Reyen oireyhtymä on harvinainen, mutta vakava
Tietoa | Lapset

Reyen oireyhtymä on harvinainen, mutta vakava

Reyen oireyhtymä on erittäin harvinainen, mutta vakava tila, joka syntynee, kun lasta, jolla on virusinfektio ja kuumetta, hoidetaan asetyylisalisyylihapolla.


Julkaisupäivä: 23.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Reyen oireyhtymä on erittäin harvinainen (esiintymistiheys on noin yksi miljoonasta), mutta vakava tila, jonka oletetaan aiheutuvan, kun lasta, jolla on virusinfektio ja kuumetta hoidetaan asetyylisalisyylihapolla. Tyypillisesti tauti etenee siten, että 1–3 viikkoa virusinfektion jälkeen potilas sairastuu uudelleen ja oksentaa, tietoisuuden taso muuttuu, tulee kouristuksia ja tajuttomuutta. Pahimmillaan oireyhtymä aiheuttaa kuoleman. Oireet johtuvat vakavasta tulehduksesta aivoissa ja maksassa.

Tämä on myös syy siihen, miksi terveysviranomaiset varoittavat asetyylisalisyylihapon käytöstä alle 18-vuotiailla lapsilla. 

Miksi infektio kehittyy niin vakavaksi?

Oletetaan, että kehon puolustuskoneistossa on joku virhetoiminto, joka on syynä siihen, että lähtökohdissaan harmiton infektio kehittyy niin dramaattiseksi.

Tätä tilaa kuvailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1963. Siihen aikaan asetyylisalisyyliä käytettiin lasten kuumeen hoitoon. Vaikka harvempi kuin yksi promille lapsista sai komplikaation, pikkuhiljaa huomattiin yhteys, erityisesti influenssan tai vesirokon ja asetyylisalisyylihappohoidon välillä. Myöhemmin samaa oireyhtymää on havaittu monien muiden hengitystievirusten jälkeen.

Sen jälkeen, kun tieto sairauden mahdollisesta aiheuttajasta levisi, sen esiintyminen väheni nopeasti ja lähes nollaan. Vuonna 1980 Yhdysvalloissa oli yli 500 Reyen oireyhtymä -tapausta, 1990-luvulla ne vähenivät nollaan tai yhteen tapaukseen vuodessa.

Äkillinen tehohoito tarpeen

Käytännössä tämä on sairaus, joka on lähes hävinnyt. Reyen oireyhtymää epäiltäessä vaaditaan pikaisesti tehohoito sairaalassa.

Näyttää siltä, että sairaus voidaan estää tehokkaasti käyttämällä parasetamolia tai ibuprofeenia, jos on tarvetta hoitaa lasta kuumetta alentavilla lääkkeillä.

Kuvitus: iStockphoto