Lapsella on kuumetta – mistä se kertoo?
Tietoa | Lapset

Lapsella on kuumetta – mistä se kertoo?

Kuume on yleinen oire lapsilla, ja useimmissa tapauksissa se on merkki infektiosta.


Julkaisupäivä: 5.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Useimmissa tapauksissa kuume on merkki infektiosta, mutta lapsilla, jotka ovat olleet erityisen aktiivisia tai esimerkiksi itkeneet paljon, lämpötila saattaa nousta hieman ilman infektiotakin. 39–40°C on esimerkiksi tavallinen flunssan yhteydessä, ja lapsille voi nousta kuume ilman että he ovat erityisen sairaita. Lapsille nousee kuume aikuisia herkemmin.

Lapsuusvuosien monien infektioiden kautta elimistö vahvistaa puolustustaan infektioita vastaan. Nämä infektiot ovat välttämättömiä, jotta kehosta tulee puolustuskykyisempi bakteereja ja viruksia vastaan. Useimmissa kuumetapauksissa kyse on virusinfektiosta, jota ei pidä hoitaa antibiooteilla.

Lapset kestävät yleensä hyvin kuumetta. Jos lapsi ei ole huonokuntoinen tai hänellä ei ole merkittäviä vaivoja, voit yleensä odottaa 2–3 päivää ennen kuin otat yhteyttä lääkäriin. Muista, että lapsen kuume on oikeasti mitattava. Lapset voivat tuntua lämpimille ilman että heillä on kuumetta.

Ohjeita kuumepotilaalle

Lapsen tulee pysytellä viileässä huoneessa ja olla kevyissä vaatteissa, esimerkiksi alushousuissa ja lyhythihaisessa paidassa. Jos lapsi vaikuttaa hyvin huonokuntoiselta, on otettava yhteys lääkäriin.

Anna lapselle runsaasti juotavaa.

Anna lapsen jossain määrin itse päättää tekemisistään, äläkä pakota lasta pysymään sängyssä. On järkevää pitää lapsi sisällä, kunnes kuume on laskenut ja kunnes yleiskunto on ollut hyvä viimeisen vuorokauden ajan.

Vaikka lapsi on sairas ja hänellä on kuumetta, hänet voi viedä lämpimässä autossa lääkäriin.

Auttavatko lääkkeet?

Kuumetta alentava lääke ei paranna lasta nopeammin, mutta se vähentää kuumeen aiheuttamaa epämukavuutta ja voi helpottaa lapsen syömistä ja juomista. Yleisesti katsotaan, että kuumetta alentavaa lääkettä kannattaa käyttää, kun kuumetta on yli 38,5 astetta.

Pienet lapset ovat hyvin herkkiä kuumeen ja kivun hoitoon käytettäville aineille. Noudata tarkasti pakkausselosteen annostusohjetta. Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia ei tule antaa pienille lapsille infektioiden hoidoksi maksavaurioriskin vuoksi.

Ensisijaisena valintana lapsen kuumeeseen suositellaan parasetamolia. Parasetamoli on turvallinen ja tehokas, ja oikein annosteltuna sillä on vähän sivuvaikutuksia.

Toissijainen valinta on ibuprofeeni. Sen vaikutus kuumeeseen ja epämukavuuteen on todennäköisesti sama kuin parasetamolilla, mutta ibuprofeeniin liitetään enemmän sivuvaikutuksia ja komplikaatioiden riskejä. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että ibuprofeeni (ja muut NSAID-ryhmän lääkkeet) voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, jos lapsi ei saa riittävästi juotavaa. Lapsilla, jotka eivät juo, oksentavat tai joilla on voimakas ripuli, tulee välttää ibuprofeenia.

Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, jonka vaikutusaika on pitempi kuin parasetamolin ja ibuprofeenin ja niinpä sitä annostellaan kahdesti päivässä, kun jälkimmäisiä annetaan normaalisti 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Milloin kuumeisen lapsen saa viedä päivähoitoon?

Lapsen normaali lämpötila voi vaihdella. Lämpötilaa, joka on korkeampi kuin 37,5 °C aamulla ja 38 °C illalla, pidetään kohonneena lämpötilana. Kuumeiset lapset tulee ennen kaikkea heidän itsensä vuoksi pitää kotona, kunnes kuume on laskenut. Joissakin tapauksissa se voi olla toivottavaa myös tartunnan ehkäisemisen näkökulmasta.

Tarvitaanko lääkärin hoitoa?

Ota yhteys lääkäriin, kun lapsella on kuumetta ja

  • häntä on vaikea herättää niihin aikoihin, kun hän normaalisti on hereillä
  • hän itkee yhtäjaksoisesti, kovalla äänellä tai heikommin kuin normaalisti
  • ihonväri on kalpea/sininen
  • suun limakalvot ovat kuivat
  • hän pissaa harvoin tai valittaa, että pissatessa sattuu
  • hän hengittää nopeammin kuin 60 kertaa minuutissa tai hengitys on huohottavaa
  • hän joutuu ponnistelemaan hengittääkseen (tekee töitä vatsalla tai iho vetäytyy kylkiluiden väliin)
  • hän oksentaa vihreää sappea.

Voit olla hieman vähemmän huolissasi, jos lapsi

  • ei itke mitenkään erityisesti tai itkee kovasti ja antaa lohduttaa
  • vaikuttaa tyytyväiseltä ja hymyilee välillä
  • ei ole ongelmia pysytellä hereillä
  • ihonväri on normaali ja suun limakalvot kosteat
  • seuraa, mitä hänen ympärillään tapahtuu.

Miten lapselta mitataan kuume?

Elektroninen (digitaalinen) kuumemittari pidetään paikallaan noin 30 sekunnin ajan, kunnes se piippaa. Vie kuumemittari varovasti pari senttiä peräaukon sisäpuolelle. Pieni lapsi voi olla järkevää asettaa omien reisiesi päälle. Aseta koko kämmen tukevalla otteella lapsen takapuolen päälle niin että lämpömittari pysyy tukevasti paikallaan. Pienimpien lasten kohdalla on olemassa vahingon riski, jos he kääntyvät selälleen, kun kuumemittari on paikallaan. On olemassa myös pehmeäkärkisiä kuumemittareita.

Jos lapsi protestoi kovasti, voit mitata lämpötilan asettamalla kuumemittarin kainaloon. Ei ole olemassa mitään hyviä tutkimuksia, jotka todistavat, että näin saadaan mitattua oikea lämpötila, mutta on parempi saada tehtyä mittaus sen sijaan, että joutuisi pitämään paikallaan sairasta lasta, joka pyristelee vastaan.

Kuvitus: iStockphoto