Parvorokko vaivaa lapsia keväällä
Tietoa | Lapset

Parvorokko vaivaa lapsia keväällä

Parvorokko tai pikkurokko on virustauti, johon liittyy ihottumaa. Sairaus esiintyy usein pieninä epidemioina erityisesti talvella ja keväällä.


Julkaisupäivä: 4.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Parvorokko eli erythema infectiosum on virustauti, johon liittyy parvoviruksen aiheuttama ihottuma. Sitä esiintyy yleisimmin esikouluikäisillä lapsilla, mutta sitä voidaan havaita kaiken ikäisillä henkilöillä. Tila on erittäin yleinen, ja sairaus esiintyy usein pieninä epidemioina.

Aika tartunnan saamisesta sairauden puhkeamiseen eli itämisaika on 5–28 vuorokautta, keskimäärin 16. Virus tarttuu melko herkästi, ja tarttuvuus on suurimmillaan ennen ihottuman puhkeamista.

Raskausajan infektiossa riski sikiölle

Ei ole tavatonta, että raskaana oleva saa parvovirus B19 -tartunnan. Infektio raskauden aikana voi siirtää tartunnan sikiöön, mikä voi aiheuttaa vakavia sairauksia sikiölle. Alkuraskauden infektio voi johtaa keskenmenoon, jonka riski on noin 10 prosenttia. Raskausviikoilla 12–24 saatu tartunta voi aiheuttaa sikiön anemiaa ja sydänlihastulehduksen, joista saattaa seurata sikiön kudosten turvotusta.

Varhainen diagnoosi ja hoito voivat parantaa sikiön ennustetta, siksi on oltava tarkkana infektion mahdollisuuden suhteen raskaana olevilla.

Oireina ihottumaa ja mahdollisesti lieviä flunssaoireita

Sairaus on yleensä lievä, aiheuttaa tyypillisen ihottuman ilman samanaikaista kuumetta tai vaikutusta yleiskuntoon, mahdollisesti vain lieviä flunssaoireita.

Tauti etenee yleensä kahdessa vaiheessa, mutta kaikki eivät havaitse tai huomaa sitä. Ensimmäinen vaihe alkaa noin viikon kuluttua tartunnasta ja kestää 2–3 päivää. Oireita voivat olla päänsärky, kuume, kurkkukipu, kutina, yskä, vatsakivut ja/tai nivelkivut. Näitä oireita esiintyy yleisemmin aikuisilla kuin lapsilla, erityisesti nivelkipuja (jopa 50 prosentilla. Sormien nivelet, ranteet, polvet ja nilkat oireilevat yleisimmin. Ensimmäistä vaihetta seuraa terve 7–10 päivän jakso, jonka jälkeen tulee tyypillinen ihottuma, joka etenee kolmessa vaiheessa:

  • Vaihe 1: kirkkaanpunainen ihottuma poskilla, silmiinpistävä kalpeus suun ympärillä, joillakin on lievää kuumetta. Ihottuma näyttää melkein siltä kuin joku olisi läimäyttänyt poskille.
  • Vaihe 2: kestää 1–4 päivää ja sille on luonteenomaista pilkullinen punainen ihottuma hartioilla, käsivarsien yläosassa, keholla ja joskus reisissä. Ihottuma vaalenee pikkuhiljaa ja muuttuu verkkomaiseksi (marmori-ihoksi). Kämmenissä ja jalkaterissä sitä ei yleensä esiinny.
  • Vaihe 3: ihottuma voi tulla ja mennä viikkojen ajan, muutaman kerran kuukaudessa. Se voi mahdollisesti johtua fyysisen toiminnan tai ärtymyksen kaltaisesta stimulaatiosta, tai ihon ylikuumenemisesta kylvyn tai auringonvalon vuoksi.
  • Ihottuma kutiaa usein, erityisesti aikuisilla.

Parvovirusinfektio voi myös olla oireeton tai antamatta merkkejä sekä lapsilla että aikuisilla.

Tauti tarttuu flunssan tavoin

Tauti leviää henkilöltä toiselle täsmälleen kuten flunssa, usein yskän (pisaratartunta) ja kädestä-käteen-kosketuksen kautta. Tauti on tarttuva viikon ajan ennen ihottuman ilmestymistä. Kun ihottuma puhkeaa, henkilö ei enää tartuta eikä häntä tarvitse eristää.

Sairautta ei tarvitse hoitaa. Se menee ohi muutaman päivän kuluttua eikä aiheuta komplikaatioiden vaaraa – poikkeuksena voivat olla raskaana olevat naiset.

Lapset voivat mennä päiväkotiin, kun kuume on laskenut, vaikka heillä olisi ihottumaa.

Kuvitus: iStockphoto