Miestyyppinen kaljuuntuminen on yleisin hiustenlähdön muoto – näin sitä hoidetaan
Tietoa | Miehet

Miestyyppinen kaljuuntuminen on yleisin hiustenlähdön muoto – näin sitä hoidetaan

Miestyyppinen kaljuuntuminen on niin yleistä, että sitä ei varsinaisesti pidetä sairautena. Kaljuuntumista voidaan kuitenkin hoitaa, jos se häiritsee.

Androgeeninen alopecia tarkoittaa miesten kaljuuntumista. Se on hyvin yleistä ja sitä esiintyy arviolta 96 prosentilla kaikista miehistä jossain elämänvaiheessa. Siksi se on ylivoimaisesti yleisin hiustenlähdön muoto.

Miestyyppinen kaljuuntuminen (alopecia androgenetica) on niin yleistä, että sitä ei varsinaisesti pidetä sairautena. Kyseessä on perinnöllinen taipumus, ja kaljuuden geenejä on käytännöllisesti katsoen kaikilla suomalaisen geeniperimän omaavilla miehillä.

Mikä aiheuttaa miestyyppisen kaljuuntumisen?

Joillain miehillä on hiuspohjassa alueita, jotka ovat erityisen herkkiä miessukupuolihormoneille. Suuret pitoisuudet sukupuolihormoni dihydrotestosteronia (DHT) ja suuri herkkyys sille saavat aikaan sen, että miehillä on kohonnut riski kaljuuntua.

Hieman yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että hormoni aiheuttaa hiustuppien surkastumista. Lopulta hiustupista tulee niin pieniä, että irronneita hiuksia ei voi korvata uusilla, jolloin hiustupet eivät enää suoriudu tehtävästään.

Miesten hiustenlähtö on usein perinnöllistä ja alkaa yleensä 20–30 vuoden iässä, mutta se voi alkaa jopa 17-vuotiaana. Yleensä se alkaa ohimoiden kaljuuntumisella. Vähitellen hiukset ohenevat myös päälaelta.

Mitä voi tehdä itse?

On hyvä miettiä, miten suhtautuu hiustenlähtöön. Kaljuuntuminen koskee suurta osaa miespuolista väestöä, ja siihen reagoidaan hyvin eri tavoin.

Tärkein hoito on hiusten pesu päivittäin tai ainakin joka toinen päivä. Pestessä on hyvä käyttää apteekista saatavaa ketokonatsolisampoota tai muuta hilsesampoota 1–2 kertaa viikossa, muuten sampoon laadulla ei ole väliä.

Tiheä pesu pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena ja vähentää sitä kautta tulehdusta ja samalla hiusten irtoamista.

Miten hiustenlähtöä voi hoitaa?

Miestyyppistä kaljuuntumista pidetään yleisesti luonnollisena ​​eikä sairautena. Siksi mies joutuu useimmissa tapauksissa maksamaan itse hoidon, joka voi usein olla kallis ja kestää kauan.

Kahdesti päivässä päänahkaan laitettava 5-prosenttinen minoksidiililiuos vähentää hiustenlähtöä ja jopa kasvattaa uusia hiuksia osalla käyttäjistään, sitä varmemmin, mitä nuorempi henkilö on kyseessä. Hoidon on kuitenkin jatkuttava vuodesta toiseen, jos tahtoo hyvän tuloksen säilyvän.

Voiko hiustenlähtöä hoitaa lääkkein?

Hiusjuuren androgeenireseptoreihin vaikuttava, suun kautta otettava finasteridi lopettaa useilla miehillä hiustenlähdön ja kasvattaa uusia hiuksia suurella osalla potilaista. Tulos on yli 30-vuotiailla parempi kuin sitä nuoremmilla.

Uusia hiuksia ilmestyy päälaelle varmemmin kuin hiusrajaan ohimoille. Lääkettä kannattaa käyttää ainakin vuoden ajan, jolloin sen hyödyt voidaan arvioida ja päättää hoidon jatkosta.

Lääke ei kuulu Kelan korvausten piiriin, vaan tulee kokonaan itse maksettavaksi. Kaljuuntuminen alkaa uudelleen, kun lääke lopetetaan.

Hiustensiirto tarkoittaa hiusten kirurgista siirtämistä niskasta päälaelle. Se soveltuu parhaiten miehille, joiden hiustenlähtö rajoittuu hiuspohjan etuosaan. Lopputulokseen vaikuttavat miehen ikä, hiusten väri, kaljuuntumisen tyyppi ja se, ovatko hiukset suorat vai kiharat.

Voiko nainen kärsiä miestyyppisestä kaljuuntumisesta?

Myös naiset voivat kärsiä miestyyppisestä kaljuuntumisesta, varsinkin jos se on yleistä suvun miehillä.

Naisilla hiukset lähtevät yleensä päälaelta ja hyvin harvoin koko päästä.

Markkinoilla on vain yksi lääke, minoksidiililiuos, jolla hoidetaan androgeneettistä kaljuuntumista myös naisilla. Sitä käytetään kahdesti päivässä.

Minoksidiililiuoksen lisäksi naiset voivat hyötyä antiandrogeeneista eli aineista, jotka estävät mieshormonin vaikutuksen. Antiandrogeenia on muun muassa tietyissä ehkäisypillereissä, mutta usein niin vähän, ettei annos riitä hillitsemään kaljuuntumista.

Kirjoittaja: Charlotte Höybye, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, Solnan Karoliinisen yliopistosairaalan ylilääkäri ja dosentti
Muut lähteet: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto