut rokotusten myötä.

Kivestulehduksen aiheuttavat yleensä siemenjohdinta pitkin kivekseen levinneet bakteerit, virukset tai muut pieneliöt, ja nykyisin sitä esiintyy lähinnä lisäkivestulehduksen yhteydessä.

Mitkä ovat kivestulehduksen oireet?

Noin viikko sikotaudin saamisen jälkeen tulee äkillisesti kipua, turvotusta, arkuutta ja lämmön tunne kivesten alueelle. Kuume voi nousta 40 asteeseen. Oireet voivat kestää viikon.

Miten kivestulehdus hoidetaan?

Hoitoon kuuluu lepo ja alasuojan käyttäminen aran ja turvonneen kivespussin alla. Alasuoja tarvitaan siksi, että vapaana roikkuvat kivekset tekevät kipeää. Jotkut lääkkeet voivat lievittää kipua, mutta antibiootit eivät auta.

Jopa puolessa tapauksista tulehtuneen kiveksen siittiötuotanto vahingoittuu, mutta hormonituotanto ei. Vain jos molemmat kivekset ovat tulehtuneet, vaarana on hedelmällisyyden heikkeneminen eli siittiöiden tuotannon väheneminen.

Mikä on lisäkivestulehdus?

Lisäkivestulehduksen (epididymiitti) syynä on yleensä se, että mikro-organismien aiheuttama infektio on päässyt ylös virtsateitä pitkin.

Aiemmin yleisin syy oli tippuri, mutta nykyään suurin osa tapauksista johtuu klamydiasta. Syynä voi olla myös kolibakteeri.

Mitkä ovat lisäkivestulehduksen oireet?

Yleisimpiä oireita ovat äkilliset lämpötilan nousut ja kylmä hiki, aristava turvotus toisessa lisäkiveksessä (sijaitsee kiveksen päällä), kuuma, punainen iho sekä paikallinen ja kivespussin läpi vatsaontelon alaosaan asti ylettyvä kipu.

Myöhemmin turvotus voi laajeta niin, että se käsittää koko kivespussin. Usein myös esiintyy virtsatessa kipua tai kirvelyä tai tihentynyttä virtsaamisen tarvetta.

Miten lisäkivestulehdus hoidetaan?

Hoito tapahtuu antibiooteilla. Hoidosta huolimatta infektio ja oireet voivat kestää 8–10 päivää, ja vasta sitten lämpötila normalisoituu, kipu häviää ja turvotus laskee hitaasti. Menee noin kuusi viikkoa ennen kuin kivespussin sisältö tuntuu taas normaalilta.

Kivun vuoksi on usein tarpeen turvautua kivespussin kannattimiin sekä tulehduskipulääkkeisiin. Lisäkivestulehdus voi joissakin tapauksissa muuttua krooniseksi, jolloin tulehtunut lisäkives voidaan joutua poistamaan leikkauksella.

Kirjoittaja: Sven Britton, professori, Solnan Karoliininen yliopistosairaala, Cityakutenin kansainvälinen vastaanotto ja Gävlen infektioklinikka
Muut lähteet: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto