Miehen sterilointi on nopea toimenpide
Tietoa | Miehet

Miehen sterilointi on nopea toimenpide

Sterilointi varmistetaan siemennestenäytteellä kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä. 


Päivityspäivä: 20.9.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Vasektomia tarkoittaa toimenpidettä, jossa siittiöiden pääsy kiveksistä virtsaputkeen estetään.

Milloin sterilointi on mahdollinen?

Lain mukaan sterilointi voidaan tehdä suorittavan lääkärin päätöksellä henkilölle, joka on täyttänyt 30 vuotta tai jolla on yksin tai aviopuolison kanssa kolme lasta. Vasektomiaan tarvitaan kahden lääkärin lupa, jos toimenpidettä pyydetään ehkäisyn kohtuuttoman hankaloitumisen perusteella, eikä kumpikaan ensin mainituista ehdoista täyty. Potilaan pyytäessä lupaa periytyvän sairauden riskiin perustuen toimenpiteelle vaaditaan Valviran lupa muiden ehtojen jäädessä täyttymättä.

Lääkärillä on velvollisuus antaa tietoa toimenpiteen merkityksestä ja sen lääketieteellisistä seuraamuksista.

Missä ja miten sterilointi suoritetaan?

Sterilointi on mahdollista suorittaa sairaalan poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, halutessaan potilas voi saada rauhoittavan esilääkityksen. Kivespusseihin tehdään viillot siemenjohtimien paljastamiseksi. Siemenjohtimet katkaistaan, johtimien päät sidotaan tai poltetaan ja haavat ommellaan kiinni.

Kuinka varma toimenpide on?

Sterilointia pidetään hyvin varmana ehkäisykeinona, vaikka onkin olemassa yksittäistapauksia, joissa siemennesteelle on muodostunut uusi reitti, tai joissa toimenpiteen suorittaja on tehnyt puutteellista työtä. Epäonnistuneita toimenpiteitä on havaittu alle 1 prosentilla potilaista.

Noin kolme kuukautta toimenpiteen jälkeen annetaan siemennestenäyte, josta varmistetaan siittiöiden puuttuminen. Toimenpiteeseen voi luottaa vasta tarkastuksen jälkeen. Siihen asti ehkäisy tulee hoitaa muilla keinoin. ”Väärälle puolelle” katkaisukohtaa jääneiden siittiöiden poistumiseen tarvitaan noin kymmenen siemensyöksyä.

Sterilointi on pysyvä toimenpide. Se ei vaikuta hormonituotantoon eikä seksuaaliseen toimintaan. Vain hedelmöittämiskyky katoaa, muutoin kaikki toiminnot säilyvät ennallaan.

Kestääkö toipuminen pitkään?

Yleisimmät sterilisaation jälkivaikutukset ovat turvotus ja tilapäinen veren kertyminen kivespussiin. Joissakin tapauksissa voi esiintyä kipua kivespussissa ensimmäisinä päivinä toimenpiteen jälkeen. Leikkaushaavassa voi olla verenvuotoa tai arkuutta. 

Aiemmin on ollut viitteitä siitä, että vasektomia lisää eturauhassyövän ja sydäninfarktin riskiä. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että näin ei ole. Myöskin seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat harvinaisia. 

Tiedot tarkastanut: Kristina Gemzell-Danielsson, professori ja ylilääkäri, Karoliinisen yliopistosairaalan Naistenklinikka

Lähteet:

Medibas

Vaasan keskussairaala

Terveyskirjasto

Duodecim-lehti