Seksihalujen puutetta, väsymystä, ärtyneisyyttä? Taustalla voi olla testosteronivaje
Tietoa | Seksuaalisuus

Seksihalujen puutetta, väsymystä, ärtyneisyyttä? Taustalla voi olla testosteronivaje

Testosteronivaje on melko harvinainen, mutta se yleistyy iän myötä. Vaivasta ei kannata kärsiä yksin, sillä apua on saatavilla.

Testosteronivaje voi aiheuttaa seksuaalisen halun ja kyvyn vähenemistä tai erektiohäiriöitä sekä lisätä väsymystä ja voimattomuutta.

Taustalla monimutkaiset syyt

Testosteroni muodostuu pääasiassa kiveksissä. Tuotantoa stimuloi aivolisäkkeestä erittyvä luteinisoiva hormoni (LH). Aivolisäke on hormonia tuottava rauhanen kallonpohjassa, aivojen alapuolella.

Aivolisäke tuottaa myös follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH), joka stimuloi siittiöiden muodostusta. LH:n ja FSH:n tuotantoa stimuloi puolestaan ​​gonadotropiinia vapauttava hormoni (GnRH), jota erittää aivolisäkkeen yläpuolella sijaitseva hypotalamus.

Hormonit ovat osa monimutkaista järjestelmää ja vaikuttavat toisiinsa niin, että testosteronitaso pysyy normaalina. Murrosiässä testosteronitaso yleensä kohoaa, ja "aikuisten taso" saavutetaan noin 20-vuotiaana.

Testosteronivajeen syynä voivat olla sairaudet kiveksissä, aivolisäkkeessä tai hypotalamuksessa tai näiden yhdistelmä, minkä yleensä aiheuttaa muu samanaikainen sairaus (esimerkiksi maksa-, munuais- ja verisairaudet), lääkitys (esimerkiksi sytostaatit ja vahvat kipulääkkeet) tai aliravitsemus.

Lihavuus yleinen syy aikuisilla

Keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä lihavuus, erityisesti vyötärölihavuus, aiheuttaa testosteronitason laskua. Kun ylipainoa ilmaantuu 12–15 kiloa (painoindeksi 30) tai enemmän, se pienentää testosteronipitoisuutta keskimäärin neljä pykälää, esimerkiksi arvosta 14 arvoon 10 nanomoolia litrassa (nmol/l).

Myös runsas alkoholinkäyttö alentaa veren testosteronitasoa.

Testosteronivaje vaikuttaa seksuaalisuuteen ja mielialaan

Testosteronivaje vähentää seksuaalista halua ja kykyä. Siihen liittyy usein myös väsymystä ja voimattomuutta. Psyykkinen energia vähenee, ja joistain tulee alakuloisia ja ärtyisiä.

Lihasmassa pienenee ja rasvan määrä kasvaa, erityisesti vatsassa. Tämä voi lisätä diabeteksen, verenpainetaudin ja korkeiden veren rasva-arvojen riskiä.

Pitkäaikainen testosteronivaje voi aiheuttaa luustoon kalkin puutteen. Muita oireita ovat hikoilu ja rintojen kasvu.

Verikoe varmistaa vajeen

Testosteronivaje todetaan aamulla otettavalla verikokeella. On tärkeää, että koe tehdään ennen aamukymmentä, sillä vuorokaudenaika vaikuttaa testosteronin veriarvoon.

Pelkkä alentunut testosteroniarvo ei yksinään merkitse, että siitä on haittaa. Vasta kun potilaalla on alentunut testosteroniarvo ja sen puutteeseen sopivia sukupuolitoimintoihin liittyviä oireita (vähentyneet seksuaalihalut, harventuneet aamuerektiot, erektiohäiriö yhdynnässä) yhtaikaa, vajetta on syytä hoitaa.

Ihogeeli on yleisin hoitomuoto

Mikäli testosteronivaje havaitaan, voidaan antaa testosteronihoitoa. Hoidon tavoitteena on palauttaa elimistöön normaali testosteronitaso, ja useimmiten hoito on elinikäinen.

Pelkkä laihduttaminen voi palauttaa testosteronitason normaaliksi, jos potilas kärsii vyötärölihavuudesta. Myös runsas alkoholinkulutus tulee lopettaa.

Lääkehoidoista päivittäin käytettävä lääkärin määräämä testosteronigeeli on yleisin hoitomuoto. Joissain tapauksissa voidaan käyttää myös pistoksina annosteltavaa testosteronia.

Testosteronihoito voi kohottaa hemoglobiiniarvon (B-Hb) yli normaalin tason. Lisäksi verenpaine voi nousta. Eturauhassyöpäriskin ei ole osoitettu kohoavan testosteronihoidon yhteydessä, mutta jos eturauhassyöpä on jo diagnosoitu, testosteronihoitoa ei pääsääntöisesti anneta.

Hoidon aloittamisen jälkeen verenpaine tarkistetaan säännöllisesti. Lisäksi tarkistetaan, onko testosteroni vaikuttanut haitallisesti hemoglobiiniarvoon ja eturauhaseen.

Kirjoittaja: Charlotte Höybye, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, Solnan karoliinisen yliopistosairaalan ylilääkäri ja dosentti
Muut lähteet: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto